Efendi Şeytana atfedilen isimler

154 6 1
                                    

1. İBLİS: Kur’ân-ı Kerîm’de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır. Âdem’in yaratılışının ardından meleklerden ona secde etmelerinin istendiğine dair dokuz âyette iblîs, Âdem ile eşinden üreyip çoğalan insan türüne düşmanlık ederek onları çeşitli hile ve desiselerle aldattığını bildiren âyetlerde şeytan kelimesi geçmektedir. Kur’an’da şeytanla insan türü arasındaki ilişkiye veya mücadeleye temas eden birçok âyet bulunmaktadır. Âdem’e melekler secde ettiği halde şeytan kibirlenip ilâhî emre karşı çıkmış, gerekçe olarak da kendisinin ateşten, Âdem’in çamurdan yaratıldığını ileri sürmüştür.

•Şeytanı ifade etmek için kullanılan iblîs bir kısım dilcilere göre “ümit kesmek, pişman olmak, söyleyeceği bir şey olmayıp şaşırıp kalmak” anlamındaki iblâs kökünden türemiştir. Bazı dilciler, şeytan kelimesinin Arapça kökenli olup teolojik anlamlarını yahudi-hıristiyan geleneğinden aldığını iddia ederken bazıları İbrânîce’den Arapça’ya geçtiğini, kelimenin yahudi geleneğinde “cin”, İslâm öncesi Araplar’ında “insan üstü varlık” mânasına geldiğini ve İslâm’da bu iki anlamın birleştirildiğini söyler.
 
  
2. EHİRMEN: Zerdüştlük inanışında,kötülük ve karanlıkları temsil
eder.Zerdüştlüün ifade ettigi mutlak ikicilikte,iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısıdır.
  
  
3. SETH: Seth veya Set Mısır mitolojisinde bir tanrıdır. Aşağı (kuzey) Mısır kralı kabul edilir. Bir eşeği anımsatan kırmızı, saçlı ve büyük kulaklı bir hayali hayvan olarak temsil edilir. Uzun yıllar Seth aşağı Mısır'ın Horus da yukarı Mısır'ın hamisiydi. İki ülke birleştikten sonra Seth ve Horus beraber taç giymiş firavunlar olarak gösterildiler. Fakat yukarı Mısır, aşağı Mısırı feth ettikten sonra; güneyin firavunları sıklıkla Horus'un (yukarı Mısır'ın ) tanrısı şeytani düşmanı Seth olarak portrelendiler.

Seth, Osiris'in erkek kardeşidir İsis Osiris'in karısıdır,oğulları, Anubis ve
Horus'tur Seth'in hiç çocugu yoktur çorak çöller onun için onunla anılır, aynı
zamanda bereketli Osiris'in anti tezidir ''Horus'' ile savaşları boyunca,tanrıça
Neith Horus'a taht, Seth'e ise Astarte ve Asat tanrıçalarını veren bir anlaşma
önerdi. Seth erkektir.
     
   
4. LOKİ: Loki Laufeyson veya Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jormungandr, Fenrir (Fenris) ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye
etmiştir.
     
    
5. Mara: Mara hint mitolojisine özgüdür. Budizm inancında ölüm, arzu, tutku ve
yeniden doğuş ile ilişkilendirilir. Thera, Mara'yı aydınlanmaya karşıt güçlerin
kişileştirilmesi olarak tanımlar.

Farklı efsanelerde bu kötü ruhları farklı şekilde tarif eder: Rus efsaneleri
onu uzun, gevşek saçları olan eski bir eskimiş cadı olarak tanımlar, Ukraynalı efsaneler onun görünüşünün bir erkeğe benzediğini söyler, ancak özellikleri çarpıcı biçimde farklıdır ve Budistlerin başı onu sadece bir baş belası olarak görür.
     
    
6. ALBIZ: Elbis Han olarakta bilinir. Türk, Yakut, Tuva ve Altay mitolojisinde
Sevgi ve Savaş Tanrısı olarak bilinir. İlvis ( Elvis, Yilbis) Han şeklinde de tanınır. Elbis Kuha (İlvis Kığha) olarak da anılır. Savaş ve Sevgi Insani olarak da algılanır. Acımasızdır fakat insanlara acımasızlığı telkin etmez Sevgiyi ve güzelliği çokça telkin eder. Savaşçı bir karakteri vardır. Zorda kalmadıkça savasmaz savasirsa da mutlaka kazanır. Sert ve acımasız özelliklere sahiptir. Savaşlardan önce çağrılır ve adına sunumlar törenler yapılır. Onun sayesinde düşmanın attığı oklar geri kendisine döner. Düşmanının ölmesini isteyen kim varsa ondan yardım diler.
    
    
7. Erlik Han: Altay mitolojisinde kötülük yapan tanrıdır.Gök tanrının oğludur ve
Tengricilikte yer altının hükümdarıdır. Altay efsanesine göre dünyanın yaratılışında erlik tengriye kötülük yapmış tengride ceza olarak onu yer altına sürmüştür. Ve lanetlemiştir.
    
    
8. Tagut: Hak yoldan saptıran, bazılarınca yaratılmışlık üstü konumunda tutulan varlık anlamında bir Kur’an terimi. Asıl mânası “aşırı derecede azgın ve mütecaviz”dir. Bundan hareketle Allah’tan başka tapınılan ve hak yoldan saptıran her varlık, put, şeytan, kâhin ve sihirbaz tâgūtun kapsamı içinde düşünülmüştür. Kur’ân-ı Kerîm’de tuğyan kavramı otuz dokuz yerde geçer; tâgūt ismi sekiz âyette yer alır. Tâgūt dışındaki kullanılışlarda kavram birkaç âyette suyun taşması, gözün hedefini şaşması, terazinin dengesinden saptırılıp eksik tartması gibi anlamlarda kullanılır, diğerlerinde dinî ve ahlâkî alanlardaki aşırılıklar, sapkınlıklar, zulüm ve tecavüzler çerçevesinde geçer. Beş âyette bu kavramla Firavun’un azgınlığına atıf yapılır, dört âyette tuğyân ile küfür birbirinin tamamlayıcısı konumunda zikredilir.
   
   
9. Satan: Eski İbrani elyazmalarına göre Satan, görevi insanı tanrının gözünde
küçük düşürmek olan bir suçlayıcıdır. İnsanın temel yapısının kötü, eksik ve
değersiz olduğunu göstermeye ve de onun Cennet’e giremeyeceğini
ispatlamaya çalışır. Satan yüklendiği bu önemli görevi yüzünden çoğu zaman
dinsel müfessirlerler yani yorumcular tarafından insanın baş düşmanı olarak
görülür ve gösterilir. Hıristiyanlıkta ise devil ismi ile bilinir.
   
   
10. Enki: Sümer metinlerinde detaylı olarak geçen Enki ’den burada insanlığın
yaratıcısı olarak bahsedilmektedir. Günümüzde dinlerde kullanılan birçok
ritüelin ve uygulamanın Sümerlerden yani Enki ’den geldiği araştırmacılar
tarafından iddia edilmektedir. Mezopotamya kültüründe en önemli üç tanrıdan bir tanesi olan Enki, bilgeliğin tanrısı olarak görülmektedir. Tasarım, yaratım, sihir, inşaat, sanat gibi alanların tamamı Enki’nin sorumluluğundadır.

Dünyanın efendisi olarak yorumlanan Enki ’nin Enlil isimli bir üvey kardeşi
bulunuyordu ve Anu’nun oğluydu. Bu nedenler onlara Anunnakiler deniyordu.
Enki ’nin görevi yeni bir insan yaratmak ve onların tanrılara inanmalarını
sağlamaktı. Enki ayrıca Eridu şehrinin de yöneticisiydi ve etkisi tüm Mezopotamya’ya yayılmıştı. Hitiler, Kenanlılar ve Hurrianalılar ona inanıyordu. Enki hem Ea olarak bilinen güney takım yıldızı hem de kuzey göğünün takımyıldızı olan AŠ-IKU -Pegasus ile ilişkilendirilmiştir.
   
  
11. Pan: Pan, Yunan mitolojisi'nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu
tanım, Pan'ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arzetse
de Pan'ın bütün mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu
korkutucu bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların
karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de
ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü
ile zıtlık arzedecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan,
sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak
düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.
  
  
12. Madrid: Gökleri elde etmeye çalışır ancak Melek'lere yenik düşer.Ehrimen,
İran'a ait olan Zerdüştçülük inancına bağlıdır. Dünyanın en eski, tek tanrıcı
vahiy dinidir Zerdüştçülük ya da Mecûsîlik. Ehrimen bu inanca göre, Ahura Mazda'nın sürekli mücadele içinde olduğu kötülük ilkesi ya da tanrısı.
  
  
13. Melek tavus: Melek Tavus, Yezidilik inancında Tanrı Azda tarafından
yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrı. Yezidi inancında Melek Tavus, insanları yarattıktan sonra kendi yarattığı insanlar önünde eğilmemiş ancak bu Tanrı Azda tarafından farklı
yorumlanarak kibirli olduğu sanılmıştır.

Ezidilikteki, asıl adı Azazil/Azezel olan Melek Tavusla ilgili anlatılar, Semitik
dinlerde anlatılan Şeytan mitosuyla bir noktaya kadar benzerlik göstermektedir. Söz gelimi, Melek Tavus’un yaratılan ilk melek olması, Adem’e secde etmemesi, yine Adem’e yasak meyveyi yedirmesi gibi motifler Semitik dinlerle ortaktır. Mitoslardaki ortak motiflerin yanı sıra, Ezidilikte ‘Şeytan’ ve ‘İblis’ isimlerinin kullanılmasının yasak olması da Semitik dinlerin temsilcileri arasında, Ezidiliğin ‘Şeytan tapınımı’na dayanan bir din olduğu iddiasını doğurmuştur.

Satanizm ÖğretisiWhere stories live. Discover now