" İyi bir gözlemci tek bir ipucun'a ulaştığında sadece olanları değil, ileride olabilecekleri de görebilmelidir"-SherlockÇıkarım sanatı, kişinin elindeki verileri kullanıp tümdegelimli akıl yürütme ögretisidir. Bu öğreti genel olarak gözlem yapma yeteneğine ve bilgi birikimine dayanır
Düşünsenize kimse size yalan söyleyemiyor ilk defa gördüğünüz biri hakkında onlarca fikre sahip olabiliyor ve tüm cinayetleri çözebiliyorsunuz böyle yeteneğe sahip olan biri var Sherlock Holmes
Sherlock Holmes'un en iyi özelliklerinden ikisi, karşısındaki insanı kitap gibi okuyabilmesi ve bunu hızlıca anlatabilmesidir.
Çıkarım Sanatı Nasıl Yapılır?
1-GÖZLEM YAP, Gözlemle!
Çıkarım sanatı, çevrede olan biteni gözlemlemeyi içerir. İlk bakışta önemsiz görünen bir verinin bile akılda tutulması gerekir. Ancak Sherlock Holmes'un dediği gibi tüm kanıtları incelemeden herhangi bir çıkarım yapmak büyük bir hatadır. Çıkarım sanatında iyi bir noktaya gelmek istiyorsan gözlem becerini geliştirmek zorundasın. Duyularını her zaman saldırı gelecek veya yapacak gibi tetikte tutman gerekir.
2-OLAY ÖRGÜSÜ = ÇIKARIMLARI BİRLEŞTİRMEK
Olay örgüsü oluşturmadan önce yapman gereken ilk iş, elindeki gereksiz verileri aklından atman gerekir. Aksi takdirde, aklını dağıtabilecek onlarca bilgiyle baş başa kalabilirsin.Başarılı bir çıkarım yapmak istiyorsan elindeki ana soruna tam anlamıyla odaklanman gerekir. Bu durum, karşılaştığınız kişisel bir sorunu bile görmezden gelmen gerektiği anlamına gelebilir.
Şimdi, elindeki tüm verilere uyacak bir olay örgüsü oluşturman gerekiyor. Aklında birkaç farklı olay örgüsü oluşması muhtemel bir durum. Bu durumda yapacağın en mantıklı hareket, gereksiz sonuçları ortadan kaldırmak ve sana en olağan gelen seçeneği tercih etmek olacaktır.
3- Olasılıklar Dengesi
Gözlemleme ve olay örgüsü oluşturma adımlarından geçtiğimize göre, şimdi sıra turnayı gözünden vurmakta. Aklından yürüttüğünüz varsayımları gerçekte olan durumlarla karşılaştır ve yanılıp yanılmadığını öğren.
Eğer bunları ilk defa deneyen birisi isen hata yapmaktan başarısız olmaktan çekinme Yanılman sonucunda kaybolan motivasyonunu, Sherlock Holmes gibi bir karakterin bile hata yaptığı gerçeğini kendine hatırlatarak toplayabilirsin. Devamında ise buraya kadar edindiğin bilgileri hiçe saymamalısın. Pes etmek yerine, yapboz yapar gibi eksik parçaların peşine düşüp yapbozu tamamlamalısın!

YOU ARE READING
Çıkarım Yapma Sanatı/ Sherlock Holmes
RandomSherlock Holmes gibi çıkarım yapmak ister misiniz? Çıkarım yapma sanatı,.görmek ve bakmak arasındaki fark,hafıza sarayı ve birçok teknik