Peti deo

761 47 3
                                    

Tik-Tak ide sat

Sunce još nije rudelo na istoku dok je autobus prilazio stanici. Njih dvoje sa još nekoliko putnika ušli su u autobus. Anastasija je sela i naslonila glavu na prozor, Vuk je seo do nje i izvadio slušalice. Ona ga je pogledala zaintrigirano.

-Mogu slušalicu?-pitala je

-Ne.-rekao je

Zatim se nasmejao dok su ih pospani ljudi posmatrali.

-Šalim se.-dao joj je slušalicu

Pogledala ga je, a zatim je uzela. Muzika se proširila slušalicama i Anastasija ga pogleda začuđeno.

-Slušaš Blackmoor's night?-pitala je iznenađenjo

-Znaš ko su oni?-njegov pogled i glas su pokazivali njegovo zaprepašćenje

-Da. Pevačica im je odlična.-rekla je oduševljeno

-Tu se slažemo.-osmeh se razvukao na njihovim licima-Čula si obradu Diamonds and rust?-na njeno klimanje  glavom zadivljenje se raširilo njegovim telom

Osećao je kako zaista ima šansu da uspe u svom planu. Pogledao ju je krajem oka. Njenu sjajnu kosu u visokom repu, oči oko kojih se vidi plavilo sočiva i figuru obavijenu plavom košuljom i svelo žutim uzanim farmerkama sa zelenim prugama. Zadivljeno ju je posmatrao, a zatim se sabrao.

-Danas se posvećujemo Bori Stankoviću i Nečistoj krvi.-profesorka srpskog je rekla.

Vukova ruka iz poslednje klupe nije napuštala vazduh. Srpski je bio njegov omiljeni predmet, voleo je da čita iako to nije otkrivao, a draž prema umetnosti ispoljavao je na ovom času.

-Zar nije Sofka samo jedna nezasićena devojka?-Luka je rekao prostodušno

-Naravno da nije.-Vuk se osetio prosto uvređeniim

-Vuče,-profesorka se okrenula ka njemu-kako ti gledaš na Sofkinu strast?-pitala je  i sela na klupu ispred

-To nije prosto.-rekao je  skeptično-Prvi put imamo da se predstavlja strast-na ovo se čuo kikot kroz razred-kako je mi  proživljavamo to je sasvim subjektivno. Nekome je ona poremećena nimfomanka.-zaldala je tišina-Po meni ona je psihološka žrtva. Nosilac poroka nečiste krvi. Žrtva vremena. Rođena je u pogrešno vreme. Shvaćena je kao krhka i nesposobna, dok uistinu ona  je mnogo sposobnija od svih njih. Uvek zašuškavana nije naučila ds život nije roz. Vrlo je crn i težak, on ju je salomio. Jedini svoj izlaz videla je u svojoj fizičkoj lepoti i strasti. Kada bi pomislila da gubi bitku setila bi se svoje snage i lepote..-tu kao da mu je ponestalo reči

Sav drhtav seo je na mesto i stisnuo pesnice. Muk je zavladao prostorijom dok je Vuk grizao usnu. Nije smeo da dopusti da ga  jedno delo tako poduzme i natera da pokaže sebe.

Usledilo je nešto što Vuk nije očekivao. Aplauz, nije video ko je započeo prvi, ali Anastasija jeste, to je bila ona. Nije znala da Vuk voli srpski, ili bilo šta vezano za školu. Njegove reči su je pogodile.

-Bravo Vuče.-profesorka je rrkla-Sada kada smo dobili detaljno mišljenje, onako muški, zasnovano na činjenicama idemo dalje.

Sledeći čas bila je istotija. Vuk je prevrnuo očima dok se peo u kabinet. Pored njega je srećno proskakutala Sonja praćena Anastasijom koja je po običaju čitala.

-Štreberko.-rekao joj je kroz osmeh

Začuđeno je podigla glavu i okrenula se ka njegovom mekšem tonu.

-Preferiram termin: pametnija od tebe.-rekla je i isplazila se

On je stisnuo usnee u čvrstu liniju kako se ne bi nasmejao. Popravio je svoju kožnu jaknu i  okrenuo minđušu u uhu. Seo je u treću klupu pored Uroša i legao na klupu. Sa zatvaranjem vrata iza niske žene plamene kose Vuk je odlutao.

LedWhere stories live. Discover now