ČTENÁŘI (READS)

16K 1.4K 160
                                    

Získat čtenáře je asi to nejtěžší, protože když máte čtenáře, máte i votes a komentáře. Když nemáte čtenáře, nemáte nic.

Mě osobně dokáže občas otrávit, když vidím miliony reads na cizích příbězích. Jak jsem ale zjistila, je to jen proto, že příběh už je na Wattpadu opravdu dlouho, nebo už jsou autoři slavní z dřívějška.

Prvním předpokladem pro to, aby váš příběh lidí četli, je originalita. Čím originálnější, odlišnější, tím lepší. Dále je to pak hodně o názvu a fotce k příběhu. Jak vybírat názvy pro příběhy a jak dělat fotky k příběhům budu vysvětlovat podrobněji v jiné kapitole.

Chápu, že vymyslet něco nového a neotřelého je občas pěkná dřina. I proto je tu můj návod.

Každý příběh e svým způsobem originální, i když je stejný jako všechny ostatní. Je třeba toho využít.

Každý z nás má svůj styl a způsob psaní. Právě styl psaní hodně čtenářů zaujme. Do stylu psaní se počítá také vaše vyjadřování, na které byste si měli dát veliký pozor! Chyby v pravopisu a interpunkci čtenáře často zbytečně odradí. Věřte mi, nikoho nebaví číst text s hrubkami. Proto pokud nejste nejlepší češtináři, najděte si korektora/korektorku, kteří každý díl vašeho příběhu před zveřejněním opraví.

Kdyby se někdo ptal, sama takové služby nabízím. Stačí napsat;)

Velký strašák pro čtenáře jsou také nezajímavé prology a příběhy typu 'dělám, říkám'.

Prolog by měl být zajímavý, je to první krůček k tomu, aby se váš příběh líbil. Já osobně do prologu dávám útržek třeba z prostřed příběhu, kdy už je děj v plném proudu a děje se něco zajímavého. To bych doporučila i vám.

Rozhodně nepište do prologu: Ahoj, jmenuju se Blablabla, je mi tolik a tolik, má takové a takové vlasy a oči,.... To není potřeba vědět. Čtenář se může info o hlavních hrdinech dozvídat během příběhu. O to zajímavější a překvapivější příběh je.

Příběhy 'dělám, říkám' jsou takové, kdy autoři neznají synonyma. Už to mě dokáže od příběhu odradit.

Dám vám příklad:

„....“ řekla jsem. „...“ řekl. „....“ řekla jsme mu na to.

Co takhle použít i jiná slovesa? Odpověděl, odvětil, usmál se, zašeptal, zvolal, promluvil,... Je jich spousta, stačí trošku přemýšlet.

Příklad číslo 2:

Vstala jsem, šla jsem do kuchyně, sedla jsem si na židli, pustila si televizi, nic nedávali, tak jsem se šla najíst, neměla jsem nic v lednici, tak jsem šla nakoupit.

Tohle prosím nikdy nepište!

Nejčastější a nejhorší chyby, které můžete udělat, jsou například: psát sem místo jsem, psát kdyby ste, kdyby sme, … To neexistuje, pozor! Píše se kdybychom, kdybyste! Psát uvozovky stylem 2 čárky-> ,,jsagksgv“

Uvozovky se píšou buď SHIFT a Ů, nebo ALT a 0132.

Co vám můžu poradit, pokud můžete, sdílejte svůj příběh. Blog, facebook,... Všimne si ho tak mnohem víc lidí. Dál, pokud narazíte na Wattpadu na osůbku, která má na profilu napsáno, že nabízí, že si přečte váš příběh, neváhejte a využijte toho. Napište dotyčnému uživateli milou zprávu a čekejte upřímné hodnocení. Často pomáhá znát názor někoho cizího, kdo je ochoten pomoci vám svou kritikou.

Pokud máte kamarády, kteří také píší, navrhněte jim, ať si založí Wattpad. Můžete si své příběhy číst a hodnotit navzájem.

Doufám, že vám mé rady něco daly. Pokud ano, neváhejte a dejte vote, abych věděla, že se vyplatí vymýšlet a pomáhat vám:))

Děkuju;))

-Nick

Manuál pro autoryWhere stories live. Discover now