4. Curiozităţi despre animale (4)

428 19 6
                                    

1. Primele animale care, în 1783, au făcut o călătorie aeriană au fost o oaie , o raţă şi un cocoş. Experimentul s-a dovedit a fi chiar foarte...romantic, întrucât ele au călătorit în nacela unui balon cu aer cald (montgolfieră).Iar primul animal care a călătorit în spaţiul cosmic a fost căţeluşa Laika.

2. Există o specie de furnici care răpesc larve din alte cuiburi - acestea sunt furnicile ''sclavagiste'' . Ele duc larvele capturate în propriul lor cuib. Larvele se transformă mai târziu în furnici şi încep să muncească în cuibul răpitorilor, crezând că se află în propria lor familie.

3. O muscă obişnuită trăieşte, în medie, între două săptămâni şi o lună. Totuşi, în timpul scurtei sale vieţi, ea poate cauza numeroase daune , transmiţând peste 30 de boli, dintre care unele foarte periculoase,cum ar fi lepra şi meningita.

4. Atunci când un hipopotam cască, e mai bine să nu te afli prin preajmă.De fapt, el nu cască de oboseală,cum s-ar putea crede,ci îşi arată dinţii în semn de ameninţare.Cei mai impresionanţi sunt caninii săi, care pot atinge chiar şi 40 cm lungime.

5. Un câine din oraşul scoţian Edinburg i-a fost atât de credincios stăpânului încât, după moartea acestuia,timp de 14 ani, el s-a duc zilnic la mormântul său.

6. Puii de somon ies din ou în apele râurilor. În primii 3 ani de viaţă, ei rămân în râul în care s-au născut, după care pornesc spre mare. În al patrulea an, somonii devin adulţi şi se întorc în acelaşi râu pentru a-şi depune ouăle.Cum reuşesc totuşi somonii să-şi regăsească râul de origine? Acest lucru rămâne un mister chiar şi pentru oamenii de ştiinţă.

7. Ţânţarii au dinţi cu care pot muşca. Deşi ei preferă sângele vacilor şi nu sângele uman, numărul persoanelor ucise de bolile transmise de muşcăturile ţânţarilor depăşeşte numărul  victimelor  celor două războaie mondiale.

8. Există păsări care au particularităţi unice. Astfel, bufniţa este singura pasăre al cărei penaj poate avea culoarea albastră. Pasărea colibri este singura care poate zbura cu spatele înapoi,iar pinguinul-singura pasăre care poate înota, dar nu poate zbura.

9. Prima pasăre domesticită de om a fost gâsca. Totuşi,după domesticirea mai multor specii de animale, în ultimii 4 000 de ani omul nu a mai îmblânzit nici un alt animal.

10. Odinioară,porcii erau incluşi printre primele zece animale inteligente.Lucru greu de dovedit, mai ales dacă li se dă de băut nişte vin, fiindcă atunci porcii pot bea în neştire.

Vrea cineva dedicaţii?

Ştiaţi că...?Where stories live. Discover now