Ders

1 0 0
                                    

Ders calişamıyorum , Nasıl ders calişirim
Zamanını yönet. Kendine haftalık bir program yap ve belirli bir süreyi ders çalışmaya ayır. Bu da notlarını iyileştirmeni sağlayacak. Ayırdığın süre lisede, üniversitede okumana ve hatta çalıştığın alana bağlı olarak değişecektir. Olabildiğince programına bağlı kalmaya çalış fakat bazen yaklaşan sınavlar nedeniyle fazla çalışarak programın dışına çıkmaktan da korkma
2-Kendi hızını ayarla. Ders çalışmak için en iyi hızını bul ve buna göre kendini ayarla. Bazı kavram ve dersler sana daha doğal gelecektir, yani bunlara daha hızlı çalışabilirsin. Diğer konular iki katı zamanını alabilir. İhtiyacın olan zamanı ayarla ve kendini rahat hissettiğin hızda çalış.
20 dakikalık aralarla çalışmak, bilgileri akılda tutmayı çok daha kolaylaştırmaya yardım edecektir.
Eğer daha yavaş çalışıyorsan ders çalışmaya daha çok zaman ayırman gerekecektir.
3-Yeteri kadar uyu. Programında kendine yeteri kadar uyumak için vakit ayır. Her gece iyi bir uyku çektiğinde çalışmalarında verim alacağını göreceksin. Sınav yaklaştıkça ve özellikle sınav sırasında bunun önemini kavrayacaksın. Çalışmaların gösterdiğine göre, iyi bir uyku hafızayı ve dikkati geliştirerek derslere olumlu katkı sağlamaktadır. Tüm gece uyanık kalarak ders çalışmak iyi bir fikir gibi gelebilir, fakat tüm gece inekleme olayını bırak. Hafta boyunca çalıştığında gece boyu çalışmaya ihtiyaç duymayacaksın. İyi bir uyku çekmek daha iyi bir sonuç elde etmeni sağlayacaktır.[3]
4-Çalıştığın konuyla ilgili olmayan her şeyi aklından çıkar. Eğer zihnin çok meşgulse, biraz ara verip ne düşündüğün ve ders çalışmaya başlamadan önce nasıl hissettiğinle ilgili notlar al. Bu, zihnini temizlemeye ve tüm düşüncelerini işine odaklamaya yardımcı olacak.
5-Dikkatini dağıtacak olan elektronik eşyalardan kurtul. Çalışırken dikkati dağıtan en önemli etkenlerden biri elektronik aletlerdir. Sosyal medya, kısa mesajlar ve internete bağlı bilgisayarlar... Telefonunu sessize al veya çantanda tut ki birisi seni aradığında veya mesaj attığında dikkatini dağıtmasın. Eğer mümkünse bilgisayarını açma veya internete bağlama.
Eğer YouTube, Facebook ve diğer sosyal medya siteleri dikkatini kolayca dağıtabiliyorsa, bilgisayarına dikkat dağıtan siteleri engelleyen bir uygulama yükle. İşin bittiğinde bu engelleri kaldırabilirsin.
6-İyi bir ders çalışma alanı bul. Ders çalışma alanının kontrolünü eline bulundur. Rahat hissetmelisin ki ders çalışmandan zevk alabilesin. Bir kütüphanede sandalyede oturmaktan nefret ediyorsan, koltuk, minder koltuk gibi daha hoşlandığın bir yer bul. Eşofman üstü veya yoga pantolonu gibi rahat kıyafetlerle ders çalışmayı dene.[5] Çalıştığın yer dikkatini dağıtmaktan uzak ve sessiz olmalı.
Seni uyutacak rahatlıkta bir yer seçme. Rahat olmak istiyorsun, uykuya dalmak değil. Yorgun olduğunda yatak çok da iyi bir ders çalışma yeri değildir.
7-Arka plan müziğini seçerken dikkatli ol. Kimileri çalışırken sessizliği tercih ederler, kimileri de arka planda bir müzik çalmasını. Müzik sakin kalmana yardım ederek, moralini yükselterek ve seni motive ederek çalışmana olumlu katkı sağlayabilir. Eğer müzik dinleyeceksen, klasik, film müzikleri, trans veya barok tarzı söz içermeyen enstrümantal müzikleri tercih et.

8-Önemli detayları vurgula. Metindeki önemli noktaları fosforlu kalemle veya altını çizerek belirt, böylece konuyu gözden geçirirken onları daha kolay tespit edebilirsin.[12] Her şeyi vurgulayarak işin amacından uzaklaşma. Bunu yerine, sadece en önemli ifade ve kelimeleri vurgula..[13] Ayrıca önemli noktaları özetlemek veya yorumlamak için kenar boşluklarına kendi kelimelerinle notlar almak da yardımcı olur.
9-Konuyu özetle veya taslak hazırla. Ders çalışmanın güzel yollarından biri de konuyu kendi kelimelerinle defterine ve ders kitabına yazmaktır. Böylece konuyu ders kitabının dili yerine kendi terimlerinle düşünebilirsin. Eğer bir bağlantı varsa özetlerini notlarında birleştir. Ayrıca bir taslak da hazırlayabilirsin. Bunu, ana fikirle ve sadece önemli noktalarla düzenle.[14]
Eğer ortam müsaitse, çıkardığın özetleri sesli okumak anlamın bütünleşmesine yardım eder. Eğer işitsel öğrenen biriysen veya kelimelere döktüğünde daha iyi öğreniyorsan, bu metot sana yardım edebilir.
10-Bir çalışma kağıdı hazırla. İhtiyacın olan bilgiyi bir sayfada veya çok gerekliyse iki sayfada toplamaya çalış. Bunu yanında taşı ve sınav zamanına kadar müsait olduğun zamanlarda göz gezdir. Notlar al ve bunu konulara ayırarak en önemli kısımlarını çıkar.[
11-Aralar ver. Eğer tek seferde birkaç saat çalışıyorsan, her yarım saate bir gibi 5 dakikalık aralar ver. Bu, uzun bir süre oturduktan sonra eklemlerinin hareket etmesini sağlar; zihninin rahatlamasına da yardımcı olur ki bu da konuyu daha etkili hatırlamanda yardımcı olabilir. Bu ayrıca dikkatinin dağılmamasına da yardımcı olur.
Kan akışını sağlamak için fiziksel aktivite yap ve daha zinde kal. Birkaç kez zıpla, evin etrafında koş, köpekle oyna, çömelme hareketi yap... Seni havaya sokmaya yetecek kadar hareket et ama yorulma.
12-Derste iyi notlar al. Dersteyken, notlarını olabildiğince iyi aldığından emin ol. Düzgün bir yazıyla veya her şeyi cümle cümle yazmaya değil, önemli olan tüm bilgileri yakalamaya çalış. Bazen öğretmenin söylediği bir terimi not alıp eve gidince ders kitabından onun tanımını yazman gerekebilir. Olabildiğince not almaya çalış.
             {veee son evet Emin'im yazımı begenmişinizdir ve işinize yaratmıştır }

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Dec 08, 2020 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Nasıl ders calişiyorum Where stories live. Discover now