Zeii mesopotamienilor

568 10 0
                                    

Cea mai veche civilizatie declarata sunt sumerieni care au aparut in a doua jumatate a mileniului al patrulea si au disparut fara urma in cel de-al doilea mileniu. Acestia locuiau in Mesopotamia, o zona plina de resurse si ravnita de multe alte popoare. Primul popor semit akkadieni au fost invinsi de sumerieni dar au revenit in Mesopotamia sub denumirea de babilonieni si asirieni. 

Sumerieni isi spuneau " oamenii cu capetele negre", oare din cauza Soarelui? Bineinteles, aici a aparut si prima religie din lume, care avea la inceput un numar de zei restrans cam 7 dar dupa a explodat la 3.000+( multe informatii s-au pierdut intre timp ). 

Existau zei mari "Anunna" sau "Anunnaki" care se traduce omul nobil din cer. Panteonul sumerian era condus de o trinitate formata din An-zeul suprem Enlil-zeul cerului si Enki- creatorul primilor oameni, cel care a ajutat oameni sa invete magia,pastoritul,legile,cunoasterea. 

Legenda spune ca primii oameni erau folositi pentru a lucra in mine, zei aveau nevoie de metale ca sa-si mentina atmosfera, aceasta fiind aproape distrusa. Homo erectus traia la aceea vreme dar brusc a avut loc o schimbare, apare homo sapiens nerespectand legile evolutiei. 

Cei doi frati se certau mereu, Enki iubind oameni iar Enlil abuzand de ei, de altfel a pierdut lupta si a fost alungat, Enlil castigand imparatia pamantului. Marea adunare condusa de An l-a declarat pe Enki "sarpele veninos " sau "dragonul" si asa a aparut presupusul Satan.

FIECARE ZEU ARE MAI MULTE DENUMIRI DUPA CALITATILE SI LATURILE SALE, de aceea pe cand fiecare din cei doi frati aveau cate o tabara au raspandit mai multe lucruri negative unul despre altul si astfel au luat nastere zeci de zei. ex Papuz demon babilonian si Dimme sotia lui Enki.

Panteonul era format din : Enki/Ea + Ninhursag= fiul lor Marduk care devine zeu suprem babilonian        Marduk + Sarpanitum = Nabu 

Inanna/Nana era sora geamana a lui Marduk si era considerata zeita sexualitatii, ii se asocia planeta Venus, deseori era confundata cu mama ei. Din cauza mai multor relatii sexuale cu alti zei a devenit prostituata in ochii zeilor.

Enki a fost ucis de Enlil si i-a furat sotia si copii care castiga denumiri noi, Marduk devine Nargal. 

Dupa un timp zei batrani au inceput o lupta cu cei tineri si Apsu a fost ucis de Enki iar Tiamat zeita primordiala de catre Marduk.

Zei batrani : Tiamat + Apsu= Lahmu +Lahamu=Ansar+Kisar=Anu 


Legendele ZeilorWhere stories live. Discover now