AŞart-Koşul-Alışma/Şartlanma-Koşullanma-Alışkanlıklardsız Bölüm 1

5 0 0
                                    

 Beyin yanacak ki ,yangının ardından taze filizler açsın. Oysa beyin yanıyor değil. Bu bir zan'dır. Zan : hayal,düş ,rüya dır.zihnin yanması yada beynin yanması demek , baş ağrısından öte birşey değil. Baş ağrısı da :istemsiz kasılma gerilmedir.kasların gerilmemesine açılmasına, esneme denir.açılan kasların açılmış olması,kasılma sona ermiş olma halinin sona rahatlama denir .stres ve sinir kasların ,istemsizce kasılı kalmış olması durumunun ifadesidir. Kasılmış olunduğunu farketmek , gevşemenin ,rahatlığın ilk adımıdır.sinirli olduğunu farketmek ,sakinleşmenin ilk adımıdır.

Bedendeki ağrının/ yanmanın olduğu yerde ya yapım ya yıkım vardır.

yıkım :bozuk olanı onarmak da olabilir,sağlam olanı bozmak da.

Yapım:yıkılmış olanı yeniden yapmak da olabilir, yapılmış olanı yıkmak da.

Yani bedendeki ağrı bir bildirimdir sadece. Yapım yada yıkımın başlamış olduğunu bedenin içindekine / bedeni kullanana bildirir.

Bildirim sözsüz bir mesajdır. İyi yönde de olabilir kötü yöndede.

Başın ağrıması iyi yada kötü değildir. Ağrı kapalı bir kutu gibidir. İçine ,içeriğine bakmadan anlaşılmaz.

Somut bie benzetme: whatsap dan mesaj bildirimi gelir. Bu ya ses ya titreşim ya da ışığın yanıp sönmesi şeklindedir. Bildirim kutusuna tıklamadan içeriği anlaşılmaz. Bildiri gelince iyi bir mesaj yada kötü bir mesaj gelmiş olması,bildirimi tıkladıktan sonra belli olur.

Bildirim gelince mesajın iyi yada kötü olduğunu sanmak normalken, daha içeriğini bile görmeden iyi yada kötü olduğuna karar vermek ( inanmak) anormaldir.

Belli şartlardan ve belli koşullardan sonra ,sürekli kötü mesajlar almış kişi, yeni bildirim ile yenden kötü mesaj alacağına şartlanır.bu şartlanmaya freud tabu der. Tabunun bir nesne almasına da totem yapma denir.

Kara kedi gördüğünde başına kötü olaylar gördüğüne inanan kişi için ,karakedi bir totem; kara kedinin ardından kötü olay geleceğine inanmaya tabu denir. Aynı durum. Merdiven altından geçme,gece turnak kesme,gece ıslık çalınca şeytan toplama ve diğer tüm hurafeler için geçerlidir. Hurafe,tabunun diğer adıdır. Şeytanın insanı çarpması fikri bir tabu iken; şeytan ismi yada simgesi yada şeytanın figürü totemdir. Şeytan sözü,simgesi yada ifadesi geçtiği anda korkuya kapılan bir insan için totem ve tabu süreci şeytan tabusu ve totemi için tamamlanmıştır.

1)Koşullanma nedir?
2)Şartlanma nedir,?
3)Söz vermek nedir?
4)Anlaşma nedir?
5)Ant içme nedir?

İnsana otur denir ;ama insan söz dinliyorsa ,oturmak istiyorsa oturur.
İnsana gel denir;ama gelmek istiyorsa gelir.
İnsana şunu bunu yap denir;yapmak istiyorsa yapar.istenerek yapılan eylem ,kendi istemiyle yapılınan eylem bilinçli eylemdir.

Bir de istemsizce,istemediği halde ,kendisine yöneltilen emirleri yapar. Bu şartlara yada koşullara bağlı olarak değişir.

Hayvan ,gelden gitten,oturdan ,kalktan anlamaz. Ama bu komutları aldığı an istemsizce yapar. Çünkü hayvan eğ-itilmiştir.belli komutlara,enmirlere karşı ; belli edimleri/eylemleri yapar hale gelir. Hayvan bunu kendi istemiyle değil, eğitmeninin yada sahibinin istemi ile yapar. İstemin,dışarıdan komutla kontrol edilmesine eğitim denir.

Eğitim ,eğmekten gelir. Toplum normlarını ,toplum standartlarını,herkesin neredeyse reddedemeyeceği kuralları ve doğa yasaları ezberletilir.

Hayvan komut alır uygular ama neyi niye yaptığını bilmez. Tamamen koşullanma ile verilen,eğitim esnasında öğretilmiş olan tepki yada dürtülerdir.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Aug 09, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Şart-Koşul-Alışma/Şartlanma-Koşullanma-AlışkanlıklarWhere stories live. Discover now