Uygun Kedi Seçimi

827 30 2
                                    

Kediler birbirlerine benzemez. Huyları, fiziksel ihtiyaçları ve duygusal görünümleri bir ırktan öbür ırka ya da bir kediden öbürüne büyük farklılıklar gösterebilir. Sizin için hangi kedinin doğru olduğuna karar vermek için aşağıdaki faktörleri gözden geçirin:
Kürk Tipi: İran kedisi ya da Himalayam gibi türlerin kürkünün düzenli ve yoğun olarak evde taranması gerekebilir; ayrıca profesyonel bakıma da ihtiyaç duyabilir. Kısa tüylü olanlar genelikle daha az bakım ister. Neredeyse tamamen tüysüz olan Sphynx dışında bütün kedilerin tüt döktüğünü aklınızdan çıkarmayın. Buna hazırlıklı olun. Daha da önemlisi, evde yaşayan hiç kimsenin kedi tüyüne alerjisi olmadığından emin olun.
Dikkat! Uzun tüylü kedilerin daha az karmaşık tüy problemi yaşaması ilginçtir. Kısa kedi tüyünün kumaşa yapışma eğilimi daha fazladır ve bunları temizlemek de zordur. Uzun tüyleri tespit edip toplamak ise daha kolaydır. Size tavsiyem kedinizi yavruyken elektrik süpürgesine alıştırın tabikide normal bir süpürgeden bahsetmiyorum çekme yüksekliği ayarlana bilir bir elektrikli süpürge ve ucuna o süpürgelerde çıkan küçük ucu taraklı aparatı takarak ben kedime öyle yapıyorum taradıktan sonra süpürünce hem kalan tüyleri alıyorum hemde hazın rahatlamasını sağlıyor.
Mizaç: Ortak akıl, kedilerin soğuk ve mesafeli olduğunu söyler. Bu iddia gerçekten pek uzak da sayılmaz. Bazı kediler (örneğin İran kedileri) sahiplerine karşı duygularını fazla açık etmezken Scottish Fold kedisi gibileri de düşkünlük derecesinde sadık olabilir. Bir safkan istiyorsanız seçim yapmadan önce (sadece dış görünüşünü değil) karakterini de hesaba katın. Melez ırklar söz konusu olduğunda satın almadan önce hayvanı tanımak için bolca vakit ayırdığınızdan emin olun.
Fiziksel Gereksinimler: Kedilerin çoğunun formda kalması için çok az fiziksel egzersize ihtiyaç duydukları doğrudur. Ancak hareketli türler sahipleriyle düzenli olarak oyun oynamak ister. Gece boyunca uyuyabilmeleri için yeterince enerji harcamaları gerekir. Oturma odasının bir ucundan öbür ucuna ip çekiştirmek ilginizi çekmiyorsa İran kedisi gibi daha hareketsiz kediler sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Düzen İhtiyacı: Kedilerin bağımsız olduğuna ve sahiplerinin uzun süreler boyunca ortadan yok olmasına aldırmadıklarına inanan pek çok kişi vardır. Bu bazen geçerli, bazen de değildir. Bütün kediler sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyar ama bazılarının bu ihtiyacı çok daha fazladır. Siyam gibi türlerle arkadaşlık edilmediğinde psikolojik olduğu kadar fiziksel olarak da acı çekerler. Ve hiçbir kedi, soğuk gibi görüneni bile, sayısız gün ve gecesini boş bir evde tek başına geçirmek istemez. Duygusal sorunlar yaşayıp acısını mobilyalardan çıkarabilir.
Ailevi Etkenler: Evin tüm üyelerinin bir kedi alma düşüncesine sıcak baktığından emin olun. Kediler 15 ila 20 yıl yaşadıkları için kedi sahibi olmak, uzun vadeli bir sorumluluk demektir.
Maddi Yükümlülükler: Bir kedinin aylık masrafı ortalama 100 TL'dir. Acil durumlar ya da yaşlanmış bir kedinin artan bakım masrafları buna dahil değildir. Bu size pahalı geliyorsa hamster ya da süs başlığı gibi daha hesaplı bir ev hayvanı almayı düşünün.
Duygusal Durum: Şirin bir yavru kedinin "cazibesine kapılıp " hiç düşünmeden, daha sonra pişmanlık duyacağınız anlık bir karar vermeyin. Tam tersine uzun uzun ve dikkatlice düşünmek için kendinize bol zaman tanıyın. Üzerine ne kadar çok düşerseniz ileride verdiğini kararla ilgili kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.
Dikkat! Aileye bir kedinin eklenmesi kesinlikle hafife alınmaması gereken bir karardır. Aynı sebeple kediler hiçbir şartta üçüncü bir kişiye sürpriz hediye olarak verilmemelidir. Hayvan barınakları her yıl yüzbinlerce "sürprize" ev sahipliği yapıyor.

Kedi DiliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin