Chapter 6:Priča

144 21 24
                                    

„Sve počinje iz ništavila

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

„Sve počinje iz ništavila. "Započne, a ja se udobnije smjestim u drvenoj stolici osjetivši da će priča biti nešto duža od onih koje sam prije slušala.

„U tom crnom bezdanom prostoru nalazilo se kozmičko zlatno jaje, a unutar jajeta se nalazio bog Rod. Kada je stvorio Ladu, božicu ljubavi, ljuska jajeta je pukla i sva ljubav je izašla van kroz pukotine. Rod je zatim stvorio Zemlju kako bi razdvojio nebeske vode od oceana. Kada je izašao iz jajeta nastavio je stvarati. Odvojio je istinu od laži, svjetlo od tame, Nav, san od Jav, stvarnosti, i dobro od zla. Nakon toga je stvorio Majku Zemlju, koja je istog trena uronila u ocean. Stvorio je kravu Zemun i kozu Seduniju, a od njihovog je mlijeka nastala Mliječna staza. "

„Na kraju svog kreiranja Rod je počeo gubiti dijelove sebe. Od njegova je lica nastalo sunce, od njegovih prsa je nastao mjesec, zvijezde su nastale od njegovih očiju, zora i sumrak od obrva, crna noć iz njegovih misli, vjetar iz daha, kiša iz suza, a grmljavina i munje iz njegovog glasa. Na kraju od boga Roda nije ostalo ništa. Na taj je način Rod utkan u
sve dijelove svemira i sve što se u njemu nalazi. U procesu raspršenja
i nestanka boga Roda nastali su Svarog i Živa, prvi bogovi.

U početku je Zemlja bila velik i nepregledan otok koji je plivao ispod vode. Iznad vode se nalazilo tamno nebo ispunjeno zvijezdama. Bog Svarog je odlučio iskovati svijet i sunce, ali nije imao materijala i goriva da učini tako nešto. Naišao je na usamljenu patku koja je plutala morem i upitao je za pomoć. Kada je patka čula njegovu molbu, zaronila je ispod mora kako bi izvukla Majku Zemlju iz dubina. Tek ju je iz trećeg pokušaja uspjela dohvatiti i dio nje je sakrila u kljun bez Svarogovog znanja. "

„Svarog je uzeo zemlju koju mu je patka izronila i od nje stvorio zrak i vatru. Vjetar je zapuhao i prosuo
dio zemlje iz ruke boga Svaroga. Kada je zemlja dotaknula tlo, od nje je nastao bog Daždbog u obliku sunca. Od njegove je topline more počelo isparavati sve dok se razina mora nije spustila toliko nisko da je Majka Zemlja izronila i počela plutati na moru. Kako je sva zemlja počela rasti velikom brzinom, tako je i komad zemlje u kljunu patke počeo rasti. Kada je komad zemlje postao prevelik za patkin kljun, patka ga je ispljunula u more. Komad zemlje je zapravo bio magični kamen koji je poslužio bogu Rodu da miješa kozmičko mlijeko iz kojega je nastala Mliječna staza. Nakon nekog vremena kamen je postao velik poput planine,a ta je planina postala sveto mjesto koje je spajalo svijet bogova i svijet ljudi. "

„U strahu od moći kamena Svarog je odlučio da nitko nikada ne sazna za njegovu moć. Uzeo ga je, stavio ga na nakovanj i snažno udario svojim maljem s namjerom da ga uništi, ali nije ga uspio razbiti. Jedino je uspio stvoriti iskre, a iz njih je nastala sljedeća generacija bogova. Iskre su stvorile Svarožića, boga vatre. Glasan udarac malja o kamen stvorio je Peruna, boga grmljavine. Zvuk vitlanja malja je stvorio Striboga, boga vjetra. Znoj koji je kapao sa Svarogovog čela je stvorio Velesa, boga kiše. Kako Svarog nije uspio uništiti magični kamen, odlučio ga je sakriti iza 12 stupova. Stupovi su označavali granicu između stvarnog svijeta, kojeg su nazivali Jav, i duhovnog svijeta, kojeg su nazivali Nav. "

Pomrčina bogovaWhere stories live. Discover now