Waarheidsleugens

1 0 0
                                    


Je liegt de waarheid.

Ik vind het een leuke woordspeling. Is het wel mogelijk, de waarheid liegen. het klinkt alsof je het hebt gestolen uit een liedje van blof, die heeft ook altijd van die leuke onmogelijke dingen. Maar het klinkt vrij geruststellend. Sommige waarheden zijn te liegen. Zoals het zeggen ik hou van jou. Het zou de waarheid kunnen zijn, maar die waarheid zou heel goed een leugen kunnen zijn. Als er iemand is die in een relatie zit en heeft ontdekt dat hij of zij wel van zijn partner houdt, maar op een andere manier dan de liefdes manier. Dan kan iemand zeggen dat hij of zij van je houd, en tegelijkertijd de waarheid spreken en liegen. Want het is geen leugen dat je van die persoon houd, maar eigenlijk lieg door het te zeggen. Want voor de partner in kwestie zou het lijken alsof je op de liefdes manier van hem of haar houd.

Ik denk dat veel mensen de waarheid liegen in deze wereld. Een man die tegen zijn vrouw zegt dat ze er prachtig uitziet, wanneer zij vraagt of ze er dik uitziet in deze jurk. Hij kan ondertussen best vinden dat ze er misschien dik uit vinden zien, maar haar nog steeds prachtig vinden. Dus hij spreekt de waarheid en liegt tegelijkertijd.

Boeken zijn eigenlijk grote waarheidsleugens, samen met films. Bijna elk boek of film, vertelt je een prachtig liefdevol romantisch verhaal deze beschouwen we als een leugen, maar toch geloven we het. En er zijn boeken die we meer waarheid gerelateerd zijn deze beschouwen we dan ook als de waarheid, want het is geen mooi verhaal. Maar alle boeken zijn geromantiseerd, want wees eerlijk, niemand wil een boek lezen over de werkelijkheid, dat is lang niet zo leuk. Zelfs een waargebeurd verhaal heeft waarschijnlijk een paar aanpassingen om het verhaal duidelijk te maken. Toch zijn al die boeken waarheid. Zelfs die chicklit. Want een extreem romantisch boek heeft altijd een kern van waarheid, het zou misschien nooit zo uitgewerkt worden als in het boek. Maar uiteindelijk zijn het gewoon de grote lijnen van het leven met de tegenslagen weggelaten. De waarheid wordt gelogen. Als Amerikaanse prijzen, de prijs van het product klopt, maar de btw moet er nog overheen. Zo is dat boek, alle liefde wordt vertelt, en misschien één of twee tegenslagen, maar het merendeel van de tegenslagen laten we weg. Het is nog steeds het verhaal, alleen zijn de lelijke dingen weggelaten. Dat liefdesverhaal waar je naar opzoek bent is er wel, en als je later terugkijkt zul je dat ook hebben gehad. Zelfs als je extreme tegenslag hebt gehad, je partner bent verloren, je bent verlaten of mishandeld. Want net als in het boek was er eerst liefde. Dus de boeken zijn een leugen van de waarheid. Iedereen krijgt zijn liefdesverhaal, maar je moet je btw er nog over betalen. Al die tegenslagen zijn je btw, en dat is niet leuk, want de prijs wordt hoger. Maar uiteindelijk krijg je aan het eind wanneer je alles hebt betaald, nog steeds het product, jouw boek. Niet de prijs waar je voor ging, maar wel het product en misschien is dat wel belangrijker. En als jij aan het eind van je leven jouw boek zou mogen schrijven, zou jij ook de waarheid liegen. Want een mens wil nou eenmaal de mooiste prijs, het mooiste verhaal, de mooiste leugen van de waarheid.

Dus ik denk dat de waarheid liegen niet zo erg is. Want wees nou eerlijk, je koopt het product eerder zonder BTW, en je stelt je eerder open voor iets als het mooi klinkt. Want je wilt je product, je happy ending. En zelfs al moet je tegenslagen beleven, en btw betalen, je krijgt je product. Uiteindelijk zal het minder mooi zijn dan dat het in eerste instantie leek misschien wel veel slechter, maar als je al die tegenslagen eruit haalt, heb jij ook jouw boek. 

GedachtenWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu