(16) Скъпи Божур,

8 2 0
                                    

Знаеш ли какво слушам аз за онзи труп? Майсторът се е представял за майстор, за да вземе стълбата. Оказало се, че момичето му е дъщеря. Той се опитал да се отърве от нея и понеже е бил пиян, направил опит и да си поиграе с нея преди десерта. Момичето се паникьосало и се качило по стълбата, но си разбило главата в стевата на тоалетните. Има и друга версия - че майсторът е наемен убиец и, че лично той й я е разбил. Но разбрахме, че е с разбита глава поне. И двете версии ми се струват невъзможни. Този случай е доста коментиран в училището тези дни, но не и в моя клас. Тези винаги са една крачка назад с материала. Наблягат повече на битовизмите, например кой кого харесал, кой с кого тръгнал и така нататък. Аз съм склонна да вярвам на версията с Ваклин, заради една случка на лагера. Стана още същата вечер, когато играхме на бутилка и аз и ти се наложи да се целуваме. Когато всички се разотидохме, аз се прибрах в стаята си и Ваклин, вече пиян, се опита да изнасили мен. Омелия и близначките ни разтърваха било то, защото са ми приятелки или защото те го харесват.

Разбрах какво е станало с Бисера. Харесала е брат ми и Ан е започнала да я мрази. Но Омелия е изпуснала една подробност. Когато брат ми е целувал Ан, е бил напушен. Да. Напушен посред бял ден. Виковете на майка ми се чуваха даже в моята стая. Не е знаел какво прави...или може би е знаел? Ще го поразпитам. А Ан? Когато Омелия е държала брат ми за ръка, го е мъкнела при него и е искала да ги събира. И когато е чакала отговор, е било, защото са се събрали без да й кажат. Тя трябва да научи за тази връзка преди тях дори. Аз мисля, че ако не беше Омелия да прави инриги, АБВ - то нямаше да имат материал за разгласяване. Ан и брат ми се заглеждат още от лагера, защото Ан беше отстъпила Ваклин на Ава. Когато Омелия видя, че една от кандидатките за сърцето му е отстранена, тя я прикани да си помагат взаимно. Затова толкова иска връзката между Ан и Юстиниан да се състои. Сега Ава е противник. Ако тя остави Ваклин, Омелия няма да има пречки по пътя си и няма да има нужда от Белоликите. Ще се обърне срещу тях и така може би ще им оправи оношенията, кой знае. А мен ме мрази, защото, както споменах по - рано, Ваклин ме харесваше на лагера. Сега не знам дали наистина е влюбен в Ава или просто я използва, за да се сближи с мен. Ако е второто, значи не е наясно, че ние с Ава вече не сме толкова близки. Или пък е използвал мен, за да се сближи с Ава? Е, както и да са се събрали, дано им се получат нещата. Ще е хубаво да имаме влюбени в компанията. Всъщност...не ме интересува вече. Аз си имам уроци. Днес домашното ми само по италиански беше проект, презентация и трийсет думи по пет пъти. От толкова италиански ще замина не в Париж, а в Рим например. Като се замисля, това е добра алтернатива. Помниш ли, когато ти казах, че Ан е започнала да се навърта около мен? За моя огромна изненада, Омелия няма почти нищо общо. Било е, за да се сближи с брат ми. Но няма как да се получат плановете на оная ми ти групичка, защото Юстиниан също беше много щастлив, пишейки си с някого. Докато той се къпеше, му прегледах телефона и видях, че си е пращал сърца с Бисера. И надали са били в нетрезво състояние. Но те имат немалка разлика в годините. Нищо, само дано родителите ни не ги спипат. Обещай ми - не казваме на никого за това. Ще има последствия, засягащи и нас.

След като разяснихме някои неща, е време да преминем към съществената част. Нямам нищо против теб, но си имам приятел. Наистина си утеха и си човек, на чийто гръб мога да се облегна, наистина си много колоритна личност, интелигентен и винаги над нещата. Имаме толкова спомени, толкова тайни, свързват ни толкова неща, но не мисля, че...Няма значение. Ако нашата връзка се превърне в пубертетски глупости, ще се разпадне. Аз и ти не сме онзи тип връзки, които се прегръщат, целуват и накрая остава само болка и спомен. И всеки мисли, че другият е виновен. Наистина е забавно да гледаме как другите се събират и разделят и да им се надсмиваме, но нека не се забъркваме в кашите им, че после няма измъкване. Не желая да слизам на тяхното ниво, не и преди такова събитие в живота ми като матурата. Не казвай, че няма да се учи. Ще се учи. Да, отделяме време един за друг, обсъждаме всичко, което става, наистина си добър събеседник, но ако наистина се случи така, че да имаме нещо, то ще бъде лятото. Аз съм твоят летен спомен, твоят психолог и твоето другарче при уроците по френски, но не съм сигурна дали те обичам по онзи начин. Споменах обаче, че си имам приятел. Малек. Ама той не знае. Когато не уча, не излизам и не пиша писмо до теб, го рисувам. Вчера направих една негова скица с молив, но я разкъсах.

Надявам се, че въпреки отказа ми, ще си останем приятели и нищо няма да се промени.

31.10.19
Твоят летен спомен

Писма до летния ми споменWhere stories live. Discover now