11. část

4.6K 212 21
                                    

Ten den byla Hermiona přešťastná, že se to s Dracem urovnalo. Nadšeně Ginny ukázala své náušnice a její kamarádka svou radost vyjádřila tak, že to slyšela nejspíš půlka hradu. Zimní prázdniny byly úžasné, Hermioně se dokonce podařilo vytáhnout Draca, Ginny a Blaise se svou novou holkou Abigail (od které se Zabini nechtěl hnout) ven a pořádně se bavili, což považovala za veleúspěch.

Hermiona si připadala jako v sedmém nebi a ráno jednatřicátého do Velké síně téměř vtančila. Všimnula si, že se na ni Draco od zmijozelského stolu dívá, vesele mu zamávala a se zářivým úsměvem odcupitala ke svému obvyklému místu.

Ginny odmítla vstát, protože osm ráno právě považovala za nekřesťanskou hodinu, takže Hermiona si neměla s kým povídat, ale nijak zvlášť jí to nevadilo. Její nadšení mohlo zkazit máloco. Raději si vytáhla obyčejnou mudlovskou knížku z domova a začetla se.

Překvapilo ji, když se vedle ní náhle objevil Malfoy. Sedl si na lavici, nohy mu trčely do uličky mezi stoly a zády se opíral o stůl. Hermiona v údivu otevřela pusu a mlčky na něj zírala. Udělal něco... neslýchaného.

"Co čteš?" zeptal se, jako by si nevšimnul jejího překvapení.

Několikrát zamrkala, uvědomila si, že nedýchá, a sípavě do sebe nasála vzduch.

"Pýchu a předsudek," vypravila ze sebe. Byla to jedna z jejích oblíbených knih, po které sahala vždy, když se potřebovala uvolnit.

Malfoy stroze přikývnul, očividně mu název známého díla nic neříkal.

"Jane Austenová, významná anglická spisovatelka osmnáctého, spíš devatenáctého století," řekla a přívětivě se usmála. "O existenci kouzelnického světa neměla ani ponětí, psala romány o inteligentních hrdinkách, které působily v tehdejším pošetilém světě velmi... neobvykle."

"Oh, pomalu jsem zapomněl, že jsi chodící encyklopedie. Nemohla bys mi do detailu převyprávět její životopis?"

Hermioně neušel uvolněný výraz v jeho tvář, a tak se jen jemně usmála. Pak ale v žertu začala. "Narodila se šestnáctého prosince 1775 ve Steventonu v hrabství Hampshire. Měla šest starších sourozenců a jednoho mladšího, bratra, a -"

"Dost!" Draco v sobě dusil smích a ona to věděla.

"Tak copak jsi chtěl?" zeptala se po chvíli.

"Co děláš dneska večer? Respektive v noci...?"

Zkoprněla a málem začala zmatkovat, když si vzpomněla, co je dneska za den. Uvolnila se a potlačila slabé zklamání. "Asi budu s Ginny, proč?"

Všimla si, že trochu znejistěl, ale okamžitě zase našel svou sebedůvěru, takže si nebyla jistá, jestli se jí to jen nezdálo. "A nechtěla bys oslavit nástup nového roku s námi?" zeptal se. "Se mnou, s Blaisem a s Abigail. Pro mě za mě se může přidat i Ryšavka."

"Přestaneš jí říkat Ryšavka?"

Draco si povzdechnul. "Mladá Weasleyová?" zkusil to, ale když se Hermiona zamračila, s dalším povzdechem se opravil znovu. "Tak Ginny, no."

Hermiona se zářivě usmála. "Ráda!"

"Takže dohodnuto?" Postavil se a ona tak musela zvednout tvář, aby mu viděla do očí.

"V kolik se sejdeme?" zeptala se. "A kde?"

"Na obědě. Abigail rozhodla, že půjdeme na procházku, takže si vezměte něco teplého na sebe. Pak je v plánu účastnit se té slavnosti, kterou plánuje ten šílenej stařík, případně zdrhnout do Komnaty nejvyšší potřeby. Souhlas?"

Stupid bet, crazy game and what then? [Dramione] ✔Where stories live. Discover now