~Lagaan~

390 29 4
                                    

Yapım Yılı: 2001
Film Türkçe Adı: Lagaan: Bir Zamanlar Hindistanda
Hintsinemasi Puanı: 8.9
Imdb Puanı: 8.1
Vizyon Tarihi: 15.06.2001
Film Süresi: 224 dakika
Yapımcı Şirket: Aamir Khan Productions | Ashutosh Gowariker Productions Pvt. Ltd. | Jhamu Sughand Productions
Çekim Yerleri: Bhuj, Gujarat, India Bütçe: 6,000,000 $
Hasılat: 835,767 $
Ödülleri: 44 ödül ve 19 adaylık (1 Oskar Adaylığı Dahil)

KONU:

1893'te, İngiliz sömürge yönetimi sırasında, Champaner Hindistan'ın kalbinde küçük bir köydür. Champaner halkı tarımla geçiniyordur. Diğer binlerce köyün halkı gibi. Köyün hemen yanında İngiliz ordugahı vardır. Ordugahın ötesinde, 3 km. güneyde ise vilayetin Raca'sının kalesi vardır. İngilizler, Raca'nın topraklarını komşularına karşı koruyordur. Ayrıca diğer racaları bu racaya karşı korumayı vaat ediyorlardır. İngilizlerin, böyle ikili oynayarak , racalardan topladıkları vergi Lagaan , Mahsulün bir kısmını vergi olarak racaya verilmesidir. Her raca hakimiyetindeki köylerden Lagaan topluyordu . Raca bundan bir pay alıp gerisini İngilizlere veriyordu. Böylece, İngiliz yumruğu demir gibi güçlendi Ülkedeki binlerce köy gibi Champaner çiftçisi de boş mideyle çalışıp , her yıl racaya vergi ödüyordu. Geçen yıl yağmur yağdı, ama çok az , Bu yıl ise henüz hiç yağmur yok. İngiliz ordugah komutanı geçen yıl yarı Lagaan verilmesinden dolayı bu yıl çift Lagaan ödenmesini istemektedir.

Champaner köyünden genç bir deilkanlı Bhuvan (Aamir Khan) bu haksızlığa karşı İngiliz Ordugahı ile konuşmaya gider , İngiliz Ordugah komutanını ve diğerlerinin bir oyun oynadığını görür , oynadıkları oyunu çocuklarında oynadıkları gilli- danda oyununa benzetip bu çocuk oyunlarını oynadıklarından dolayı dalga geçerler . Oyundan sonra Lagaan'ın düşürülmesi için komutan ile konuşurlar . Komutan ona bir teklif sunar .

Yüzbaşı Russell, köylülere kendi subaylarından oluşan bir takımla kriket maçı teklif eder, ne var ki köylüler bu oyunu hiç bilmez. Maçı kazanırlarsa 3 yıl boyunca lagaan'dan bağışık tutulacaklardır; kaybederlerse, lagaan 3 katına çıkacaktır. Acaba Bhuvan, köylüleri ellerinden geleni yapıp şanslarını denemeye ikna edebilecek midir?..

AAMİR KHAN!!Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin