1.

9 3 0
                                    

„Mami museli sme to siliť ešte pred Vianocami?" nedokázala si odpustiť,  keď dolu drevenými schodmi teperila svoj kufor.

„Zlato, keby sme to siliť nemuseli, tak to nerobíme," Anna pustila tašky, ktoré držala v rukách a pristúpila k dcére. Zahľadela sa do jej zelených očí a privinula si ju k sebe, ako to len matka dokáže. Liana zadržala dych a len-len že nevzlykla. Nadýchla sa, aby sa mohla matke pozrieť do očí a pohľadom jej povedať, že je to v poriadku a má ju rada.

„Čo treba ešte brať?" zjavil sa vo dverách chlapec so strapatými vlasmi a šibalským úsmevom. Jeho desaťročná duša sa tešila. Tešila sa novému a nepoznanému. Stálo pred ním dobrodružstvo. 

„Už nič, toto je posledné," podala mu do rúk tašky Lia, a následne zablúdila pohľadom k poskakujúcim plamienkom v krbe. Ich svetlo jemne hladilo línie kuchynskej linky v šere. Popri nohách sa jej preplietala mačka, ktorú zdvihla na ruky a pritisla si ju k hrudi. Chlpaté klbko začalo priasť a túliť sa k nej. Položila mačku na zem a zavrela dvere.

Vykročila smerom k autu a snažila sa nemyslieť na to, čo sa práve deje. Za sebou počula, ako matka zamyká drevené dvere.

„Tak čo, rodinka! Máme všetko? Môžeme vyraziť za novým životom?" Hugo starší nečakal dlho na odpoveď a už sa aj pratal do strieborného Forda, ktorý plánovali vymeniť za nový už tretí rok.

Neustále škrípanie a šušťanie rádia Liu donútilo pošmátrať sa vo vreckách a vyloviť sluchatká. V mobile toho síce nemá veľa, no lepšie, než nič. Zapla náhodný výber a už jej hrala jej obľúbená skladba.

Och, koľko irónie... Toto nemôže počúvať...

  I see trees of green........and red roses too  

  I see them bloom..... for me and you  

Ts... Toto si spievali vtedy v sade s Tomášom, keď boli podnapití z vína, ktoré jej Tomáš doniesol na ochutnávku... Smiali sa, že sú ako zaľúbenci. Keby len Tomáš vedel... Keby vedel, že jej to zasa až také vtipné nie je.

Ani nevedela ako, slzy sa jej kotúľali nezastaviteľne jedna za druhou. Stlačila gombík na slúchatkách a zavrela oči. Nemôže viac myslieť. Musí si pospať. Možno keď sa zobudí zistí, že to bol len sen. 

Alebo nie?

VymenenéWhere stories live. Discover now