Kapitola 3: Skok do jámy lvové

1K 90 0
                                    

Čtyři jezdci tryskem uháněli z Ásgardského paláce po duhovém mostu k Bifrostu. Před branou města se k nim přidal pátý jezdec. Thor sice Baldra zamítl jako člena výpravy pro jeho horkokrevnost, krásný bůh se jim ale mohl hodit svými bojovými schopnostmi v prvotní fázi jejich plánu. Pár set metrů od Bifrostu rozeznali na mostě osamělou postavu, Heimdal.

Pět jezdců se zastavilo dvacet metrů před vševidoucím strážcem. „Hlavně klid." Řekl tiše Thor. „Nechte mě a matku ať ho zkusíme přesvědčit, Baldr ať zasáhne jen v nevyhnutelném případě." Všichni téměř neznatelně přikývli.

Vyrovnaným a klidným tempem se blížili ke strážci. Heimdal se ani nepohnul, stál jako socha. Ve vzduchu bylo cítit znatelné napětí. Všichni věděli, že nemá cenu Heimdala vodit za nos, včera v noci je viděl probírat plán na cestu do Helheimu, věděl, o co ho jeho královna jde požádat.

„Heimdale," Začala Frigga klidným tónem. „Potřebujeme použít Bifrost, otevři nám ho prosím."

„To bohužel neudělám." Řekl strážce hlasem připomínajícím hroutící se horu. Atmosféra ještě více zhoustla.

„Proč Heimdale? Bude to jen rychlá cesta." Strážcovo odmítnutí nijak nezměnilo Friggin ležérní tón. Heimdal se rozhlédl po přítomných Ásgarďanech.

„Chcete se vydat do Helheimu, to vám nemůžu dovolit. Je to svět, ve kterém jsou uvězněni nepřátelé Devíti světů, vy se jednoho z těch největších chystáte osvobodit. Obraťte se a vraťte se do města, než o vás budu muset říct králi jakožto o zrádcích."

„Mám stejné postavení jako tvůj král Heimdale, jsem jeho žena a jakožto královna tě žádám, otevři nám prosím Bifrost." Friggin klidný hlas trochu ztvrdl.

„Je mi líto královno Friggo, ale svou přísahu jsem sloužil pouze králi, Bifrost vám zůstane uzavřen."

„Tak tedy budiž." Řekla trochu zklamaně Frigga. Jakmile to dořekla, Baldr tasil meč a na Heimdala zaútočil.

Tohle byla jediná věc kterou Heimdal nečekal. Skupina musela mít záložní plán, kdyby jim strážce odmítl otevřít Bifrost. Po krátké debatě se rozhodli pro Baldra. Sice ho Thor kvůli jeho zbrklosti odmítl s sebou vzít do Helheimu, neměl však nic proti tomu aby se k nim připojil pouze na začátku. Mladý Ásgárďan byl velice rychlý a měl zápal pro boj. Aby si Heimdal nebyl vědom záložního řešení, domlouvali se s ním pomocí havrana. Nebyla šance, že by se Heimdal zaměřoval na jednoho ptáka, po méstě jich létali stovky, fungují trochu jako poštovní holubi, ale jsou spolehlivější. Domlouvání s Baldrem zabralo většinu odpoledne.

Protože Heimdal útok nečekal, nestihl odklonit meč přibližující se k jeho obličeji. Reagoval příliš pomalu. V poslední setině Baldr otočil meč o devadesát stupňů tak, aby Heimdala zasáhla pouze jeho plochá strana. Ani v nejmenším si totiž nepřál strážci ublížit. Přesto byl náraz silnější než plánoval.

Když povrch meče dopadl na strážcův obličej, ošklivě to zapraskalo. Z nosu vystříklo trochu krve. Heimdal ztratil rovnováhu a začal padat na záda. Upustil svůj zlatý meč. Thor okamžitě využil příležitosti a sotva se Heimdalovo tělo dotklo duhového mostu, položil na něj Mjolnir. Všechno se to událo během pár vteřin.

Strážce Bifrostu ležel pod mocným kladivem a držel se při tom za nos, na prstech se mu brzy objevily krvavé šmouhy. Pokoušel se ze sebe Mjolnir setřást, bylo tl ale k ničemu.

,,To se ti moc nepovedlo mladej." Fandral se na Baldra posměšně podíval. Mladší Ásgarďan sklopil pohled.

,,Nechtěl jsem ho praštit tak moc, ale hej! Účel to splnilo ne? Chtěli ste ho dostat na záda." Baldr zněl velice nervózně, tohle vážně trochu zpackal. Sif mu jemně stiskla rameno. ,,To nic Baldře, vedl sis dobře."

Kdo opravdu jsi?Where stories live. Discover now