Açılış Konuşması

2.6K 104 100
                                    

Merhabalar, Magic Shop'ın illegal işler departmanına hoşgeldiniz!

Departmanımızın yeni bir projesiyle daha karşınızdayım. Lafı çok uzatmadan yapmam gereken bir açılmama ve netlik kazandırmam gereken bir durum var.

Bildiğiniz gibi sayın Ursula K. Le Guin'i 2018 yılının Ocak ayında kaybettik. Kendisi gerek Omelası'ı Bırakıp Gidenler gibi kısa hikayeleri, romanları ve kaleme aldığı denemeleriyle çok usta ve oldukça sıradışı bir yazardı.

Eserlerinin yıllarca nice zihinde değer bulmuş olması ve ölümünün ardından da hala düşünceleri etkileyecek güçte olması asla şaşırtıcı değil. Kendisini yitirmiş olsak da düşünceleri hala zihnimizde süzülüyor; bir yazarın ölümsüz olması ancak böyle mümkün olabilir, sanıyorum ki.

Kendisinin de kaleme döktüğü düşüncelerin anlaşılmasını isteyeceğini düşünüyorum ki, bu hikayenin çevirisini yapmak için kendimde had buldum. Ancak tanıtımda belirttiğim gibi bu bir amatör çeviri, o yüzden hata olduğunu düşündüğünüz yerlerde beni bilgilendirmenizi rica edeceğim.

Orijinal adıyla "The Ones Who Walk Away From Omelas", yazarın The Wind's Twelve Quarters: Short Stories kitabında yer alan kısa hikayelerden biri. Ancak Türkçe'ye çevrilmiş haliyle, burada yer alan on iki kısa hikayenin bir arada olduğu kitap Rüzgargülü kitabıdır; ve Omelas'ı Bırakıp Gidenler maalesef bu kitabın güncel basımlarında yer almıyor.

Uzunca bir süre Omelas'ın dahil edilerek basıldığı son versiyon olan 1973 baskısını aramış biri olarak söylüyorum ki, kitabı sahaflarda bulmak bile neredeyse imkansız. İşte tam da bu sebepten ötürü çeviri yapmak istedim, hikayenin Türkçe versiyonuna erişim olsaydı asla böyle bir işe girişmezdim, buna hakkım da olmazdı. 

Omelas'ı Bırakıp Gidenler karşımıza oldukça çok çıkan bir hikaye. Yeniden popülerleşmesinin tek sebebini onlara bağlayacak değilim, ancak bu konuda Bangtan'ın rolünü kimse yadsımamalı. 

BTS'in şarkılarında ve genel olarak albüm konseptlerinde, Herman Hesse'nin Demian'ı gibi kitaplara yer verdiklerini biliyoruz. The Ones Who Walk Away Omelas da You Never Walk Alone döneminde kendisine yer verilen bir eser; Spring Day şarkısının MV'sinde Omelas'a rastlamak mümkün.

O yüzden... Bu hikayeyi özümsemek istedim. Verdiği mesajlar benim için, bizim için bu kadar önemli olan insanların ilham kaynağı nedir, ya da düşüncelerini şekillendiren nedir, daha iyi anlayalım istedim. 

O halde, Magic Shop iyi yolculuklar diler! Umarız tıpkı Omelas'ı bırakıp gidenler gibi, sizler de nereye gittiğinizi biliyorsunuzdur.

Departmanımıza daha önce uğradıysanız, giriş biletimiz olan mor kalbi biliyorsunuz. Ancak aramıza yeni katılanlar varsa, kocaman bir gülümsemeyle hoşgeldiniz diyorum.

Adınıza bir tütsü yaktım bile, umarım illegal işlere bulaşma kararınızdan pişman olmazsınız.

Ama hey, karanlık tarafa hoşgeldiniz. Ve biliyor musunuz? Bizim kurabiyelerimiz sahiden de daha güzel.

Omelas'ı Bırakıp GidenlerHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin