Prolog

106 10 5
                                    

Priča putujuće knjige počela je  prije mnogo godina.
Prije nego što je ostavljena na kamenom nasipu pokraj mora, za izvoriste njene priče bio je odgovoran jedan čovjek, tačnije, njegov naziv bio bi autor.

Burna priprovjest počela je onog trenutka kada je taj isti čovjek, anonimni autor počeo mukotrpno pisati  knjigu poznatu diljem krajeva , ostajući budan i danju i noću,  kuckajući po zastarjeloj mašini za pisanje, a kada bi mu ponestalo boje, koristio je svoje pero i bez obzira na mnogobrojne žuljeve na kako je izgledalo, radničkim prstima, pisao bi duboko u noć, strastveno, bolno ali prije svega spokojno.

Na časovniku je otkucavao svaki sat, praćen njegovim usplahirenim hodom po sobi, jer se na momente nije mogao odlučiti kako da nastavi svoju dragocjenu knjigu, kakvu priču da razvije ili kojeg lika da u njoj pomene.  Činilo se da sama tinta koju je koristio za svoje pero, zapravo predstavlja  tragove njegove duše koje je prosipao po hartiji.

Tako je nastala jedna knjiga, na čijim stranicama je taj isti autor ostavio svoju ljubav,strast, žalost i sreću.

Međutim, niko nije znao za nju, osim ljudi koji su imali dovoljno sreće da ju spletom okolnosti pronađu, jer je samo jedan njen primjerak kružio svijetom kroz ruke mnogih pojedinaca.

Knjiga na samom početku nije imala niti svoje sopstveno ime, niti ime koje bi ukazivalo na pisca koji je tako vješto i majstorski napisao nezaboravnu priču, koja je za sobom ostavljala velike i burne tragove.
Nijedan njen čitalac nije mogao pronaći drugo izdanje, sem onog na koje su slučajno nabasali, mada, poslije čitanja knjige, vjerovali su u sve, ali ne i u slučajnost njenog otkrića, jer je izgledalo kao da im je oduvijek bila suđena.
Istina je da je postojao samo jedan jedini primjerak, barem  izrađeni, u vidu prave, uvezane knjige poput onih koji su se nalazile na polici u knjižarama.
Taj začuđujući postupak mogao je obrazložiti samo autor, kao i mnogobrojna pitanja u vezi sa nedostatkom njenog imena  na koricama i imena tog istog čovjeka koji je ocigledno želio ostati neotkriven, zato će njena pozadinska priča zauvijek ostati nedorečena svakom njenom čitaocu.

Ovo je priča o ljudima kojima je jedna knjiga promijenila pogled na svijet, knjiga koja je iz jednog malog mjesta u Engleskoj dospjela do velikih prestonica, sve zahvaljujući onima koji su je otvorili...

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Nov 26, 2021 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Knjiga koja je putovala svijetomWhere stories live. Discover now