42 -

38 14 0
                                    

Nisa Suresi 119. Ayet'te şeytan Allah'a şunları söylemektedir: "İnsanları mutlaka saptıracağım. Onları kuruntulara sokacağım. Onlara emredeceğim de onlar hayvanların kulaklarını yaracaklar ve Allah'ın yarattığını değiştirecekler."

Bu ayette kulak yarmak ile, yaratılışı değiştirmek peş peşe gelmiştir. Bugün canlı klonlamak yani kopyalamak için çoğunlukla kulakları yarıp, oradan doku alındığını biliyor muydunuz? Anca yakın zamanda keşfedilen klonlamayla ilgili bilgilerin, Kuran'da binlerce sene önce belirtilmesi apaçık bir mucizedir.

Alman Federal Tarım Araştırma Merkezi'nin, Hayvan Yetiştirme Enstitüsü'nün raporunda şu ifadeler geçiyor: Doku toplanması kısa ve basittir. Bir hayvan yerleştirilip, kesik kulak parçasıyla doku örneği saniyeler içerisinde toplanır. Kulağa damgalar vurarak, çentikleyiciler ile sığır, koyun, keçi ve develer için aynı prosedür uygulanarak kulaktan örnek dokular alınır. Kulak kesiğinden alınan somatik hücrelerin elde edilmesi daha kolay olduğu için, kulak daha çok tercih edilir.

Şimdi kulaktan doku alınarak yapılmış klonlama örneklerini gelin birlikte inceleyelim:

New Scientist'in haberine göre bir köpeği klonlamak için araştırmacılar onun babasının kök hücrelerinin çekirdeğini, anne köpeğin yumurtasına yerleştirdiler. Cambridge Universitesi Press'deki makaleye göre ilk klonlanan bufola, bir yetişkinin fibroblast hücresinden üretilmiş. Bir boğanın kulak hücreleri, Connecticut Üniversitesinde buzağıları klonlamak için kullanılmış.

Nisa 119'da şeytan, insanların kulaklarını değil, hayvanların kulaklarını yardıracağını söylüyor. Bu da insanları klonlamanın mümkün olamayacağına işaret ediyor olabilir. Zaten insandaki spindle proteinleri kromozomlara çok yakın olduğu için çekirdek çıkarılınca bu proteinler de alınmış oluyor ve klonlanan hücre bölünerek çoğalamıyor. Oysa bazı hayvanlarda spindle proteinleri alınmadan hücre çekirdeğini çıkarmak mümkün olduğu için günümüzde bu hayvanlar klonlanabiliyor.

Ayrıca Nisa 119'da, şeytana uyanların mutlaka hüsrana uğrayacakları ifadesi klonlamada başarı oranının düşük olacağına işaret ediyor olabilir. Nitekim ilk klonlanan hayvan olun koyun Dolly, 277 klonlanan embriyodan başarıya ulaşan tek embriyodur. Klonlamaların başarı oranı binde üç gibi çok düşük bir orandır. Diğer yandan, hücreler bölünürken kromozomları kısalır. Bunun nedeni kromozomların her iki ucundaki telomer adlı dizilimlerin her DNA kopyalanmasında kısalmasıdır.

 Bunun nedeni kromozomların her iki ucundaki telomer adlı dizilimlerin her DNA kopyalanmasında kısalmasıdır

¡Ay! Esta imagen no sigue nuestras pautas de contenido. Para continuar la publicación, intente quitarla o subir otra.


Hayvan yaşlandıkça yaşlılığın gereği olarak telomer de kısalır. Yaşlanınca bu telomerler öyle kısalır ki, hücre artık bölünemez hale gelir. Dolayısıyla kopyalanan canlı yeni doğmasına rağmen yaşlanmışçasına kromozomları kısadır. Bu da klonlanan hayvanlarda daha düşük ömür demektir. Örneğin koyunların ortalama ömrü 12 sene iken, kopya koyun Dolly sadece 6 sene yaşamıştır.

Kur'an-ı Kerim'in Bilinmeyen Mucizeleri (Neden Taklit Edilemez.)Donde viven las historias. Descúbrelo ahora