Kırmızıyla Mavi Karışınca

1.1K 13 2
                                    


Kâmuran, anasınıfına giden bir çocuktu ve beş yaşındaydı . Anasınıfına gitmeye başlayalı henüz üç ay olmuştu ve Kâmuran anasınıfında bazı şeyler öğrenmişti. 10'a kadar saymayı, Sarı, Kırmızı ve mavi rengi, dinlediği hikâyeyi anlatabilmeyi, tekerleme, şiir, şarkı, çeşit çeşit oyunlar öğrenmişti. Özür dilemeyi, teşekkür etmeyi, kavga etmeden oyuncağını paylaşmayı, yardımlaşmayı ve daha neler neleri... Peçete alabilir miyim?, Yardım eder misin? Bakabilir miyim?, Bana yardımcı olur musun?, Sana yardım edebilir miyim? Gibi nazik bir şekilde konuşmayı... Kendi beslenmesini hazırlayıp toplamayı, kendi başına tuvaletini yapabilmeyi, kendi kendine montunu ve ayakkabısını giyip çıkartmayı da öğrenmişti.

Kâmuran bir gün okul çıkışı annesi ile birlikte eve geldi. Evde onu küçük bir sürpriz bekliyordu. Babası Kâmuran'a iki kutu oyun hamuru almıştı. Oyun hamurlarından birisi kırmızı renkli idi ve büyük bir kutunun içindeydi. Diğer oyun hamuru ise mavi renkli idi ve küçük bir kutunun içindeydi. Kâmuran babasına sarılıp yanaklarından öptü ve "Hediyen için teşekkür ederim babacığım" dedikten sonra kollarını geriye kıvırdı ve iki oyun hamurunu da odasındaki çalışma masasının üzerine koydu. Büyük boy olan kırmızı oyun hamurunu kutusunun içinden çıkartıp şekiller yapmaya başladı. Kâmuran ilk gün, kırmızı oyun hamuru ile elma, yılan ve top şekilleri yaptı ve işi bittikten sonra hamur kurumasın diye hamuru kutusuna tekrar koydu ve kapağını da sıkıca kapattı. Ertesi gün bu kez mavi renkli küçük hamuru kutusundan çıkardı ve şekiller yapmaya başladı. Mavi renkli küçük hamurdan tabak, yıldız ve gemi şekli yaptı. Daha sonra bu şekilleri de derleyip toplayıp birbirine yapıştırdıktan sonra kurumasın diye kutusuna koyup ağzını sıkıca kapattı. Kâmuran bir gün kırmızı renkli oyun hamuruyla, diğer gün de mavi renkli oyun hamuruyla oynuyor ve şekiller yapıyordu fakat canı sıkılmaya başlamıştı. Kendi kendine düşünüp:

- Bir kırmızı, bir mavi, bir kırmızı, bir mavi, bir kırmızı, bir mavi, offf, keşke başka bir renk hamurum daha olsaydı, dedi kendi kendine.

Bu sırada aklına bir fikir geldi. Büyük boy kırmızı oyun hamurunun yarısını koparıp aldı. Küçük boy olan mavi oyun hamurunun da yarısını kopartıp aldı ve iki parçayı birbirine karıştırıp iyice yoğurdu ve o da nesi? Kırmızı ile mavi renkli oyun hamuru bir birine iyice karışınca ortaya farklı bir renk çıkmıştı ama Kâmuran bu rengin ne olduğunu bilmiyordu. Kâmuran, ertesi günü okula giderken evde renklerini karıştırmış olduğu oyun hamurunu da götürdü ve öğretmenine, arkadaşlarına gösterdi. Kâmuran yeni oyun hamurunun mor renginde olduğunu öğrenmişti ve en güzeli, mor rengin nasıl oluştuğunu da keşfetmişti. Arkadaşlarına mor renkli oyun hamurunu nasıl oluşturduğunu aşama aşama anlattı. Artık Kâmuran'ın hem kırmızı hem mavi hem da mor renkli oyun hamuru var.

SORULAR

1 – Kâmuran, anasınıfında neler öğrenmiş hatırlıyor musun?

2 – Kâmuran, anasınıfına gitmeye başlayalı peçeteyi nasıl istiyormuş?

3 – Annenin veya babanın sana yardımcı olmasını istemen gerektiğinde bunu onlara nasıl söylüyorsun, onlardan nasıl yardım istiyorsun?

4 – Kâmuran, babasından hediyesini aldıktan sonra ne yaptı?

5 – Kâmuran, kırmızı renkli oyun hamuru ile hangi şekilleri yapmış?

6 – Kâmuran, mavi renkli oyun hamuru ile hangi şekilleri yapmış?

7 – Kâmuran oyun hamurları ile oynarken neden canı sıkılmış?

8 – Kâmuran, mor renkli oyun hamurunu elde etmek için hangi renk oyun hamurlarını bir birine karıştırmış?

9 – Senin oyun hamurun olsaydı hangi renk olmasını isterdin?

10 – Oyuncaklarının renklerini biliyor musun? Hepsinin rengini söyleyebilir misin?

  Yazan: Filiz DEMİREL (Anasınıfı Öğretmeni)  


Okul öncesi HikayeleriWhere stories live. Discover now