Momo

252 11 0
                                    

Mulți dintre noi știm deja povestea lui Momo. Si poate ca la fel de multi n-am auzit nicand despre ea. Personajul lui Michael Ende, autorul celebrei „Poveste fara de sfarsit" din cartea omonimă este o fetiță care reușește, cu puterea magică a copilăriei, să redea timpul oamenilor din orașul său – timpul  furat de armata oamenilor cenușii.

Care timp? – vor întreba cei care nu știu povestea. Acel timp care contează pentru fiecare dintre noi: timpul dedicat lucrurilor care ne bucura, care ne împlinesc și ne fac fericiți. Timpul unei copilării parcă eterne, de care se bucură deopotrivă copiii și adulții. Timpul conectării, al descoperirii, al jocului, al faptelor cu miez și sens. Timpul cu valoare – care ne crește și ne face mari și prețioși indiferent câți ani avem.

Nouă ne-a plăcut mult povestea fetiței Momo – mai mult de atât, aproape că ne-am identificat cu ea. Așa s-a născut Lumea lui Momo – o lume în care rămânem lăngă copii și ne încurajăm, noi părinții lor să luam în stăpânire cu totul timpul copilăriei. Pentru că noi toți, copii și adulți deopotrivă, avem nevoie de el să evoluam împreună.

În cei aproape 6 ani de când existăm, am crescut și noi asemeni copiilor – ne-am jucat, am explorat, am greșit, am învățat și am reușit să adunăm experiențe cât pentru a redescoperi o lume atât de dragă nouă si celor care ne insotesc.  Am creat Lumea lui Momo exact așa cum și-ar fi dorit-o personajul lui Michael Ende, dacă ar fi existat în realitate. Și nu ne-a fost greu să-i respectăm dorințele. Primul lucru pe care l-am descoperit și pe care l-am luat la drum a fost că Momo există în fiecare dintre noi, copil sau părinte. Tot ce am avut nevoie a fost să îi lăsăm timp și spațiu să prindă viață. Odată ce am înțeles acest lucru, am prins puteri noi, care ne-au ajutat să creștem în nici 6 ani cât alții într-o viață. 

La început, Lumea lui Momo a fost un spațiu dedicat creativității copiilor, deopotrivă al poveștilor și al jocului, fie că era vorba de ateliere cu diverse tematici, de teatru sau de tabere de familie. Am simțit de la început că e nevoie să le facem loc și adulților în această poveste, dar mărturisim că n-am știut de la început cum. Din fericire pentru toată lumea, între timp am aflat: cei maturi (părinți, bunici, prieteni, mătuși, bone etc.) sunt partenerii noștri în creșterea și educarea copiilor, așa că rolul lor este unul extrem de important în povestea noastră. Fără sprijinul și implicarea lor activă nu am fi devenit ceea ce suntem astăzi: un loc al sigurantei emotionale în care se împărtășesc sentimente și idei, un loc  în care fiecare copil este acceptat, recunoscut și prețuit, iar spiritul uman este alimentat continuu și se dezvoltă liber.

Lumea lui Momo este o alternativă la educație pentru copii de la 1 an la 10 ani, un loc în care ne-am propus să ne facem timp pentru copilul tău exact așa cum are el nevoie. De aceea îl ascultăm cu toată atenția și îi dedicăm toată priceperea și iubirea noastră.

Lumea lui Momo este locul în care timpul copilăriei primește respectul pe care îl merită,  pentru că avem convingerea că fiecare copil crește și învață în acord cu el însuși doar într-un loc în care se simte acceptat, iubit și respectat așa cum este.

Pentru că fiecare copil are timpul său, ritmul său, modul său propriu de a învăța. Și mai presus de toate fiecare copil are emoții și trăiri unice. Iar timpul copilăriei e cel mai prețios dintre toate.

Pe 1 iunie 2016, chiar de ziua copilului, ne-am mutat într-un loc nou: o casă generoasă și primitoare care ne permite să fim un Acasă în care să crească toată familia. O casă care seamănă cu acel acasă al fiecăruia dintre noi: camere luminoase și calde, în care miroase a lemn proaspăt uscat, cu obiecte purtând povești pitite, în culori care te inspiră, cu spații de joacă, creativitate, învățare și relaxare, cu o curte mare și verde în care poți alerga, poți umbla desculț în iarba, poți asculta ciripitul păsărelelor sau te poți construi castele de nisip la umbră.

Vă invităm să pășiți în Lumea lui Momo și să vă reconectați la timpul copiilor voștri. Niciodată nu știm cu adevărat cine oferă și cine primește. Noi suntem aici să primim tot ce ne oferă copiii vostri și să vă dăruim înapoi timpul unei copilării pe care cei mai mulți dintre noi l-am încuiat demult într-un cufăr din podul bunicilor.

Noi suntem aici să vă primim și pe voi, dragi părinți, și să vă fim alături în devenirea copiilor voștri. Pentru că tot ce facem aici capătă sens doar împreună – copii, părinți și educatori. Am fi putut la fel de bine să ne spunem călăuze – sau șerpași.  Doar că drumul nu e niciodată la fel, traseul nu e mereu același. Pentru că fiecare copil e unic.  Iar fiecare adult împlinit poartă înlăuntrul său un copil fericit.

Legende urbaneWhere stories live. Discover now