13 - Kuran insan bel-göğüs kafesi arasında oluştu diyor. Bu bilimsel hata mı?

22 6 1
                                    

Soru: Tarık suresi 5-8. Ayetlerde insanın bel ve göğüs bölgesi arasından çıkan bir sudan oluştuğu anlatılıyor. Cinsel organ vs denmiyor bu ayette. Bu bilimsel bir hata mıdır?

Cevap: Şimdi önce bu ayetlerin içeriğine bakalım. Şöyledir bu ayetler: "İnsan neden yaratıldığına bir baksın. O hızla atılan bir sudan yaratıldı. Kaburga ve göğüs kafesi arasından çıkar."

Şimdi buradaki bilimsel hata iddiası şu: Ayetteki atılan sudan kastın, erkeğin suyu olduğunu düşünüyor bazı insanlar. Ve diyorlar ki erkeğin suyu kaburga ve bel arasında oluşmaz. Bu bilimsel bir hatadır diyorlar.

Şimdi ayette ufak bir meal hatası var. Ayette geçen ifade şu: "Hulika min main dafik." (Hızla atılan bir sudan yaratıldı.)

Defeka fiili hızla atma manasında kullanılan bir fiildir. Ancak dafik fiili fail olduğu için burada 'Hızla atan.' manasındadır. Bazı meallerde medfuk anlamında düşünülüp 'hızla atılan' olduğu ve erkeğin suyu yani meni kastedildiği söylenir ama durum böyle değildir. Burada hızla atan anlamında kullanılmıştır.

Şimdi ayetin yapısı 'atan' bir sudan bahsediyor. Peki bu atan su nedir? Kadın rahminin sağ ve sol tarafında ovaryumlar var. Bu ovaryumların içerisinde foliküller var. Foliküllerin içi su dolu. Bu foliküllerin içerisinde yumurta yetişiyor. Ve bu foliküller patlayarak suyu ve yumurtayı rahim boşluğuna doğru fırlatıyor. Dikkat ederseniz burada hızla atma olayı var. Yani içerisi su dolu bu baloncuk gibi foliküller patlayaraktan yumurtayı, beraberinde bol miktar sıvıyla beraber hızla rahim boşluğuna doğru fırlatıyor.

Ayetin bahsettiği hızla atma olayı da buna uyuyor. Derseniz ki peki bu olay bel ve kaburga kemikleri arasında mı oluyor? Ayette geçen ifade şu: "Min beyni-s sulbi ve-t teraib." Sulb kelimesi zaten bel anlamında, omurga anlamında, yani bunda bir sorun yok. Ancak teraib kelimesinin anlamında bir ihtilaf, bir ayrılık var. Bu kelime için çeşitli anlamlar veriliyor. Kimisi gerdanlık bölgesi diyor, kimisi kaburga kemiğinin alt tarafıdır diyor, kimi ise kalbin öz suyudur diyor. Kelimenin anlamı, bu manaları çıkarmaya müsait olduğu gibi, bu kelimeye verilen anlamlardan biri de bacaktır arkadaşlar. Bacaklar demektir. Kişinin iki eli, iki ayağı gibi tüm uzuvları.

Bunun için size kaynaklar da gösterebilirim: Kurtubi, keşf ve-l beyan, Bahr-ulmuhit, ilgili ayetler.

Yani burada diyor ki 'bel ve bacaklar arasından çıkan,'... Dolayısıyla bu suyun bel ve bacaklar arasından çıktığının iddia edilmesi bilimsel bir hata değildir. Çünkü bahsettiğimiz bu hızla atılma olayı, tam da ayetin belirttiği bölgede gerçekleşiyor. Rahim bölgesinde...

Ayrıca şu şekilde bir bilgi daha vereyim

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Ayrıca şu şekilde bir bilgi daha vereyim. Sonraki ayette 'yahrucu' fiili, 'çıkar' anlamına gelen fiil kullanılıyor. Dikkat ederseniz 'oluşur' demiyor. Yani suyun oluşumunun bu bölgeyle alakası var mıdır derseniz, zaten suyun oluşumunu incelerseniz beyine kadar uzanan bir sistemi var bunun. Yani foliküllerin içerisinden yumurta oluşumu olayına baktığınız zaman bu oluşumun insanın beynine kadar tüm bedeniyle etkileşimi var. Ama ayette 'oluşur' demiyor zaten dikkat ederseniz, 'çıkar' diyor. Bu çıkış bölgesinin de zaten rahim bölgesi olduğunu ayetten anlıyoruz. Ayrıca buradaki yahrucu fiilinin faili, su olabildiği gibi insan da olabiliyor. Bu şekilde anlamını zaten tefsirler söylüyor. Dolayısıyla bu ayette bilimsel bir hata yok. Kur'an bilimle çelişmez, Kuran bilimdir arkadaşlar.

Arkadaşlar kötü niyeti olan kişi, en berrak ve temiz ayete bile sağdan bakar, soldan bakar, eğik tutar, kötü zan yapacak bir yer bulur ve yalanlar. Bu kolaydır. Kişinin kalbine bakar bu sadece. Bu yüzden inanç deniyor zaten. Görmeden inanmak, kalple inanmak... Yoksa ben size, "Naber oğlum?" desem. Samimi sıcak bir selamlama şimdi bu mesela. Siz "Aaa bana oğlum dedi, bana babalık tasladı, beni küçümsedi," diye düşünüp bana küfreder misiniz? Kötü zandır bu. Veya "Naber koçum" desem size. Yine sıcak bir karşılama. İyi niyetli normalde. Siz ama, "Aaa bana boynuzlu dedi, beni saldırgan ve tehdit olarak görüyor. Ve bir hayvana benzetiyor." Diye bana terslenir misiniz? Normalde yapmazsınız ama demek istediğim kötü bakmak isteyen, zorlarsa her şeye kötü bakabilir.

Bakış açısı yüce yaratanı görmeye odaklı kişi de en sıkıntılı gibi duran ayette bile güzel zan yapar, biraz araştırınca da ayetteki mükemmel duruşu, bilimsel istikrarı fark eder.

Kötü zan, iyi zan... Bu iki yoldan da gidebilir kişi. Sizi yaratan, sizin için sayısız nimet sunan Allah'a güzel zan ile yaklaşın bence. Siz ona bir adım güzellikle gelirseniz, O size on adım yaklaşır. Hayırlı günler dilerim.

Ateist Sorularına CevaplarWhere stories live. Discover now