Balaurul

2.4K 8 1
                                    

" BALAURUL "  este povestita de mos Leonte, care vazuse balaurul atunci când era flacau " trecut de douazeci de ani ", pe când învata de la tatal sau mestesugul de " zodier si vraci ".

Traise pe vremuri, în satul Tupilati, " un boier mare si fudul ", pe nume Nastasa Bolomir, care avea " o barba mare cât o coada de paun ". El fusese însurat prima oara cu fata unui boier, care neputând îndura " mâniile si asprimile lui ", s-a întors plângând la parintii sai. A doua nevasta era vaduva unui grec, Negrupunte, femeie frumoasa si bogata, care a murit dupa doi ani, când devenise " galbana si ovilita ". Desi toate femeile fugeau de boier, caruia i se dusese vestea ca-i mureau nevestele, Nastasa Bolomir s-a însurat prin surprinderea tuturor, cu " o copila ca de saptesprezece ani ", care " râdea parca era soarele " si pe care o adusese de la Iasi. Cucoana Irinuta nu se ofilea, ba, dimpotriva, era îmbujorata si vesela, iar boierul era din ce în ce mai posac si-i facea toate poftele.

Într-o zi boierul veni la tatal lui mos Leonte ca sa-i destainuiasca rusinoasa comportare a sotiei sale, care-l însela cu Alexandrel Vuza, fiul vornicului si sa-l roage sa-i citeasca în zodii. Temându-se pentru ce ar putea pati femeia zodierul îi spune boierului ca toate cele aflate de el sunt vorbe mincinoase, ca Irinuta avea sa se întoarca la Roman, asa cum îi promisese.

Zodierul se duce apoi în graba mare la hanul celeilalte Ancute si-i spune ca boierul îsi banuieste nevasta si ca el se teme pentru ce o sa pateasca Irinuta la întoarcere. Hotarât sa o astepte la han pentru a o preveni, tatal lui mos Leonte opri trasura în care era cucoana Irinuta însotita de tânarul si frumosul Alexandrel si le spune de primejdie. Tocmai atunci, într-un nor de pulbere, vine ca vântul boierul cu slujitorii dupa el si porunceste ca zodierul sa fie jupuit de piele pentru necredinta, iar Irinuta si Alexandrel sa fie legati de rotile carutei si sa fie dusi " numa-ntr.o goana la Iesi, pâna-n ogada la sfânta Mitropolie ! ". Cuconita a sarit însa, " sprintena, subtire si mânioasa ca o vipera " si l-a înfruntat cu ura pe barbatul ei, iar copilului Leonte i s-a parut ca-i crescuse ghiare la mâini si cornite în par. Dintr-o data cerul s-a miscat rotindu-se, un muget îngrozitor a umplut vaile si totsi cei de fata au vazut "balaurul venind în vârtej rasucit, cu mare iuteala", luându-l pe boier si amestecâdu-i " barba cu vârtejul ", arucându-l aproape mort într-o râpa. De aici i s-a tras boieruli Bolomir moartea , iar de Irinuta, " dracusorul cel balan ", nu s-a mai auzit nimic si nimeni n-a mai vazut-o vreodata.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Oct 23, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Hanul Ancutei REZUMAT (via scritub.com )Where stories live. Discover now