"Konacni izvestaj"

127 13 14
                                    

Ispadam iz satora,vec standardna procedura. Te oci me prate i znam,vec duze vreme,da ustane kad i ja, uvece prosunja malo oko mog "zamka", Mungos, naravno, uvek meni blizu. Kao da sluti nesto ili je samo radoznao...

Vec sam pomenula,briga me je i da me provali, osecam da bi precutao. Mozda je i provalio?! Ko bi znao,kao sto rekoh Mungos je veoma opasna zivotinjica,inteligentna i neustrasiva. Jedna od osobina mungosa je da glumi da je mrtav da bi scepao plen. I,retko spava,uvek na oprezu. Tako da me od njega malo toga moze iznenaditi. Odaju ga samo te specificne oci koje menjaju boju u zavisnosti od raspolozenja. Ali,ovde je to retko ko primetio. Licna procena...

Nakon jutarnje,jel'te smotre,oh kako dosadno zvuci(a i jeste),gde nas Sef proverava jesmo li u pripravnosti, auuu,smesnog li coveka,pa od toga mi zavisi zivot,ako on mora da proveri stvarno,mogu odmah da se roknem. Nego,formalnost i za njega. A sta drugo pa da radi? Sedi,ceka,salje i prima dnevne izvestaje, vodi dnevnik-obaveza staresine koja se unistava ukoliko postoji mogucnost da bude kompromitovana. Birokratija, dosadno,ni njemu nije zabavno sto mora da radi taj posao. I on je bio u "operativnom delu" sada ga vec gaze godine ali sigurno i dalje moze da se prikljuci akciji ako je neophodno.

Elem, rekoh;nakon jutarnje smotre...odlazim do Mungosa,cisti cevi i ja sedam do njega.Pustam ga da zavrsi ciscenje i proveru Glok-a,da bih razgovarala sa njim.

U pitanju je lista ljudi, naravno. Moram da mu kazem koga zelim u timu,neka ispita on njihov tim. Mozda se i znaju...
Lagano, neprimetno za druge mu izbacim Morzeovom sta smatram za dobro resenje. Klimnu mi glavom i razgovor je zavrsen. Prihvata profajling momaka iz senke.

Blejim po bunkeru i izvidjam gmaza. Podbula faca se znoji od jake vrucine, cesto brise znoj, da mu ne upada u one bljentave,buljave oci,vodnjikave i ne odredjene boje, plavkaste, gotovo prozirne,samo tackice tamne pigmentacije tu i tamo. Pogled mu svrlja non stop i ne retko oblizuje usne k'o u zabe.Nesto krijes gnjido, ne samo moj nos, vec i njegove kretnje mi to govore. Onako zadrigo,kao na iglama da sedi,cesto se hvata za vodu i nateze. Nista u izvestajima,za sad. Zna sigurno da ga posmatramo Mungos i ja. Mozda je i primetio da mi kuvamo nesto,mozda su i drugi. Cesto provodimo vreme zajedno, ipak se covek zapita zasto. Jer,W.W.  nije bas druzeljubiv "momak" a,ni Mungos nije drugaciji.

Mi radimo svoj posao kako treba,videli su neke stvari,mogu da imaju poverenje u nas i to je dovoljno. Samo Sef zna moju tajnu, njega je dobio kao "pojacanje", stigla naredba sa vrha i ne pita. I bolje da ne pita. "Sto manje znas, manje patis."

Mungos se vratio. Smucao se malo sa NN timom,na terenu. Pogledom mi potvrdjuje da su momci na listi, razgovor,kad se ukaze momenat. Uskoro. Ne znam ni koliko ih ima tacno u timu. Nisam obratila paznju na njih, zadovoljna njihovim delovanjem. Takodje,postovanje privatnosti,drze se svoje price i, ne upada se tu tek tako. Rade svoj posao, veoma korektno i pusti ljude.

Sedim na kamenu, zaklonjena s ledja stenom,spreda mi je ceo bunker u vidnom polju. Posmatram nekoliko gustera kako se suncaju. Periferno, posmatram sve. Gusteri su samo odmor od misli koje mi sibaju po glavi. Vidim kako mi Mungos prilazi i ne menjam poziciju,ispruzene noge,dupe na kamenu,puska na dohvat ruke,glava naslonjena na stenu. I ja sam kao guster....

Stao predamnom i gleda me u fazonu"Hoces li da mrdnes dupe da razgovaramo?" Samo sto se nije podbocio kao nadrndana žena na svog supruga. Smejem se u sebi. Pomeram guzicu da moze da se smesti. Ovako smo primetni u razgovoru. To mi smeta, koliko primecujem i njemu.Setim se i dohvatim neko drvce. Pisanje i brisanje. Ukapira i Mungos.

"Voljni za saradnju. Sedmorica,ceo tim, svi potrebni profili zastupljeni. Saradjivali smo vec. Jedna stvar,ne zele da otkriju otpis. Znaju ko si, postuju te, nije do tebe,vec zbog eventualnog kompromitovanja akcije. Oslovljavanje je "N.N" i tako do sedam. :) "

Brisem napisano...
"Ok, fali nam jedan covek."
"Koga imas u vidu?
Brisem opet...kontam brzo.
"Loki."
"Loki, klinac?!"
"Bas zato sto je klinac. Nije zakazao ni jednom u akcijama,mlad je,moze da se ubaci na dodatne drilove,ubaci u posao,ako zakaze u ovoj akciji,jebi ga, takav je posao.Ostali su vec formirani,bez obzira na odredjene obuke koje su prosli, nisu mi za uvlacenje u ovo."

Brise...
"Ima logike, dobro rasudjivanje,mali zna pristojno za ovu ludnicu,tu smo mi da pokrijemo ako nesto treba i,moze, prolazi."
Brisem i sad se oboje zavaljujemo na stenu i glumimo gustere. Mungos menja svoju frekvenciju neprimetno,za slucaj izvestaja. Salje verbalno listu ljudi. Potvrdjeno. Cekajte izvestaj za dalje. Ispisuje mi razgovor,trepnem da potvrdjujem,on ustaje,brise sve i odlazi.

Iskreno,merkam ga dok hoda,kako se krece,kako izgleda. Nije ovo mala Bojana,ovo je W.W. Ok,jebi ga mirim se sa sudbinom da mi se svidja i to ohohooo i odbacujem emocije,mi radimo,radimo vrlo ozbiljan posao gde lako lete glave. Jaoo cale, sto mi bas njega ostavi majku mu! Tvoj najbolji igrac i tvoja cerka,pa ludnica u najavi. Posle ovog rata nadam se da ga necu videti nikad vise! Bas mi on nikako ne treba,preveliko je iskusenje zenskog stvora u meni.

Nije ni sat vremena proslo...
Mungos...Oci su mu mirne. Konacni izvestaj. Krecemo nocas u tri. Brifing sledi,samo neophodne informacije Sefu direkt i smena "NN tima" ljudima po nasoj proceni. Odusevljena sam... Klimnem glavom. Zurka krece...

Pada mrak,izlice Sef "Mungos,Loki,W.W. i spoljni tim, hitni brifing! Loki mucenik ne zna sta ga ocekuje. U bunkeru,ljudi zbunjeni. Mungos menja NN tim nasim proverenim timom iz bunkera:Zica,Mali,Roki,Foks, Bebac,Mrca,Deda. Rasporedjuje ih zbunjene i ostavlja bez dalje reci.

Brifing krece...Pustam Mungosa da vodi: "Osim Lokita svi smo upoznati sa ovom akcijom. Takodje,uverenja smo da imamo krticu. Loki neka te sad W.W. upozna sa osnovom,da znas,moras biti ekstremno obazriv i da striktno pratis naredjenja,jasno?!" Loki,savrseno pogubljen,klima glavom. Uzimam mapu i objasnjavam mu preko uredjaja. Samo osnovne stvari. Na tabli u kancu crtam polozaj kuce,nas planski polozaj za napad, naglasavam da je neprijatelj na strazi, brojno stanje i kretnje u detalje nepoznato. Naglasavam da se ne ide na cistu eliminaciju vec i pokusaj dovodjenja zarobljenika. Tabla je obrisana. Puna oprema ide. Kome sta nedostaje od naoruzanja, Sef ce mu izdati. Za svaki slucaj predlazem Mungosu da bolnica bude u pripravnosti. Slazemo se svi. Preko sigurne frekvencije se obavestava bolnica. Brifing je gotov.

Izlazimo i kao nemamo pojma,neko je nesto zajeb'o,postoji mogucnost da nam je lokacija kompromitovana. Dupla izvidnica... Pratim gmaza. Blene otvorenih usta. Nadam se, mnogo se nadam da necemo imati sacekusu...
Imamo vremena da proverimo naoruzanja,dopunimo sarzere i ostalu neophodnu opremu. Da se fokusiramo,odmorimo telo i krenula je zurka...

Bezimena-pauziranaWhere stories live. Discover now