Kuranı Kerim Müdafaası - İhsan Şenocak

118 7 0
                                    

-Kendi kendine tıp kitapları okuyanların insan tedavi ettiği bir memlekette doktor .Avamın meal okuyup hüküm verdiği bir yerde de alim yetişmez.

-Modernistler,beşeri metinleri anlamada esas alınan yöntemlerle ya da İncil'i tahsis amacıyla kullanılan tarihselcikile Kuran'ın anlaşılmasını önererek, beşeri olanın etken, ilahi olanın ise edilgen olduğunu ilan etmektedir.

-Tarihçiler gerçeği anlamak için değil,gerçeğin üzerini örtmek için yazdı..

-Tarihi başkalarının tanımlamalarından kurtarıp ona kendini anlatma imkanı sağlandığında ,Batının çizdiği çerçeveden çok daha farklı bir manzara ile karşılaşılacaktır.

-Müslüman tarihçiler, zaferi ve hezimeti aynı ayrıntı zenginliği ile anlatmışlardır.Allah Rasülü (SAV)'den günümüze kadar olan hadisleri kayda geçerken objektif olmayı hedef edinmişlerdir.Yenilen ya da yenen tarafta yer almak tarihçinin gerçekleri anlatmasına menfi yönde etki yapmamaıştır.Çünkü Müslüman tarihçilerde kadere rıza vardır.

-Öz anlamının dışında uygulama alanları bulunan tarihselciliği, geçmişte olup biten her şeyin geçmişte kalmasına rağmen etkisini sürdürmesi diye tarif edebiliriz.

-Tarihselcilik,tarihin belli bir dönemine ait söz ya da aksiyonu cereyan ettiği zamanla sınırlı tutarak anlamaktan ibarettir.Böylece dini ifadeleri,hadisleri,kendi şartları içinde doğdukları zaman çerçevesinde yorumlama imkanına sahip olmuştur.

-Kuran-ı Kerim'in tarihselliğini kabul edenlerin ayetlerin tefsirinde kullandıkları "hermanotik yaklaşım"da tıpkı tarihselcilik gibi batıya aittir.Kelime olarak ifade etmek, çevirmek ve yorumlamak gibi anlamlara gelir. İfade etmek ve yorumlamak şeklinde açıklanması daha doğru olur.Fakat bu aktarma bir tercüme değildir.Mücerredi müşahhaslaştırma ameliyesidir.

-Efendimiz (SAV) tebliğ ettiği her meseleyi aynı zamanda pratize de etmiştir. Bu dinin kolay anlaşılabilmesi ve kavranması için önemlidir.

-Kuran-ı Kerim haber verdiği bütün hadiselerden önce Kuran olarak levh-i mahfuz'da vardı.

-Allahu Teala'nın ilmiyle yaratması arasındaki süreç dört aşamalıdır; ilmi ilahi ve ilmi ilahi bağlamındaki her şeyin yazılması Allah'ın yazdıklarını dilemesi ve son olarak da yaratmasıdır. Yaratması ,dilemesine; dilemesi ,yazmasına;yazması da ilmine tam olarak uygundur.(bkz. İlgili ayetler; Yunus61,Hadid22,Tekvir29,Zümer62)

-Bu hakikat zarfına bir de Kuran'ın açıkça evrensel olduğunu ifade eden ayetler eklendiğinde mesel bedihi bir gerçek suretinde inkişaf eder.(Furkan1,En'am90,Tekvir27)

-Kuran'ın belli bir tarih içerisinde inmesi bazı tarihi şahsiyetlerden bahsetmesi, evrenselliği ihlal etmez.Çünkü O fıtrat itibariyle başkalaşmayan insana hitab etmektedir.

-Ulema'yı , Kuran'ı bütüncül tefsir edememekle itham edenler Kuran'ı tefsir ederken sadece oryantalistlerin gör dediğini görüyorlar.Ne var ki oryantalizmin görülmesini kendilerinden talep ettikleri ayetleri Kuran bütünlüğü içerisinde değerlendirebilseler,ayetler onlara Kuran'ın evrensel olduğunu ispat edecektir.

-Kuran'ın Arap Yarımadasında yaşayanlarla sınırlı olduğunu ilk defa Yahudiler iddia etmişlerdir.

-Kuran-ı Kerimde ki kıssaları "Esatiru-l Evvelin" üst başlığında toplamak, Mekke müşriklerine ait bir ameliyedir.Çünkü onlar Kuran kıssalarını masallardan, uydurulmuş sözlerden ibaret görmektedirler.

-Hak ile batılın mücadelesini anlatan kıssalar,müminler için ibret vesikalarıdır.Onlar, Peygamber ve ümmetlerinin Allah yolunda ne tür sıkıntılara katlandıklarının canlı tanıklarıdır.

-Kıssalar, Peygamberlerin Allah Teala'nın dinine davet usüllerini, bu süreçteki sabır ve metanetlerini anlatmaktadır.

-Kıssalarda Allah'a iman ettiklerinden dolayı kendilerine kötülük yapılan fakat buna rağmen hak üzere yürüşte kararlılık gösteren mü'minler için örnek alınacak büyük ruhlu kahramanların hayatları vardır.

-Kıssalarda insanoğlunun eğilimleri,mizacı,mizacının çeşitleri bunların ferdi ve ictimaii hayatı üzerindeki etkileri anlatılmaktadır.

-Kıssalar, Firavun gibi zalimlerin sahip oldukları mal ve iktidar gücü ile yaptıkları zulümlerin mutlaka hesabının sorulacağından bahsetmektedir.

-Kıssalar insan,hayvan,bitki,dünya ve yıldızlarla alakalı bu gün modern bilimin daha yeni keşfettiği hakikatlerin bir kısmını da içermektedir

-Kuran kıssalarının tarihi yönünü, tarih kitaplarında anlatılan nakillerle,ispat ya da inkar yoluna gitmek "ilahi alanı","insani alanla" anlama gayretidir.Böyle bir ameliyede ya insanı Allah Teala'dan daha alim kabul etmeye ya da Kuran'ın bildirdiği hakikatlerden şüphe duymaya işarettir ki her iki yolda küfre çıkar.

-Ahkam ayetlerinin çağ dışı olduğunu söyleyen küfür idraki ile modern mantığın en önemli ayrışım noktası ise; ilki ayetleri direk devre dışı bırakmayı tercih ederken ikincisi sahip olduğu İslami kimlikten dolayı mahallilik ya da tarihsellik etiketi ile bunu yapmayı tercih etmektedir.

-Suyuti "İtkan'ında" tefsir için zaruri 15 ilimden bahsetmektedir. Ona göre bu 15 ilim,şunlardır: lugat,kıraat,nahiv,sarf,iştikak,me'ani,beyan bed-i kelam,usulü fıkıh,sebebi nüzul ve kıssalar, nasih ve mensuh,fıkıh ve mevhibe.

-Vahyin Allah Rasülü(SAV)'e gelişini anlatan ayetler.(Bakara97;Şuara193-4)

-Allah Rasulü (SAV) şöyle buyurmaktadır: "Kim kendi görüşü ile Kuran'ı tefsir ederse cehennemdeki yerini hazırlasın".

-Bir haberi naklediyorsan onun sıhhatini,yok eğer iddia ediyorsan delilini bilmen gerekir.

-Allah Rasülü (SAV) –ümmete talim makamında- şu duayı çok yapmıştır. "Ey kalplerin iradesi elinde olan: kalbimi dinin üzere sabit kıl / Ya mukallibe'l kulub sebbit kalbi ala dinike."

-Bilgiye ulaşmanın vasıtası olan yazı,Allah Rasulü(SAV)'in kaynağının vahiy olması bağlamında değerlendirildiğinde görülecektirki , ümmilik Allah Rasülü(SAV) için bir nakısa değil bilakis onun nübüvvetininen güçlü şahitlerindendir.  

Okuduktan sonra paylaşıp daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Vesile olan yapan gibidir.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Aug 20, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

İslami Kitap NotlarıWhere stories live. Discover now