128

43 7 13
                                    

Dirljiva priča o američkoj "ljubavi"

Nekada davno, na našim prostorima, kad bi se dvoje mladih dovoljno jako voljelo, da požele da provedu ostatak života zajedno, prvi i osnovni korak je bio zadatak momka da djevojci ponudi vjerenički prsten. Taj važan trenutak u vezi, kao i svaki drugi intimniji trenutak, odvijao se u samoći, tiho, u nevidljivim mjestima, s puno ljubavi. A nakon vjeridbe, i javljanja vijesti porodicama golupčića, ukoliko bi sve teklo u prirodnom toku, slijedilo bi i vjenčanje u crkvi. Prvih par mjeseci poslije vjenčanja je možda najvažnije, a ponekad i najburnije, jer to je vrijeme kad se dvoje privikavaju na zajednički život, suočavajući se s njegovim teškoćama i odgovornostima. Ali bezbroj parova je prebrodilo to snagom ljubavi!

Kod Amera je drugačije. Od onog što je kod običnih ljudi najintimnija stvar, oni vole da prave šablonske teatralnosti. Recimo, momak i djevojka izađu da gledaju fudbalski meč. Pun stadion, derbi između dva svjetska kluba, a djevojka ni ne sluti šta je čeka. Na poluvremenu se događa nešto neobično: na velikim ekranima se pojavljuju njih dvoje. Djevojka iznenađena pogleda ekran, pa primjeti momka koji je kleknuo kraj nje s dijamantskim prstenom u kutijici. Ispostavlja se da je momak potplatio organizatore da stvore ovakvu scenu. Ona se prenerazi, shvatajući istinu, preplavljena pažnjom hiljade i hiljade dirnutih gledalaca, koji su takođe shvatili o čemu se radi. I stiže čuvena rečenica: "(Ime djevojke), hoćeš li se udati za mene?". Ova odmah prihvata, osvojena dijamantom i teatralnošću.

Mjesec dana kasnije, vjenčali su se. I još jedan mjesec kasnije, pošto su se preselili u novi stan u kom će živjeti "dok ih smrt ne rastavi", momak/djevojka javlja svom partneru:

- Dušo, imam sjajnu vijest! Dobio/la sam poziv za super posao u Nju Jorku!

- Pa čekaj malo... Nju Jork, znaš koliko je daleko? Uostalom, tek smo se vjenčali, nismo se još ni privikli na sve ovo, a ti bi da ganjaš karijeru?

- Dušo, ako me voliš, poći ćeš sa mnom. Ako ne, onda ćao-ćao.

Zaključak prve burne svađe:

- Raskidamo!

I eto vam - američke ljubavi!

Dirljivo, zar ne?

Zbirka misli 3Where stories live. Discover now