Kadının Dövülmesi Neredeyse Mümkün Değil?

60 5 8
                                    

NİSA 34 AYETİNİN GERÇEĞİ

https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2019/01/nisa-34-kuranda-kadini-dovme/

Kuran'da kadın dövmek var mı, Nisa 34 'de geçen darabe fiili dövmek midir diye soruyorlar. Bu soruyu evet ya da hayır diye cevaplarsanız ayrıntılardaki birçok ince fikri kaçırabilirsiniz. Kuran kadınlarla anlaşmazlıkta hemen kalk kadını döv mü diyor? Yoksa diyalog kurmayı anlamayı, konuşmayı mı tavsiye ediyor? Ve daha birçok detayı bu yazıda ele alalım.

Nisa 34: "Bir kısmınızın, bir kısmınızdan yaratılışı itibariyle farklı özelliklere sahip kılınması ve kendi mallarından harcadıklar için erkekler, kadınların işlerini görürler. Saliha kadınlar, bağlılık gösteren ve Allah'ın korumasını istediğini, kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır. Nüşuzundan korktuğunuz (şüphelendiğiniz) kadınlara (önce) öğüt verin, (sonra onları) yataklarda yalnız bırakın, yine dinlemezlerse vurun. Eğer size uyarlarsa onların aleyhine bir yol aramayın. Kuşkusuz Allah, Çok Yüce'dir ve Çok Büyük'tür."

Nisa 34 'deki Darabe kelimesinin yeni yorumu

Öncelikle ayette geçen darabe kelimesinin ilk anlamı darbe ve vurmak demektir. Bazı görüşlere göre burada yola topuk vur, yani evden çık git anlamında kullanılmış olabilir. Fakat burada yola çıkmak ifadesini anlatmak için bu kadar yanlış anlaşılacak bir kelimenin kullanılacağına ihtimal vermiyorum. Düşünsenize Allah herşeyi en iyi bilen olduğu halde asıl anlamı " yola çık " veya evden uzaklaş anlamında bir kelime kullanmamış, asıl anlamı " döv " anlamına gelen bir kelimeyi kullanarak, bugüne kadar herkesin yanlış anlamasını sağlamış. Çok kritik bir konuda çok kritik bir hata yapmış olurdu. Allah hatadan münezzehtir. Ayetin anlamı açıktır. Muhkem olan yani bilimsel olmayan ayetlere ilk devir müslümanlarının anladığı manadan farklı manalar giydirmeğe çalışmak Kuran'ın manasını tahrif etmeğe çalışmak olur. Oysa biraz dikkatli incelenirse hiçbir tahrife gerek olmadığı ve Allah ne demişse insanoğlunun yararına söylediği anlaşılabilir.

Yanlış anladıklarının bir delili de Kuran'da kadını boşadığınız zaman dört ay yanınızda tutun ondan sonra kadını salın der. Evi bırakın çekin gidin demez. Yani kadını boşasa dahi evden uzaklaşamaz, kadının yanında olmalıdır.

Ateistlerin Nisa 34 'ü anlamaya çalışmadan çarpıtarak aktarmaları

Ateistler bu ayeti sık sık kadınları istismar etmek için kullanırlar. Ayette darabe fiili geçer bu kelimenin birkeç anlamı vardır. Vurmak anlamına geldiği gibi yola çıkmak anlamına da gelir ve Kuran da yola çıkmak anlamının başka ayetlerde kullanıldığı için bu ayetinde "terk edin" anlamına geldiğini söyleyen ilahiyatçılar da vardır. Fakat ateistler ayetin bütünlüğü içinde bakmadan sadece bu kelimeyi cımbızla seçip, Kuran kadınları dövün diyor diye olumsuz propaganda yaparlar. Biz "terk edin" anlamının da Allah tarafından kast edilmiş olabileceğini kabul ediyoruz, fakat eğer dövün anlamı varsa bunun ayetin bütünlüğü açısından hangi şartlarda ne amaçla söylendiğini inceleyeceğiz.

Nisa 34 'de nüşuz nedir?

Bu ayet "nüşuzundan korktuğunuz kadınlar" diye başlar. Nüşuz kelimesi sıradan bir geçimsizlik veya tartışma hali demek değildir. Çünkü Kuran kadınlarla iyi geçinilmesi görevini erkeklere yükler (Nisa 19). Ayetin öncesizde Nüşuz eden kadının tam tersi olan Salih olan kadının özellikleri anlatılır.(1) Salih olan kadına itaatkar manası verip, nüşuz yapan kadına isyan eden manası verenler yanılıyorlar. Çünkü Salih demek "güzel işler yapan" demektir. Zaten aynı ayette bu salih kadınların iki özelliğini tarif eder. Kanitat (bağlılık gösteren) oldukları ve ALLAH'ın korumasını emrettiğini (aile sırlarını ve iffetlerini) koruyan kadınlar olarak anlatır.

NEDEN MÜSLÜMANIM?Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin