12. Bölüm -Yarışmalar-

2K 213 19
                                    

Eğer bu sitede yeni değilseniz Wattpad'in yılın belli zamanlarında, çeşitli yarışmalar düzenlediğini biliyorsunuzdur. Ben daha önce bu yarışmalara katılmadım ama düşününce hiç de fena fikir olmadığına vardım. Kitabınız bir türlü keşfedilmediyse bu sizin için çok büyük bir fırsat! Ayrıca yarışmalar, oylama vs. ile de yapılmıyor; Wattpad temsilcileri seçiyor kazananları. Ve tabii kazanırsanız kitabınız birkaç hafta boyunca Öne Çıkanlar köşesinde birinci sırada yer alacak, üstelik başka sitelerde de tanıtılacak. Ancak şu sıralar yarışmaya katılabileceğim bir kitabım yok. Yine de eğer aranızdan katılmak isteyenler olursa diye, bu yarışmalarda neye önem verdiklerini kısaca anlatmaya karar verdim:

1) Konu/Kategori: Her yarışmanın belli bir kategori ya da konusu olduğu için, kitabınızın içeriği ve konusu yarışmaya uygun yazılmalı. Mesela yaz temalı bir yarışma yapılıyorsa kitabınızda bu temaya uygun ögeler olmalı. Ya da romantik kategorisinde bir yarışma varsa kategorinizi dikkate almalısınız.

2) Yazım Kuralları: Yapılan yarışmalarda, kitabın özenli ve yazım kurallarına uygun olarak yazılıyor olmasına dikkat ediliyor. Bu yüzden kitabınızın bölümlerini yayımlamadan önce birkaç kez daha gözden geçirmelisiniz. Eğer nasıl yazıldığını bilmediğiniz bir kelime varsa üşenmeyip Google'dan bakın, TDK'nin web sitesi de size yardımcı olabilir.

3) Karakterler: Kurgunuz kadar, karakterleriniz de büyük bir etmen. Bu yüzden, okuyucularınızın benimseyebileceği orijinal karakterler üretmelisiniz. Mesela bir playboy yerine, kitapçı bir çocuk tercih etmeniz daha çok dikkat çeker.

4) Anlatım: Akıcı ve ilgi çekici bir anlatımınız olmalı, yazdıklarınızın anlaşılabilir olması da gerekli tabii. Tasvir, kişileştirme, benzetme vb. kullanmalısınız.

5) Multimedia/Kapak: Kitaplarda konu ve kurgu her ne kadar daha önemli olsa da Wattpad'de multimedia da dikkat çekiyor. Ayrıca, eğer kitabınız kazanırsa birçok sitede tanıtılacak ve Öne Çıkanlar köşesinde yer alacak, bu yüzden kapağınızı da gözden geçirseniz hiç fena olmaz.

Yukarıda bahsettiklerim, zaten daha önce de anlattığım şeyler. Ama yine de yarışmaya katılmak isteyenler için özet geçmek istedim. Bunun dışında, yarışmaya ne zaman katılacağınız, kurallar ve diğer merak ettiğiniz her şeyi @AmbassadorTr adlı hesaptan öğrenebilirsiniz; tek yapmanız gereken bu hesabın çalışmalarım kısmına tıklamak, oradaki yarışmaları göreceksinizdir zaten.

Bir de şunu hatırlatayım, @TheWattys adlı hesaptan da yarışma düzenleniyor ve bu yarışmalarda daha prestijli ödüller veriliyor. Fakat bu yarışmalarda vote ve yorum sayısı dikkate alınıyor, bu yüzden eğer popüler kitabınız varsa katılın derim.




Bu bölüm silindiği için bir kez daha yazmak zorunda kaldım ve orijinalinden daha kısa oldu ne yazık ki. Eğer yarışma konusuyla ilgili bir problem yaşarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Vote veren, kitabımı okuyan, kütüphanesine ekleyen herkese sonsuz teşekkürler!

♢Wattpad Yazarı OlmakHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin