SONSÖZ

17 8 15
                                    

Hadis-i şerifler hakkında genel bir özet sunacak olur isek;
▪ Kur’an’dan sonraki en sahih kaynakların sahih hadisler olduğu, onlar içinde ki de Kütüb-i Sitte’deki 6 hadis kitabı olduğunu unutmamak gerektir.
▪ Sahih hadisler Kütüb-i Sitte dışında da elbette ki bulunur ve sayılamayacak kadar da fazladır.
▪ Sahih hadislerin sayısı tam belli değildir, düşünülecek kadar da az değildir, daha hepsini bir eksiksiz bir hadis ansiklopedisinde toplanmış değildir.
▪ Milyonlar hadis âlimi tarafından icma ile "sahih" denilen bu hadislere bir dediğini bilmez inkâr etti diye o güvenilirlikten vazgeçmek akıl kârı da değildir.
▪ Hadislerin bazıları vardır ki anlamakta meal yetersiz kalmaktadır. Bundan ötürü olabildiğince açıklamalı hadis-i şerifleri okunmasını öneririz ki şüphe ve vesveseye mahal kalmasın.
▪ Hadisler arasındaki ihtilaf birer ruhsat olarak düşünülmeli, Rabb’imizin rahmeti, Resulullah’ın (s.a.v) hikmetli bir davranışı olduğu kabul görmelidir. İslâm’ın evrensel ve her asra hitap eden bu rahmet ve kolaylığı o ihtilaflı hadisler neticesinde oluşan mezheplerin oluşmasına da zemin hazırlamıştır. 
▪ Kur’an bize yeter de, sünnetsiz ve hadissiz bir din de olmaz. Kur’an ki 48 ayet-i kerimede Resul’e itaati emretmiştir. 

Böyle ardı sıra iddialar dizmek, bunu gidip de bir muhaddis yerine gidip sormak yerine internet ortamında sünnet ve hadise karşı güvensizlik oluşturmak ve "Hadislerde hatalar var. Bizlere kadar güvenli bir şekilde gelmemiştir. Hadislerle uğraşmak Kur’an’dan uzaklaşmaktır." gibi iftiralar atmak ahirette yakıcı bir azaba sebebiyet verebilir. 

Madem "Kur’an yeterli" diyorsunuz o zaman eğitim sistemindeki öğretmenlere de laf edin, o zaman kendiniz sapkın fikirlerinizi Kur’an üzerinden benimsetmeye kalkmayın, TV’lerde sunuculuk, üniversitelerde profesörlük yapmayın! Kur’an’la tezatlaşan sizler bari kendinizle dâhi tezatlaşmayın!

Sahih Hadisler Çelişiyor İddialarına CevapWhere stories live. Discover now