Odseky

403 67 4
                                    

Táto časť bude trochu kratšia, no myslím, že by tomu mala byť venovaná samostatná časť.

Mnoho začínajúcich autorov na Wattpade sa ešte nestotožnilo s používaním odsekov. Masy textu zväčša nepôsobia dobre a mnohokrát sa vďaka nim i strácame. Pre tých, ktorí sa veľmi neorientujú v tom, kedy sa dávajú odseky mám pár hlavných bodov, no najprv...

Už som sa stretla s mnohými ľuďmi, ktorí už majú čo-to popísané a vedia kam patria odseky, no i napriek tomu vidíme len masu textu. Toto bývalo i mojím problémom prvých pár mesiacov na Wattpade. A o čom hovorím?

Pozrime sa na to takto... Je rozdiel medzi odsekmi na Wattpade a tými, ktoré vidíme v knihách. Predovšetkým ide o ten riadok medzi odsekmi. Iste, v knihách nič také nenájdeme (len keď sa dej prudko posunie vpred, no o tom neskôr) a odsek sa odlišuje odsadením. Na Wattpade však takéto odsadenie nefunguje a i preto Wattpad na počítačoch nadstavil práve ten voľný riadok po kliknutí na enter. Vďaka tomu môžu čitatelia komentovať jednotlivé odseky a text pôsobí lepšie.

Osobne myslím, že každý by mal používať Wattpadom prednastavené odseky a tí, ktorí používajú mobil, či iné zariadenie by mali daný riadok pridávať. I mne osobne sa spočiatku viac páčilo písať ako som to videla k knihách, no samej sa mi potvrdilo, že ten riadok navyše nevyzerá zle.

A ako potom odlíšiť väčší dejový posun? Keďže v knihách sa práve používa daný voľný riadok, pre Wattad to môžu byť "3 bodky"

Napíšte mi, aký je váš názor. Ktorý štýl uprednostňujete (na WP)?

• • •

A teraz tie body... Prebehneme to len k krátkosti, keďže hovoria sami za seba.
Kedy začať nový odsek?

> keď hovorí nová postava

> keď príde nová postava

> keď sa rozoberá nová myšlienka

> keď sa posunie čas vpred alebo vzad

> keď sa udeje niečo nové

> keď sa presunie pohľad
(zväčša v 3. osobe)

~~~

Pozrime sa napríklad na prvý bod, ktorý robí problém veľkému počtu ľudí:

   správne:

„Neuveríš, čo sa stalo!" vyhŕkla Emma.

„Má zmysel sa pýtať, ale to povieš sama?" pousmial sa Aaron.

„Jasne, jasne..." prekrútila očami, „tak počúvaj..."

   nesprávne:

„Neuveríš, čo sa stalo!" vyhŕkla Emma. „Má zmysel sa pýtať, ale to povieš sama?" pousmial sa Aaron. „Jasne, jasne..." prekrútila očami, „tak počúvaj..."

No nevyzerá to lepšie a prehľadnejšie? 😃 A taktiež to platí i u myšlienok.

Myslím, že to už bude všetko. Sami by ste mali cítiť, kam vložiť odsek, treba to trénovať. No pozor! Stretla som sa i s takými indivíduami, ktorí dávali odsek za každou vetou... Tomu sa, prosím, vyvarujte 😀

Tak, za vaše názory v komentároch budem rada ♥
Bye 👋

aktualizované 23.1. 2018

Rýchla príručka Wattpadu ▸ skWhere stories live. Discover now