Home Sweet Home

74 2 0
                                    

'Argh, achterlijke rotwekker', met een luide klap op het apparaat schakel ik de alarmwekker uit. Weer een slechte nachtrust gehad.

Rosa, 26 jaar, is hoogzwanger van haar tweede kind. Een jongen wordt het dit keer, ze weet het zeker omdat ze al vaker over een jongetje heeft gedroomd die zijn komst aankondigt.

'Hoe laat is het in godsnaam'. Ze kijkt naar de alarmwekker die 05:30 uur aangeeft. Manlief is al de deur uit naar zijn werk, hij is onderhoudsschilder bij de Hoogovens in IJmuiden. Hij heet Kees. Een 29 jarige, type ruwe bolster, blanke pit. Maar gelukkig ook heel zorgzaam en een heel lieve echtgenoot en vader. We hebben beiden slecht geslapen vannacht, want onze net 5 jarige dochter Caro is weer wezen slaapwandelen vannacht en altijd komt ze dan aan ons bed staan om hele verhalen te vertellen waarvan we niet kunnen ontcijferen waar deze over gaan en als ze dan klaar is met haar verhalen gaat ze weer gelijk naar bed. Ik heb liever dat ze de plantjes water gaat geven wat ze ook wel eens doet , maar dan staan we wel altijd doodsangsten uit als Caro de trap op- en afloopt. Hoe ze het doet, weten we niet maar ze komt altijd heelhuids weer in haar bedje terecht.

Ik pak mijn zwangerschapsagenda van het nachtkastje op en schrijf de nachtelijk avonturen van mijn dochter erin en ik kijk gelijk de afgelopen weken terug. Het valt me op dat Caro erg slecht slaapt, zelfs soms gillend wakker wordt en alleen met het licht aan wil slapen..

Wanneer stopt dit toch, het drijft ons soms echt tot waanzin: de hormonen, hoogzwanger zijn en slechte nachtrust is dodelijk voor mijzelf en als ik niet uitkijk ook voor de lieve mensen om mij heen.

Ik moet mezelf echt uit bed rollen, zo groot wordt mijn buik. Mijn tweede kindje is uitgerekend op 7 augustus, dat is over twee weken en dan heb ik drie leeuwen in huis en als enige ben ik met het sterrenbeeld vis om de boel hier met rust en kalmte in het gareel te houden.

'Hoi mamma, ben je al wakker?' Caro vliegt de slaapkamer binnen waardoor de slaapkamerdeur met een luide klap tegen de muur tot stilstand komt en ik merk dat ik een verschrikkelijke hoofdpijn heb. De dokters zeggen dat ik mijn bloeddruk in de gaten moet houden maar hoezeer ik ook mijn best doe, mijn bloeddruk neemt een loopje met me en bepaalt zelf wat die doet.

Caro springt op bed, niet wetend dat ik verschrikkelijk moe ben en de man met de hamer de binnenkant van mijn hoofd aan het bewerken is . Mijn net 5 jarige dochter is een pracht meisje om te zien: mooi lang ravenzwart haar, grote ogen en rode appelwangetjes. Ik ben dol op haar, alleen nu zou ik het liefst mezelf willen verstoppen onder het dekbed en als een volgevreten bruine beer een winterslaap houden...

Toch sleep ik mezelf uit bed en maak een ontbijt voor ons. Straks komt mijn moeder Elsje, dochterlief ophalen en naar school brengen, om later bij ons het huishouden te doen en te koken voor ons gezin. Ik vertel haar over de slapeloze nachten die onze dochter veroorzaakt. Elsje wuift het weg... Rosa, het heeft alleen maar te maken met dat het lieve kind zenuwachtig is voor de komst van haar broertje of zusje. Ik durf te wedden als de baby er is dat dan je dochter ook weer rustiger wordt en haar slaapwandelen en de angst om te slapen ook minder wordt.

Twee weken later ligt hij Noa is zijn naam in mijn armen het was een heftige bevalling en zo veel zwaarder dan de eerste bevalling de baby lag in stuit en daardoor was ik zo in paniek geraakt dat ik agressief werd en het gehele kraamteam bij elkaar schreeuwde waardoor het team onder grote druk hun werk moest uit voeren. Ik kijk op Noa neer en voel mij intens gelukkig en ben al weer die verschrikkelijk bevalling vergeten zo klein hummeltje maakt alles weer goed.

' Een broertje' moppert Caro en gooit ruw de schilpad die ze samen met haar Oma heeft gekocht in het wiegje, ' als maar niet alle aandacht naar mijn broertje gaat ik was eerst!'. Ze huppelt de slaapkamer van haar broertje uit en staat opeens stokstijf stil .'Hallo, wie ben jij? hoort Rosa haar dochter zeggen, 'Ik heb een broertje en ik vind er niks aan maar ik vind jou wel leuk want ik wil graag een zusje waar ik mee kan spelen'.'Caro tegen wie heb je het?'. Rosa loopt de badkamer uit en ziet haar dochter naar de muur staren waar niks bijzonder te zien is maar ze hoort haar dochter giegelen en praten tegen die muur het lijkt net alsof er daadwerkelijk iemand staat,

Home Sweet HomeWhere stories live. Discover now