Cuvânt înainte

555 44 12
                                    

CUVÂNT ÎNAINTE

Deseori, când citim o carte bună sau o povestire care ne bulversează rațiunea, suntem tentați să-i punem autorului întrebări personale: „Dar cum ți-a venit ideea asta?", „Ce-ai vrut să spui cu asta?", „Faza asta e pe bune, sau e doar imaginație?" Când devii fan al unui autor anume, cu atât mai mult încep să te intereseze amănunte despre viața lui privată, despre munca sa de creație, despre alte pasiuni colaterale pe care le are...
De aici a pornit și această idee a unei culegeri de interviuri cu autori valoroși de pe wattpad. Atenție! Nu am spus „autori de succes", pentru că în opinia mea, numărul de urmăritori nu semnifică neapărat și calitatea lucrărilor. La acest capitol, din păcate, și Wattpad-ul a fost atins de otrava răspândită de mass-media în general. Asistăm de ceva ani la promovarea a tot felul de nulități cu craci lungi și minte puțină în emisiunile tv, tot felul de cancanisme ieftine în presa de scandal, iar radioul e plin de așa-ziși artiști a căror voce o sintetizează calculatorul.
Cum spuneam, nici această platformă literară nu a scăpat de penibil. Cărțile cu milioane de vizualizări au în general subiecte frivole, clișee răsuflate, autori care scriu despre sex extrem, consum de droguri și alcool, trafic de arme și violență fizică, dar care habar nu au cu ce se mănâncă toate acestea. Succesul lor fulminant a generat unora - mai cu aplecare spre compuneri la școală - ideea de a le lua un așa zis interviu. Așa că au strofocat câteva întrebări care seamănă cu cele din oracolele la sfârșit de gimnaziu, l-au înaintat vedetei și au așteptat cuminți să primească răspunsurile. După care hop cu interviul pe pagina proprie, atrăgând firește acele milioane de disperați și disperate care au dat, tot firește, milioane de like-uri la niște răspunsuri prefabricate și din care n-au înțeles mai nimic.
Prin urmare, puteți spune că ideea mea cu interviurile nu este originală. De acord! În schimb, maniera în care o voi face este una cu care tind să mă apropii de profesionalism. Cel puțin, asta e pretenția mea de la mine însămi. Nu cantitatea contează în viață, ci calitatea. De aceea nu veți găsi în culegerea mea autori de succes fără a fi cu adevărat și valoroși. Nu intenționez să-mi creez vreo faimă lăudând toți frustrații și ale lor aberații. Nu caut să promovez ceea ce deja s-a promovat profitând de prostia și lipsa de cultură a multora...
„Cuvinte dincolo de Cuvinte" va fi exact cum vă sugerează, ca titlu, la prima citire: voi căuta să aflu ce a stat la baza poveștilor de calitate postate pe Wattpad, unde și-a găsit inspirația autorul, ce mici secrete ascund textele sale. Și dacă se va întâmpla ca despre un anumit autor să nu fi auzit până la interviul meu, atunci să aveți garanția că merită citit.

Mulțumesc mult lui EddieAntonovich şi lui AntoanetaAntonov pentru imensul ajutor.

Cuvinte dincolo de CuvinteWhere stories live. Discover now