👨‍✈️BÖLÜM 6 - BEDEN ÜZERİNDE YALANLAR 1

640 19 1
                                    

BEDEN DİLİ ÜZERİNDE BAZI YALAN SÖYLEME DETAYLARINI İNCELEYELİM.

Çok iyi bir gözlemci olmak istiyorsanız karşınızdaki kişinin nefes alış verişini, cildindeki, duruşundaki, pozisyonundaki, kollarındaki, ellerindeki ve ayaklarındaki bütün hareketleri ve değişiklikleri çok iyi gözlemlemeniz gerekir.

1.) NEFES ALIP VERMEK
Bir insan yalan söylerken nefes alışverişleri bizim için çok önemlidir.
İnsanlar sakin ve huzurlu olduğunda akciğerlerine alıp verdikleri nefes esnasında karınlarının inip kalktığını gözlemleriz.
Ancak yalan söyleyen ve aldatan bir insan nefes alışverişi esnasında göğsünün şişip indiğini gözlemleriz ve omuzlarının yukarı aşağı hafifçe kalkıp indiğini gözlemleriz.

Bir kişi aldatmaya çalışıyorsa nefes verirken yanaklarındaki havayı ani bir şekilde üfleyerek çıkardığını sıklıkla görürsünüz.
Aslında oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.
Bir gerginlik ve korku sonucu vücut oksijene ihtiyaç duyar. Bundan dolayı kişi derin nefes alma ihtiyacı hisseder ve onu dışarı üfler.
Bu hareket kontrolü sağlamak içindir. Ve önemli bir ipucu'dur.

Daha derin ve sık nefes aldıklarını da gözlemleriz.

2.) CİLTTEKİ BELİRTİLER
İnsanların çoğu yalan söylerken 'Korunmaya çalışırken, kendini savunurken' Ciltlerindeki renk farklılığı ve terleme gibi değişiklikler gözlemleriz. Açık tenli insanlarda cildin kızardığını fark ederiz. Bu kızarıklık genellikle yanak ve burunda kendini belli etmektedir. Bazen de alında ve boyun bölgelerinin de kızardığını gözlemleriz.
Kızarmanın rengi açık pembe'den koyu kırmızıya kadar değişebilir.
Bu renk değişimi, adrenalin salgılanmasındaki artış ve kan damarlarıyla kılcal damarlarda eşzamanlı olarak meydaya gelen değişikliklerin sonucudur.
Koyu tenli insanlarda ise cilt solgunlaşabilir ya da kül rengini alabilir.

3.) DURUŞTAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Birileri bizi aldatmaya çalıştığında duruşlarında ani değişiklikler fark ederiz. Genellikle vücutları kasılır,
Her iki omuzu da sertleşerek öne doğru gelir. Bakışları da hafif öne doğru eğilir.
Bu pozisyon ise içgüdüsel olarak vücudun kendini savunma ve koruma pozisyonudur.

4.) ÖNE DOĞRU EĞİLMEK
Yalan veya ikna etmeye çalışan insanların kendilerine inanmanızı çaresizce isterler.
Bu nedenle, çaresizlik sebebiyle yaranmak, içten, cana yakın, samimi görünebilmek için konuştukları insana doğru eğilirler.
Bu manipülasyon tekniğidir ama bazıları farkında olmadan bazıları da bilerek yapar.
Bu doğruyu söylemeye inandırma teşebbüsüdür.

BAŞIN EĞİLMESİ
Vicdanı olan bir insan, yalan söylerken yakalandığında ya da hoşuna gitmeyen bir gerçekle karşılaştığında, genellikle otomatik olarak başını öne eğer. Bu, sıklıkla pişmanlığın ve utancın bir işaretidir.

BAŞIN YANA EĞİLMESİ
Bir insanın başını birdenbire yana yatırdığını ya da bir yana doğru eğdiğini görürseniz, bu sıklıkla bir belirsizliğe işaret eder. Bu baş hareketi genellikle kişiye yöneltilen sorular ya da kişinin yalanı ortaya çıktığında gerçekleşir.
Bu vücudun bize verdiği mesaj ise
"Bu soruyu nasıl yanıtlayacağımı bilmiyorum, bir yalan uydurmam gerekebilir." Deme şeklidir.

5.) BOYNA DOKUNMAK
Boyun insan vücudunun çok önemli ve kırılgan noktalarından biridir. Boğazımızda konuşmamızı, yemek yememizi ve nefes almamızı sağlayan, yaşamsal aktivitelerin gerçekleştiği anatomik mekanizmalar yer alır.

İnsanların elleriyle boğazlarına dokunması ve elleriyle kapatması yani avuç içi ile boğazlarını tutmaları, dokunmaları, kapatmaları genellikle savunmasız hissettiklerinde başvurdukları bir savunmadır.
Bazen ise yalan söylemenin doğal bir sonucudur.
Polis ifadelerinde, mahkemelerde görülen bir harekettir.
Boyuna dokunmak aldatmaya, yalan söylemeye, savunmaya çalışmaya dair işaretlerdir.

YAKAYI VE BOYNU KAŞIMAK VEYA ÇEKİŞTİRMEK
İnsanlar gömleklerinin yakasını ya da boyunlarının kenarını çekiştiriyorsa ya da kravatlarını gevşetiyorsa, bu da aldatmanın ya da onları rahatsız eden bir gerçeği duyduktan sonra öfkelendiklerinin bir göstergesi olabilir. Vücut ısıları arttığında, stres yaşadıklarında bunu yaparlar.
Bazıları da boyunlarını kaşırlar.

Bir diğer detay insanlar yalan söylerken bazen heyecanlanırken, korkarken cümleler esnasında yutkunurlar. Bu yutkunma biraz zor ve büyük bir yutkunmadır.
Bu kişinin özgüvensiz veya yalan söylediği veya aldatmaya çalıştığının sinyalleridir.
Bazen de bu yutkunma eleştirel düşünceleri olanlar tarafından gerçekleşebilir. Bu kişi "Acaba konuşsam rezil mi olurum?" veya "Acaba konuşsam kendimi batırır mıyım?" gibi takıntılı insanlarda yaşanabilir.

BEDEN DİLİWhere stories live. Discover now