Dumnezeu,poate fi cunoscut?

469 28 3
                                    

"...ceea ce voi cinstiti, fara sa cunoasteti, aceea va vestesc eu" Faptele Apostolilor 17:23

Imagineaza-ti ca intri intr-o camera sau un birou in care nu ai mai intrat inainte. Privesti in jur si vezi unele lucruri pe care le recunosti -un scaun,o masa, un tablou, etc. Stii aproape fiecare lucru ce este si aproximativ cu ce scop se afla acolo. Poate sunt si lucruri, un computer de exemplu, pe care, desi il recunosti ca obiect,nu stii exact la ce il foloseste proprietarul lui. Ai putea sa-ti dai cu parera, dar nu poti fi sigur.

Iar, daca ai intra cu ochii inchisi in aceasta camera, ai fi si mai nesigur pe tine. Nici macar mobilierul nu l-ai mai recunoaste asa de usor. Ai băjbâi putin,ai pune mainile ca sa le atingi sau poate ai da cu piciorul.

Iti poti face totusi o idee,si asa,despre obiectele din camera sau despre rolul acestora. Unii, poate, mai perspicace,ar putea spune ce fel de persoana foloseste aceasta camera respectiva. Dar nu ai putea garanta pentru ce spui; toate sunt doar supozitii.

Adevarul e ca, in ciuda faptului ca omul este fundamental o fiinta religioasa, suntem extrem de nesiguri cand e vorba despre ce putem sti cu privire la Dumnezeu. Exista atat de multe religiisi fiecare dintre ele crede ca se afla in posesiaadevarului absolut. Oare am fost lasati sa bâjbâim in intuneric?

Apostolul Pavel stia ca filosofii atenieni se cenfruntau cu aceasta dilema. De aceea si ridicasera probabil acel altar inchinatunui dumnezeu necunoscut-in caz ca toate celalalte zeitati s-ar fi dovedit a fi simpla butaforie. Pavel le vorbeste insa cu multa convingere despre o alta cale,o cale sigura si neîndoielnica, prin care inclusiv atenienii l-ar putea cunoaste pe Dumnezeu. Dar de unde stia Pavel ca lucrurile stateau asa?ca acesta era adevarul?

In primul rand,Apostolul Pavel stia pe baza creatiei ca Dumnezeu exista: cerurile spun slava lui Dumnezeu. Universul nu exista prin sine; design-ul si arhitectura lui sunt atat de complexe incat universul nu se poate sa nu fi avut un Designer, un Arhitect. [Vom incerca sa dezvoltam acest subiect mai tarziu]. Dar daca certitudinile apostolului s-ar fi redus la atat, probabil ca le-ar fi facut cu nimic de folos grecilor...si nici noua.

Dar Pavel era in acelasi timp si un bun evreu; iar Dumnezeul cel adevarat, care a facut cerurile si pamantul, s-a revelat acestui popor timp de aproape doua mii de ani. Revelatia sa este cuprinsa in Vechiul Testament. Am putea sa o comparam cu proprietarul camerei sau al biroului despre care am vorbit mai devreme, proprietar care ne sopteste in intuneric ce fel de mobilier e acolo si la ce foloseste.

Dar revelatia lui Dumnezeu si-a atins apegeul in intruparea sangelui sau, Iisus Hristos. Cand ingerii au vestit nasterea lui Iisus, ei l-au numit: "Hristos Domnul". "Domnul" era apelativul prin care evreii i se adresau lui Dumnezeu. Spre deosebire de Moise care a venit cu legea,Iisus a venit cu har si adevar, har si adevar din plin. Nu doar pentru a proclama adevarul despre Dumnezeu, ci pentru a descoperi harul si bunatatea lui Dumnezeu unei lumi nevrednice. Ca sa folosim aceiasi analogie, prin Iisus, Dumnezeu ne vorbeste deslusit despre lucrurile aflate in birou, aprinde becul,face lumina, si ne face cunostinta cu proprietarul. Iisus a spus: "Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin mine".

Credinta in Dumnezeu.Where stories live. Discover now