Trebali bismo da budemo zajednica!

214 24 19
                                    


Mislila sam da ću da se malo smirim kada prespavam jučerašnji dan, ali se to očigledno nije desilo.

Ovo nije prvi put, a verovatno ni poslednji da se ovako nešto dešava na ovom sajtu, ali me je ovog puta dosta pogodilo, jer se dogodilo osobi koju poznajem.

Naime, volela bih da mi neko ovde pojasni čemu kopiranje ili krađa tuđe priče. ČEMU?!

Čak iako je to samo jedan lik, ipak je odvratno i mislim da će se većina složiti. Mislim, stavite se vi na to mesto. Većina nas ovde piše i verujem da bi svakog pogodilo da sazna ili prepozna svoju ideju, lika, radnju u tuđem delu.

Ja ne znam šta bih radila ili kako bih se osećala.

Jedno je uzeti nešto kao inspiraciju, ali čak i tada smatram da treba dati zasluge originalnom autoru...da se bar napomene da je vaša knjiga, lik inspirisana tom i tom pričom ili tim i tim likom, a ne da malo izmenite i da se pravite kao da je vaše.

Viđala sam to i po trailerima za priče. Devojka je ubacila par slajdova sa rečima, pritom za klip pouzdano znam čiji je i mogu i sada navesti originalnog autora jer aktivno pratim taj Youtube kanal i onda je pokupila sve hvale i ne pomenuvši da nije njeno. Kada sam joj skrenula pažnju, izbrisala je moj komentar na svojoj priči...

Zar smo toliko daleko otišli na ovom sajtu, da se sve mora uraditi zarad pregleda, pratioca, komentara i glasova? Zar moramo biti toliko željni pažnje i tuđeg odobravanja da ćemo pre ukrasti nešto tuđe, nego se vraški potruditi da stvorimo nešto svoje?

Nemojte me pogrešno shvatiti, svesna sam ja da više ne postoji nešto što niko nije stvorio ili napisao, sličnosti će uvek biti na ovaj ili onaj način, ali jedno je slučajnost, a sasvim drugo namerno kopirati nešto tuđe i pritom, kada vam se skrene pažnja na to, vi poričete i pravite se blesavi, umesto da priznate i ispravite grešku odn. izmenite lika ili izbrišete priču koja tehnički i NIJE VAŠA!

Toliko je daleko otišlo da ljudi odlaze sa ovog sajta. Odlaze pravi ljudi, pretalentovani pisci, a ostaju oni koji će i dalje raditi to što rade - da kradu tuđi rad, talenat i trud!

Toliko daleko da je ženi dozlogrdilo pa je obrisala 8 priča, sa desetine hiljada pregleda, napustila sve svoje verne čitaoce i izbrisala profil za koji se trudila da raste i postane ono što je bio! Sav njen trud, rad je otišao u vetar. Unela je srce i dušu u svoje priče, znam, jer sam čitala i sve sam i sama videla!

Koliko daleko je trebalo da ode da se ona odluči na tako nešto? Znam koliko bi meni bilo teško, bez obzira na sve i ne mogu ni da pojmim šta je sve prošlo kroz njene misli i šta je osećala kada je morala zarad sebe i svog talenta da se makne odavde.

Pa pobogu, ovo treba da bude zajednica, mesto na kojem podržavamo jedni druge. Mesto na kojem trebamo da rastemo i bez bojazni radimo ono što volimo, ali ne. Više ne znam šta da mislim o pojedinim ljudima ovde.

Zapitam se da li i mene to čeka u budućnosti?????

Nemojte misliti da mrzim ceo Wattpad, daleko od toga, ima ovde i divnih ljudi, predivnih! Ali ima i ološa, da tim rečima se služim. Hejteri, ljubomorne duše, sitničave osobe koje samo žele da kvare sreću drugih i da uspeju na račun drugih.

Gadim se i nemam reči.

Juče sam celi dan bila u šoku, a bogami i dalje sam.

Stvarno nema smisla...ne znam.

Tikicine FrustracijeWhere stories live. Discover now