Můj seznam

52 11 7
                                    

Všichni víme, že čím originálněji můžeme příběh vykreslit, tím víc si ho užijeme. Bohužel se něco takového vytváří jen těžko a věřte mi, netrápíte se s tím sami.

Nejste jediní, kdo sklouzne ke stereotypům. Nevyhnete se jim.

Proto jsem si sepsala seznam věcí, které poslední dobou vídám stále častěji, a ještě ho rozšířila o moje názory.

Tyto elementy neodsuzuji. Pokud je ale použijete, buďte opatrní a snažte se, ať je něčím ozvláštníte. Protože jestli jsem si toho všimla i já, ignorantský človíček, tak už se párkrát musely v literatuře vyskytnout.

Jedná se o můj osobní názor a Vy si ho nemusíte brát k tělu.

- je pro obecný popis
* je pro moje poznámky

1. Milostné trojúhelníky
- Dva lidé usilují o třetího na milostné úrovni.
- Některým autorům slouží jen k rozvětvení děje, levný zvrat.
- Ano, občas se to stává i v realitě (i když já osobně jsem to ještě neviděla), ale není to časté.

* V milostných trojúhelnících většinou nic nového ani osvěžujícího nenajdete.
* Řekněme ale, že se přece jen rozhodnete pro toto téma. Zpracujte ho jinak než jako dva tvrdohlavé chlapy, co se perou o hrdinku. Udělejte ho něčím odlišný. Co třeba kdyby se chlapci pokoušeli o dívku a nakonec jim došlo, že tím vlastně jen chtěli zaujmout toho druhého? A co když se dívka celou dobu snažila dát oba chlapce potají dohromady?

2. Boje o trůny
- Sourozenci, nebo lidé, kteří se v životě neviděli, se shodou okolností (většinou po tragické události) sešli, aby se utkali o místo na trůnu.
- Nemusí jít vždy o přepychovou židli, ale třeba vytoužené pracovní místo.
- Existují většinou dva typy: Já jsem jediný pravý vládce nebo ne, nemohu tě zabít.

* Ujistěte se, že máte co nabídnout. Originalitu. Něco jiného.
* Nechte čtenáře mít jenich oblíbené postavy. Čím víc je budou mít rádi, tím pro ně bude horší sledovat, jak se navzájem vraždí.
* Zajistěte, aby nebylo poznat, kdo vyhraje. Toho lze snadno docílit tím, že se bude soustředit na vícero hrdinů, popř. měnit pohledy.

3. Princezna špatná v "princeznování"
- Měla by nastoupit na trůn. Bohové, možná se o to dokonce pokouší. Jenže ona je mnohem raději v koňském sedle nebo by vedla prostý venkovský život.
- Okořeněno o zlou ženskou postavu, co jí tyto povinnosti vnucuje, nebo možná o pohledného venkovana.

4. Roboti s city
- Daleká budoucnost. Stroje slouží člověku. Ale najednou se začnou probouzet. Chtějí žít.
- Většinou je spojuje hrdina, který z nějakého tragického důvodu roboty nenávidí, a jeden konkrétní robot, co je prostě jiný.
- Robot otevře hrdinovi oči a ukáže mu, že i androidi jsou živí a zaslouží si práva a úctu, zatímco si během příběhu projde kryzí identity.

* Většinou není vysvětleno, proč stroje najednou procitly.
* Na tohle téma vznikají filmy. Co Vás od nich liší? Co můžete čtenáři nabídnout, že to ještě neviděl na obrazovce?

5. Vzhledové stereotypy
- Povaha člověka závisí na tom, jak vypadá.
- Jsou tu rusovlasá, kudrnatá, většinou zelenooká/modrooká stvoření, mají povahu divokou jako oheň a nikdo je nezastaví. Poté tu máme také malé premiantky asiatky s brýlemi a drsné černošky s krátkými vlasy. Nezapomínejme vtipy o blondýnách.

* Nenechte tělo postavy (bude to znít blbě, ale její barvu kůže, očí nebo vlasů) ovládat její povahu.
Moje kamarádka má sice zrzavé vlasy, ale je tichá jako pěna, zatímco já, bruneta, začnu křičet na každého, kdo neustále cvaká propiskou.
* Každý jsme jiný. Prošli jsme si vlastními pekly, nebo jsme je možná ještě ani nepoznali. Ovlivnili nás lidé a naše okolí, ne barva vlasů nebo kůže, nebo to, že nosíme brýle.
* (Omlouvám se, jestli jsem se teď někoho dotkla, nikoho neodsuzuji, jen jsem chtěla ukázat, co myslím.)

6. Ztracené princezny a princové
- Po neštěstí, které postihlo království, jen jediný dědic unikl smrti.
- Skrývají se, mnohdy popírají svou minulost, ale nakonec v nich přece jen zvítězí vlastenectví a oni povstanou z popela, aby se stali králi a královnami a ujali se své země.

* Ani čtenář "neví", kým jsou. Jak by se to taky mohl dozvědět, že?
,,Říká se, že rod Kancolapů měl vlasy jako eben, nachové oči a znaménko ve tvaru hvězdy na rameni. Pak byl vyvražděn, unikla jen malá princezna, ale ta se ztratila před několika lety. Co se jí asi stalo?"
Nevím, co se takhle zeptat jedné z důležitých postav, co čirou náhodou odpovídá popisu?
* Nedělejte z nich vždy znovunalezené hrdiny, co přinesou světlo. Někteří lidé na ně mohou mít vztek, protože zatímco oni se báli vylézt, umírali nevinní.

7. Velký král školy
- Kapitán sportovního týmu, populární, stavěný jako kůň, pohledný, s lesklými vlasy, holky střídá jako ponožky, je arogantní, panovačný.
- Nějak se ocitne ve vztahu s tichou hlavní hrdinkou, která vidí pod jeho nafoukanou slupku a udělalá z něho lepšího člověka během jediné noci.

* Připravte se na jízdu plnou zvratů a přicházení o panenství. Velký král školy vás sveze svým autem co přede jako kotě a podvede naši jemnou myšku s bývalou královnou, jen aby to pak mohl nazvat "uklouznutím" a dát se s hlodavcem zase dohromady. To vše za doprovodu taneční hudby, u které si můžete podupávat do rytmu.
* (Zase jsem se nechala unést, omlouvám se.)
* Viděla jsem tenhle charakter tolikrát, že už si ani nemusím číst jeho popis a vím, co očekávat. Opravdu netuším, jak by šel ozvláštnit.

8. Láska na první pohled
- Jejich oči se střetly. Možná to bylo kvůli jeho úsměvu, možná kvůli způsobu, jakým se na ni díval, ale v tu chvíli prostě věděla, že on je ten pravý.

* Našlapujte opatrně. Ne každý (jestli vůbec někdo) se do někoho zamiluje pro jeho úsměv nebo oceánsky modré oči. Ano, takové věci lidé ocení, ale hned je nazvat láskou?

9. Nejlepší kamarád je gay
Než začnete naštvaně psát, nic proti orientacím nemám! Jen mě vyslechněte:
- Povaha těchto postav je přímo postavená na tom, co upřednostňují.
- Nemají zájmy, koníčky, pravděpodobně ani sociální život.
- Jediné, co o nich víte, je to, že se jim líbí kluci, a tím to končí.

* Dejte jim osobnost. Dejte jim vůli žít! Nechte je být pro ostatní postavy opravdovými přátely, ne jen někým, kdo básní o cizích tělech. Nechte je být lidmi.
* Vyhněte se popisu jmenoval se Pepa a byl gay. Jakou má někdo orientaci není nezbytná informace. Není důležité, komu dává přednost. Důležité je, co může světu nabídnout.
* Poznámka unaveného autora: Z nějakého pro mě neznámého důvodu je kluk gay populárnější než bi/les holka. Kdyby mi to někdo mohl vysvětlit, byla bych moc ráda, děkuji.

10. Alfa
- Hlavní postava se zamilovala do vlkodlaka. A čirou náhodou je to zrovna alfa smečky - temný, drsný, samý sval, top každým nervem v těle.

* Ano, většinou odhadnete, kdo má ve skupině vůdčí roli. Ano, samice jsou přirozeně přitahovány k těmto jedincům, protože jim to dává větší šanci na přežití a splození silných potomků. Ale musí to tak být vždycky?
* Nemohla bych prosím jednou dostat love story o tom miloučkém beta vlku, co se neustále usmívá? Ten si taky zaslouží trochu lásky...


To by bylo zatím všechno. Pokud víte o dalších věcech, co by se mohly dostat na seznam, ozvěte se v komentářích. Ráda si přečtu vaše názory a rady. Jestli s něčím nesouhlasíte, nebojte se ozvat.

Zatím ahoj! 💙

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Aug 13, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Wattpad z jiného úhluWhere stories live. Discover now