Puterea Prezentului

49 1 0
                                    

Majoritatea oamenilor isi traiesc cea mai pare din viata in trecut sau in viitor. Gandul lor este rareori la prezent. "Ce voi face maine? Cum o sa ma descurc? Trebuia sa fi facult altfel. Nu este ok ce s-a intamplat." Se spune ca daca esti cu un picior in trecut si cu celelalt in viitor, prezentul iti va trece printre ele.

Autorul Eckhart Tolle a decis sa scrie aceasta carte dupa ce o buna parte din viata lui a trait intr-o continua anxietate, adesea insotite de stari depresive suicidare. La varsta de 29 de ani a experimentat un vis din care s-a trezit cuprins de o panica ingrozitoare, ce avea sa fie momentul sau de revelatie.

Frica este sentimentul ce provoaca cea mai mare suferinta in randul oamenilor si poate avea o multime de forme ca si: grija, anxietatea, tensiunea, fobia, groaza s.a.m.d. Insa de cele mai multe ori, aceasta apare datorita unor ganduri imaginare asupra a ceea ce s-ar putea intnampla, sau pe baza a unor intamplari din trecut. Este bariera ce nu le permite oamenilor sa isi ating adevaratul potential, principalul obstacol in calea succesului. Sa luam de exemplu un student foarte pasionat de ceea ce invata, care si-a petrecut mai multe luni la realizarea proiectului de licenta, dar cand a sosit momentul sa o prezinte comisiei de evaluare, nu isi putea tine emotiile negative in frau. Se balbaia, uita ce trebuie sa prezinte, ii tremurau mainile.., si din aceasta cauza el nu a reusit sa isi arate adevarata capacitate, obtinand un rezultat nemultumitor.

Tocmai de aceea autorul ne invata sa ne retragem atentia din trecut si din viitor, se ne eliberam de mintea noastra. Devino un observator al mintii tale. Observa de asemenea cat de des ti se indreapta atentia spre trecut sau spre viitor. Nu analiza si nu judeca ceea ce observi, doar urmareste gandul, simte emotia si observa reactia. Vei descoperi ceva mult mai puternic, o prezenta linistita care se afla in spatele tuturor acestor emotii negative, observatorul tacut. Probabil la inceput vei reusi sa iti observi gandurile doar pentru cateva secunde, dar este suficient pentru a simti ce inseamna sa fi prezent, in timp devenind mult mai usor sa alegi pur si simplu sa iesi din dimensiunea temporala si sa patrunzi mai adanc in "clipa de Acum".

Dar oare ce este acest prezent, si cum se simte? Iti propun un exercitiu scurt. Inchide ochii si intreaba-te care va fi urmatorul tau gand. Stai linistit si foarte atent in asteptarea acestuia. Ca si in cazul meu, si la tine cred ca trecut destul de mult timp pana cand primul gand ti-a venit in minte. Asta se datoreaza pentru ca atunci cand esti intr-o stare de prezenta intensa, esti eliberat de ganduri. In aceasta stare, frica nu are cum sa patrunda. Pe de cealalta parte, cand atentia constienta scade, gandurile dau buzna inauntru, zgomotul mental revine si linistea dispare.

Stiu ca suna putin nerealist, dar "clipa de Acum" are beneficii nemarginite printre care si incetinirea procesului de imbatranire sau sporirea imunitatii. Cel mai cunoscut mod de a te conecta la puterea prezentului este prin meditatie, si te indemn sa dai un simplu search pe google in care sa cauti beneficiile meditatie. Vei gasi o multime de rezultate. Sunt mai multe moduri de a o practica, dar daca te intereseaza, voi detalia doua dintre cele mai eficiente si simple modalitati, pe care si eu le practic, intr-o postare viitoare.

Nu urmari rezultatele actiuniilor tale, acorda atentie actiunii in sine si rezultatele vor veni. Este foarte bine sa planifici si sa iti stabiliesti obiective, insa daca ramai setat pe ele vei trai un stres si o nefericire continua pana le atingi. Apoi bucuria sigur nu va fi de durata pentru ca iti vei seta alte obiective si o vei lua de la capat. Insa daca alegi sa te focusezi pe fiecare etapa din parcursul tau, acest lucru iti va aduce o fericire incomparabila si de durata.

Un alt concept interesant descris de autor este cel de iertare. Este adevarat ca iertarea poate fi adresata unei alte persoane sau chiar si tie, dar ea poate viza de asemenea si o stare sau o situatie trecuta sau viitoare pe care mintea refuza sa o accepte. Ca atunci cand mintea refuza sa accepte incertitudinea, de a accepta ca viitorul se afla in afara controlului ei. Iertarea inseamna abandonarea nemultumirilor si astfel renuntarea la durere, sa nu mai opunem rezistenta vietii, sa o lasam sa treaca prin noi. Alternativa este o stare continua de durere, tristete, nemultumire, adica frica.

Gandeste-te la acest lucru. Daca nu ar mai fi nimic inafara linstii, nu am sti ce este ea. Numai cand apare un sunet, se naste linistea. La fel si daca nu ar exista nici un obiect, nu am sti ce este spatiul. Imagineaza-ti constiinta ta ca o licarire de lumina asemanatoare unei stele pe cer, ce se afla singura in intreg universul, fara alte stele, galaxii, s.a.m.d. Universul ar deveni finit. Este nevoie de cel putin doua puncte de referinta pentru ca distanta si spatiul sa apara. Inainte de explozia Big-Bang, nu exista nici un lucru. Si atunci, cine a facut spatiul? Dumnezeu? Sigur ca nu. Spatiul este lipsa lucrurilor, asa ca nu a fost niciodata creat, el apare o data cu aparitia altor obiecte. Aceasta liniste si imensitate care ii permit universului sa existe se afla si in sinea ta atunci cand esti total in prezent. In sinea ta este imens ca profunzime, nu ca intindere.

Intrebarea care apare cel mai des in astfel de discutii este: "Daca mie sau unei persoane apropiate mi se intampla o nenorocire, cum ar fi un accident, o boala sau chiar moartea, cum as putea sa ma prefac ca nu este chiar atat de rau, cand realitatea spune altceva?" Ei bine, nu trebuie sa te prefaci sau sa pretinzi nimic. Trebuie doar sa accepti situatia asa cum este. Nimeni nu zice ca e usor, insa daca incerci sa opui rezistenta, sa acuzi, sa te minti ca nu este adevarat, durerea va persista mult mai mult. Poate ca vei plange si te vei simti trist, dar daca ai abandonat rezistentele, in spatele tristetii vei simtii o liniste si un calm profund.

Concluzia nu este ca trebuie sa acceptam tot ce ne ofera viata, pentru ca in cele mai multe cazuri vor exista probleme la tot pasul. Insa daca te impotmolesti cu masina in noroi, in loc sa injuri si sa iti versi nervii pe vreo divinitate, mai bine accepta situatia si cauta solutii pentru a rezolva impedimentul. Cu siguranta vei iesi mult mai castigat daca procedezi astfel. Daca vrei o schimbare in exterior, incepe sa te schimbi din interior.

Sper ca ti-ai facut o idee despre ce inseamna , si care este puterea prezentului in viata ta. Daca te intereseaza sa afli mai mult despre acest subiect, poti gasi cartea cam la toate librariile. Iti multumesc ca ai citit pana la final, si sper sa ne reintalnim intr-o viitoare postare. Mult succes!

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Mar 26, 2020 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Puterea prezentului-Echart Tolle (recenzie)Where stories live. Discover now