Prefață

9 1 1
                                    


Dragă cititor,

Scriu aceste rânduri de dinainte să fi început măcar cartea pe care o vei lectura cu mare plăcere sau cu puțină dezamăgire.

Știi, mă străduiesc din răsputeri să-mi iasă ceea ce eu numesc SF mai mult imaginar decât științific (deci FS) politic-aventuros-moral.

Mă trudesc deja, cu ajutorul preabunei mele mame, Lăcrămioara, să fac Latina o limbă vie; de conversație. Acesta este un fapt care îmi place mult și sper să îți placă și ție al fel.

Nu vreau să mă laud, dar părinții mei deja m-au lăudat pentru acțiunea interesantă, ca de film, a romanului meu pe care plănuiesc să-l public. Dacă sunt critici, vreau să-și facă meseria și să-și publice rodul muncii peste tot ca să se știe ce pot în ochii lor. Sper de asemenea să nu plictisesc prin detalii multe și mărunte din povestea Clarei Apopei și a descoperirii ei de vis: o țară care este pe cale să devină un coșmar sub domnia unor dictatori clădiți pe modele din realitate- cei Doi Arhicunoscuți, cum îi numesc eu atât pe cei din istorie cât și pe cei din carte- cărora le critic regimurile prin ochii personajelor. Această țară se numește Terra Novior.

Personajele cred că sunt originale și unice. În cazul multora, numele dictează rolul lor în acțiune. De exemplu, prietena Clarei care se numește Ariana Pacifix Florae. „Arian" însemna în sanscrită „stăpân". Florae înseamnă în limba latină „a florii" sau (sensul folosit în cazul meu) „a florei" deci „a totalității plantelor", iar tot în latină Pacifix ar însemna „aducătoare/făcătoare de pace" sau ca adjectiv „pașnică". Așadar ea se numește de fapt „Stăpâna Pașnică a Tuturor Plantelor". Clara are ea însăși numele latinesc care este tradus cu „cea vestită" sau „cea renumită". Numele aliatei lor din vol. III are și el o însemnătate. Moria, prenumele, tradus din latinește ar veni „judecată morală". Numele, Helper, din engleză s-ar tâlcui cu „ajutător". Ea este deci „Judecata care Ajută".

Sper să găsești o morală în rândurile pe care le-am scris cu mintea și cu inima, cu politica și cu morala, cu SF sau mai degrabă FS, cu tot ce are de oferit noua specie literară a FS-ului politic-aventuros-moral pe care sper a o scoate la lumină de oferit. Sper să vezi asemănările cu realitatea din cele două dictaturi ale cărții și să știi că nu râd de liderii de la care m-am inspirat ci mai degrabă le pun lor în lumină greșelile și le dau la rubrica „așa nu", ca să zic așa.

Cu respect și iubire, Clara.             P.S. : Nu uita să speri! C.


Un an în Terra Novior ---- vol.1 ---- Sub FlamurăWhere stories live. Discover now