Phoolan Devi

1K 52 3
                                    

Phoolan Devi, Uttar Pradeş'in küçük bir köyünde (Gorha Ka Purva), "kayıkçılar" kastından hayli yoksul bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Aile bir "büyük aile" şeklinde yaşıyordu. Yani, büyükbabalar, amcalar, dayılar, kuzenler filan hep beraber... Ve ailenin iş yapabilecek bütün erkekleri çalışmak zorundaydı. Phoolan'ın hiç erkek kardeşi yoktu. Büyükbaba öldükten sonra ailenin yönetimi kendisine geçen büyük amcası tarafından 11 yaşında kendisinden 20 yaş büyük biriyle evlendirildi. Phoolan, otobiyografisinde yazdığına göre, "çok kötü bir karakteri olan" ve kendisini daima şiddetle disipline etmeye çalışan kocasıyla sadece 4 yıl birlikte yaşadı.

1979 yılında, Phoolan 16 yaşındayken, yoksulluktan bölgede her geçen gün pırtlak gibi çoğalan eşkıya çetelerinden biri (dacoit) tarafından kaçırılır. Bu çetede Phoolan'ın doğduğu köyden biri (vikram mallah) de vardır. Vikram onu tanır. Çete lideri Phoolan'a tecavüz etmek isteyince, Vikram çete liderini öldürür ve yeni çete lideri olur. Phoolan da artık bu çetenin bir üyesidir. Çete, Phoolan'ın kocasının yaşadığı köye saldırınca, Phoolan, kocasını bıçaklar ve halkın gözü önünde ibret olsun diye sürükler. Çete neredeyse ölmek üzere olan adamı, boynunda genç kızlarla evlenen yaşlıları uyaran bir yaftayla, gelen geçen görsün diye bir yol kenarına bırakır.

Devi, özellikle, 1981'de 22 köylünün öldürüldüğü behmai katliamının sorumlusu olarak biliniyordu. Ona yüklenen suçların listesi hayli kabarıktı. hükümet güçleri tarafından yakalanınca 30'un üzerinde cinayet vakası ve sayısız başka suçlardan yargılandı. Bu davalardan hiçbiri sonuçlanmadı; sürekli ertelenip durdu; 11 yıl boyunca tutuklu kaldı. Donunda, hükümet onun hakkındaki bütün davaları düşürdü ve Devi serbest kaldı. Bunun üzerine, hükümette olan sosyalist Samajwadi Partisi'nden milletvekili adayı oldu ve meclise girdi. 2001 yılında, geçmişindeki rakip çetelerden birinin bir üyesi tarafından öldürüldüğünde 38 yaşındaydı.

1994 yılı Hindistan yapımı Nandit Queen (eşkıya kraliçe) filmi onun hayatını anlatır. Bu filmin müziklerini de Nusret Fatih Ali Han yapmıştır.

Vote ve yorumlarınızı bekliyorum...
İyi okumalar♥

Tarihin Kadın KatilleriWhere stories live. Discover now