İşinize Yarayacak Bazı Bilgiler

205 105 3
                                    

Öncelikle anime Japon yapımı çizgi film ve çizgi dizilere verilen genel addır.

İlk öncelikle ;anime izleyenler bilir, konuşmalarda hep Robin-chan, Kirito-kun gibi seslenmeler oluyor. Bunlar ne anlama geliyor diye düşünmüşsünüz işte anlamları,

San: Bay, bey, bey efendi, bayan, hanım, hanımefendi vb. gibi anlamlarda kullanılan bir saygı ekidir.

Chan: Konuştuğu kişiyi sevdiğini, onu sevimli bulduğunu belirtirken kullanılır. Kızlara seslenirken kullanılır. Erkeklerde pek tercih edilmez.

Chin / Chwan / Swan: Yalakalık yaparak "San" veya "Chan" kullanımı.

Kun: Üst düzey statü sahibi kişiler, astlarına seslenirken kullanır. Ayrıca erkek çocuklar genç erkeklerden bahsederken ya da erkek arkadaşlar arasında kullanılır.

Sama: San ekinden daha belirgin bir saygı ekidir. Sayın, saygıdeğer anlamına gelir. / (Catarina-sama geldi aklıma yine)

Senpai: Kıdemli olana söylenir. Ama bu kişi öğretmenin veya patronun değildir. O kişiyle aynı düzeydesindir ama o senden daha deneyimlidir. Böyle durumlarda senpai eki gelir. Yani yabancı birine saygılı bir şekilde abi abla demekle aynı diyebiliriz.

Sensei / Shishō : Öğretmen, hoca, profesör, usta, avukat, uzman, sahip vb. kişilere seslenirken söylenir. Shishō bu çok kullanılmaz.

Chibi: Özel bir çizim tarzı. Genellikle kız karakterin kısa boylu, şirin bir çizim şeklidir. (Erkeklerde de artık yaygın). Bu tür karakterler beraberinde çocuksu bir ses ile seslendirilerek kendilerini tamamlarlar. Mesela yandaki kızımız normal halindeyken bir anda chibi haline geçiyor.
Hemen resim ile örneklendiriyroum.

(üstteki chibi alttaki normal çizim

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

(üstteki chibi alttaki normal çizim.)

Otaku: Otaku olmak ülkemizde "çok anime izleyen, animeler konusunda uzman kişi" olarak bilinir fakat bu yanlış bir bilgidir. Japonya'da otaku olmak bir hastalıktır. Kendini eve kapatıp tüm gününü oyun, dizi, film ve animelere bağlayan, dış dünyadan kendini koparan asosyal kişilere denir. Çalışkan Japon milleti için otakular bir dalga konusudur. Biri bir filme veya diziye fazla ilgi gösterdiğinde "Otaku musun yoksa sen?" gibi aşağılayıcı konuşabilirler./ Ben marvel dan sonra en çok animeleri seviyorum biri benle dalga geçsede sorun yok. Ya siz?

Fansub: Animelere altyazı hazırlayan özel gruplardır. Altyazıda görselliğe önem verirler. Sadece çeviri yapmakla kalmazlar. Çevirileri öyle ustalıkla yaparlar ki siz o yazıları animenin bir parçası sanarsınız. / Next Fansub çok iyi bence.

Filler: Esas kaynak olan, manga veya romandan ayrı işlenen doldurma bölümler. Hikayeye katkısı yoktur. / Şahsen es geçiyorum sıkıcı oluyor.

OVA: Televizyonda yayınlanmayan, fanların isteği doğrultusunda yapılan filler hikayeler. İzlenmesi şart değildir. Sadece stüdyoların televizyonda yayınlanmadığı için hem animasyon hem de hikaye bakımından daha özgür olduğu animeler dır. / Çoğu güzel olmuyor ama özlediğiniz ya da sevdiğiniz animeyi görebilmek için iyi oluyor.

Oniichan/Aniki: Ağabeyciğim/Ağabey (Bunu yazmamın nedenim bazen çevirmenlerin bu kelimeyi japonca bırakmasından dolayı/ şey aslında neredeyse hepsi böyle bırakıyor.)

🖤Yeni öğrendiğiniz bilgiler var mıydı?
🎶Her bölüme nightcore şarkı ekleyeceğim, istediğiniz şarkı varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.
💤Bir sonraki bölümde anime katagorileri ile görüşmek üzere.

anime önerileri & incelemeleriWhere stories live. Discover now