#39.Tendonul în minus.

975 63 10
                                    

1.15% din oameni au cu un tendon mai puțin. Dacă vrei să afli dacă te numeri printre aceștia, nu trebuie decât să îți atingi degetul mare de la mână cu cel mic, iar apoi să încerci să-ți îndoi încheietura în spate. În cazul a 85% din oameni, ar trebui să fie vizibile două tendoane, dar poate tu te numeri printre excepții.

 2.Iată o realitate destul de ciudată: uneori, anumite persoane leșină imediat după ce urinează. Nu e nimic de râs în această situație. Așa ceva se poate întâmpla atunci când urinarea stimulează nervul vag și provoacă o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

3. Există o legătură între organele de reproducere și rinichi. Aceste două seturi de organe sunt strâns legate unul de celălalt, ele dezvoltându-se simultan până când ajung la maturitate. De pildă, în cazul bărbaților, o lovitură puternică în testicule va provoca durere la rinichi.

4. Inelarul nu se poate mișca independent. E timpul pentru un mic experiment: presează-ți mână pe o suprafață plană și încearcă să-ți ridici fiecare deget în parte. Ar trebui să reușești cu toate degetele, mai puțin cu inelarul. Este posibil să existe câteva excepții, dar în cele mai multe cazuri, mișcarea acestui deget este limitată. Deși arătătorul și degetul mic au mușchi independenți, inelarul și degetul mijlociu împart același mușchi, deci aceste două degete nu se pot mișca independent.

5. Un rinichi este mai ridicat decât celălalt. Iată încă o ciudățenie: rinichiul stâng este puțin mai ridicat decât cel drept în corpul uman. Cauza este faptul că ficatul exercită presiune asupra rinichiului drept. 

6. Dacă ai glicemia suficient de ridicată, nu mai trebuie să mănânci. Dacă nivelul de din sângele tău este egal cu circa o lingură de zahăr dizolvată în sânge, poți trăi confortabil pentru două zile fără a mânca nimic. Însă, dacă depășești acest interval, se va activa un proces periculos numit cetoză. Cetoza presupune acumularea în organism a corpurilor cetonici, substanțe produse în urma descompunerii glicogenului de către ficat, pentru ca organismul nostru să poată funcționa în continuare. 

Curiozități despre corpul umanWhere stories live. Discover now