#27

161 10 0
                                    

=======================

Medya=> Stephan Hawking

Uzayda yaşam herkesin aklını kurcalayan bir konu. Bize benzeyen yaşam formları mevcut mu ? Mevcutsa bu yaşam formları belirli bir zekaya ve düşünebilme kapasitesine sahip mi? Bizden haberleri var mı ? Ya da kocaman okyanusta, akıntıya kapılıp giden kayıp bir balık gibi yalnız mıyız?

İngiliz Fizikçi profesör S.Hawking uzayda yaşam olup olmadığını sorusunu cevaplamayı amaçlayan yeni bir girişimin Açılışını yaptı.

Geçtiğimiz pazartesi günü, Stephan Hawking ve Rus iş Adamı Yuri Milner, yeni projelerini tanıtmak için Londra'da bir basın toplantısı düzenlediler.

Projenin amacı dünya dışında akıllı bir canlıya ulaşmak. Bunun için de 100.000.000$'lık bir bütçe ayrılacak.

10 yıl sürmesi planlanan bu projede Dünya'ya en yakın bir milyon yıldızdan sinyaller dinlenecek. Bu Girişimi Londra'daki Royal Society bünyesindeki "Breakthrough Initiatives" grubu başlatacak.

Projenin açılışında konuşan Hawking "evrende bir yerlerde akıllı yaşam bizim ışıklarımızı izliyor ve bunların ne anlama geldiğini anlıyor olabilir."dedi.

"Işıklarımız cansız bir kozmosta dolaşıyor da olabilir. Her halükarda önümüzdeki en büyük soru bu. Dünya dışında hayat olup olmadığı sorusunun yanıtını bulmak için harekete geçmenin zamanı geldi."diyen Hawking "Yaşıyoruz. Akıl sahibiyiz.Bilmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Berkeley, California Üniversitesinde astronom olan Geoffrey Marcy de grubun beyni olarak etkinlikte konuştu.

"Evreni, biyolojik materyallerin bir birleşimi olarak ele alırsak eğer ; diğer sistemlerde Dünya'ya benzeyen Şaşırtıcı Sayıda gezegene rastladık." Dedi.

Girişimin dünya dışında akıllı yaşam belirtileri bulmak için başlatılmış en büyük bilimsel hamle olduğu kaydediliyor.

Girişim kapsamında daha önceki programlardan 10 kez daha Kapsamlı bir uzay taraması yapılacak.
•Beş kez daha fazla radyo dalgası 100 kez daha hızlı taranacak.
Dünya'nın en güçlü iki teleskobu da bu Çalışmaya katılacak.Bunlardan biri Avustralya'da diğeri ABD'ye konuşlandırılacak. Öte yandan radyo teleskoplardan edinilen verilerden yola çıkarak uzaylıların Yaşamını kanıtlayabilecek kişiye de 1 milyon dolar ödül verilecek.

Kaynak ONEDIO

Team Turkey NASAWhere stories live. Discover now