Bilinmeyen ŞELALE

11 4 0
                                    

YERKÖPRÜ ŞELALESİ’NDEN TAŞKENT’E
     Geçenlerde Göksu’nun çıktığı kaynakları Torosları dolaşmıştık. Bu hafta da Göksu’nun yoluna devam ettiği alt kısımlarını dolaşalım istedik. Bozkır’dan Yerköprü Şelalesine yola çıktık. Bozkır’a mesafesi seksen km kadardır. Sarıoğlan’dan Hadim yoluna saparsan, Eğiste yokuşunu geçip, Kaplanlı Köyünden tekrar sola dönünce 10 km sonra şelaledesiniz. Yollar biraz zorlu geçiyor ama oraya varınca vardığına değiyor değiyor. Çocukluğumdan beri devam eden yol genişletme bitmemiş. Nedense bu dağ ilçeleri yolları asırlarca sürüyor. Malum Bozkır-Alanya yolu gibi Hadim- Ermenek yolu da aynı yılan hikâyesi. Çok kazalar oldu o Eğiste yolunda. Önce inmek için uğraş sonra da çıkmak için.
     Yerköprü Şelalesi’ne varınca biraz bahçe yollarından geçmek zorunda kalıyorsun. Şelalenin üstünden manzarayı seyretmeye derman yetmez. İşte şelale bu diyorsun. Elli metre kadar yükseklikten aşağı uçuyor su. Yolun altından geçen su ile yukardan düşen su birleşiyor. Yani üstten su aşağı şelale oluştururken biraz geriden batan su aynı yere çıkıyor. Adı üstünde Yerköprü. Doğal bir köprü oluşturmuş dağ. Üstünde bahçeler var, yol var. Başka bir yerde olsa bu güzellik tüm dünyaya tanıtırdı. Ama bizim gereken ilgiyi gösterdiğimizi sanmıyorum. Manavgat Şelalesi diye övdükleri yere gitmiştim geçen yaz. Şelale nerde diye sorunca oradan gösterdiler. Bende bu mu? Sizin şelaleniz demişim farkında olmadan. Oraları düzenlemişler. Park, dinlenme yerleri, küçük bir büfe mevcut. Et vs ürünleri buradan götürmek gerekir, ama içecek vs oradan alınabilir. Biraz yakınına küçük bir misafirhane yapılmış. Daha yeni açılmış. Yorulanlar için su ve doğa sesi dinlemek için ideal bir yer. Balık tutmak istersen ya da yeşillikler içinde kuş sesleriyle tam bir cennet vadisi. Burada kalmak istemezsen geri dönüp yirmi km kadar gidip Hadim ilçesine gelirseniz, Hz Hadimi’yi ziyaret edebilirsiniz. Çok muhterem bir zat olduğunu biliyorsunuz.25 kitabı ve medresesi olduğunu hatırlatalım. Hadim’de de konaklama yeri var. Ancak kalmak için Taşkent’i seçmeli. Hadim’e 10 km mesafedeki Taşkent’te bulunan otel tam vadinin tepesine kurulmuş. Temiz ve ucuza kalma imkânı var. Yemyeşil vadiyi tepeden seyrederken su sesini sabaha kadar hissedebilirsin. Eğer orada kalıpta ben dinlenemedim diyen çıkmaz. Balık yetiştirme çiftliği hemen yanında. Canlı alabalık almak isterseniz de gayet ekonomik. Karşıda Kıble kayası denilen bir yer var ki, tam adrenalin tavan yaptığı yer. Oradan bakıp ta korkmayan yoktur. Çok ürkütücü ve heyecan verici bir yer olmuş. İnsan ister istemez Bozkır’la kıyaslıyor. Burada da Asar tepesi düzenlense ya da, yukarı tepelere yollar yapılsa, Şeyh Musa’nın mezarı düzenlense daha iyi olmaz mı? Bence Taşkent’i pek çok konuda örnek almalı Bozkır. Başka yerden gelen insanlarda Bozkır’ın imajı sanırım çukur yollar ve çayın etrafındaki durumlar kalır. Köprüden başka Bozkır’ın neyi var?
     Küçücük Taşkent’e adamlar neler sığdırmış şaşırdım. Otelin dibindeki tamamen taş olan dağa merdiven yapıp gezecek yer yapmışlar. Gezerken çam kokusuyla beraber heyecanın artıyor. Dağın tepesinde bir eren mezarı var. O şartlarda mezarı oraya nasıl taşıdıklarını bilen yok. Orada dua ediyorsun. Buradaki katran ağaçlarını kimse kesmeye cesaret edemiyormuş. Oradaki herkesin anlattığına göre bir kadın bunlar safsata batıl inanç diyerek, süs için bir dal kesmiş kızının düğününde. Eve varınca katran ağacının dalıyla, sonra evinden yangın çıkmış. O gün bugün kimse o katran ağaçlarına dokunmuyormuş. Dağın dibinden pek çok pınar fışkırmaktadır. Bir de Oradaki çam-katran ağaçlarının hiç biri kurumuyormuş. Bunun hikâyesi de şöyle: Alanya beyi ile Alaaddin Keykubad arasında sınır anlaşmazlığı olur. Bunu çözmek için her ikisi de horoz öterken yola çıkıp karşılaştıkları yeri sınır olarak kabul edileceği konusunda anlaşırlar. Kontrol için karşılıklı elçiler bırakılır. Alaaddin Beyin adamları horoza baharatlı yem yedirir ki erkenden ötmesini sağlar. Erkenden yola çıkar. Taşkent’e (Pirlerkondu) gelince kan, ter içinde su içmek ister. Çeşmenin başında bir kız vardır. Ondan su ister. Kız tas ile su verirken içine birkaç çam yaprağı atar. Padişah bunun özelliğini bilmediği için döker yeniden ister. Kız yine aynısını yapınca nedenini sultan sorar. Kız: Beyim terlisin hava sıcak su soğuk. Hem yavaş içesin diye hem de yaprakları suya koku verir der. Sultan kana kana suyu içer. Adını bana bağışla der sultan. Kız; kusura kalma benim adım başkasına bağışlandı diye cevap verir.Burası neresi diye sorar sultan?Kız : Buraya Pirlerkondu derler diyor.”Ben Anadolu Selçuklu hükümdarıyım dile benden ne dilersen der, sultan.Kız, onun sultan olduğunu anlayınca atın üzengisinden öper sağlığını isterim sultanım , der.Sultan ısrar edince, kız:Biz İçel’in pamuğunu eğiririz iplik yapar bez dokuruz,satarız der.Bunun bir topundan üç akçe vergi alınıyor ferman edin de vergi alınmasın der.Sultan dediğini yapacağım , benim isteğim de şudur der:”ÇAMLARINIZ KURUMASIN,GÜZELİNİZ FARIMASIN(yaşlanmasın),SUYUNUZ ILIMASIN,BEZİNİZDEN ÖŞÜR ALINMASIN der.İşte o günden sonra buradan vergi alınmaz,çamlar kurumaz kadınları da yaşlanmaz,suları da ılımaz , diye inanılır.
     Taşkent’ten dönüp Hadim,Korualan,Üç pınar dan Bozkır’a gelebilirsiniz.Mesafe 60 km kadar.İmkanınız varsa bir deneyin.

     

Yayımlanan bölümlerin sonuna geldiniz.

⏰ Son güncelleme: Dec 12, 2019 ⏰

Yeni bölümlerden haberdar olmak için bu hikayeyi Kütüphanenize ekleyin!

YERKÖPRÜ ŞELALESINDEN TAŞKENTE Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin