52

1.6K 205 62
                                    

Öncelikle şunu söylemek istiyorum, aşağıda sayacaklarımın hiçbiri suç değildir.
1- Kadın olmak.
2- Bir LGBTQIA üyesi olmak.
3- İçine kapanık olmak.
4- Toplum tarafından sevilmeyen bir millet veya ırkta dünyaya gelmek.
5- Kendimiz olmak.
Bu beş maddeyi sırayla anlatacağım.
1- Kadın olmak.
Dünyaya gelirken seçemeyeceğimiz ve kaderimizde olan bir takım şeyler vardır. Böyle olmasını biz istemeyiz veya biz seçmeyiz. Oluverir ve bu bile senin bir imtihanındır. Cinsiyetinle gurur duy. "Ben buyum" diyebil etrafına. Watty hikayelerinde olduğu gibi korkak, pısırık ve sessiz değil, gürleyerek; haykırarak diyeceksin. Kendini hiçbir kesime ezdirmeyeceksin. Bir erkek gelip kolunu acıttığında "bırak beni, acıyor" diye sızlanmayacaksın, o eli bırakmasını sağlayacaksın. Yoksa bir şeyi değiştiremez, herkese boyun eğersin. Bazılarının istediği gibi "itaatkar" olursun. Yaşama amacın kalmaz. Sen yoksun.
2- Bir LGBTQIA üyesi olmak.
Bu senin seçtiğin bir şey değildir. Tıpkı kadın veya erkek olmayı seçemediğin gibi, kimlere ilgi duyduğunu da seçemezsin. Cinsel ilişki demiyorum, dikkat edin "ilgi duymak"tan bahsediyorum.

Bugün belki "renkli gözlü biri ilgimi çekmez" diyebilirsin. Ama ertesi gün olur, sen renkli gözlü birine aşık oluverirsin. Ve aşık olacağın kişiyi göz rengine göre seçemezsin, tıpkı cinsiyetine göre seçemediğin gibi.

Watty'de çok fazla homofobik görmüyorum ama olur ya, burası da birden cahil yuvası oluverir, yazayım dursun bir köşede. Ziyan olmaz.

3- İçine kapanık olmak.
Kendini bu topluluğa ait hissetmeyebilir, çevrendeki insanlardan bunalabilirsin. Bu normaldir, sen onlar değilsin.

İçine kapanık insanlar Watty'de gösterildiği gibi sıkıcı, ürkütücü veya tuhaf olmak zorunda değillerdir. İçine kapanık biri hayat dolu olabilir ama kendisine.

Bu ayıp mıdır, asla. İnsanlar sizi ürkünç, dışlanası görebilir, hatta sizinle uğraşıp sinirlerinizi bozabilir. Unutmayın, meyveli ağaç taşlanır.

İçine kapanık olmak özgüvensizlik değildir. Sadece, diğer insanlarla fazla iletişime girmemektir. Bu, bambaşka bir şey. İçinize kapanıksanız korkmayın, hayat Watty'den oldukça farklı.

4- Toplum tarafından sevilmeyen bir millet veya ırkta dünyaya gelmek.
Bu sanırım, en çok yargılanan ama en suçsuz olduklarımızdan. Başta söylediğim gibi, bizim sorumlu olmadığımız bazı seçimler vardır. Buna karar veren Allah'tır. Batıya yakın bir yerde doğmamız bizi Watty hayatında olduğu gibi 'kültürlü' yapmaz. Ya da daha doğuda doğmak, bizi ezikleştirmez, aşağılatmaz. Atatürk'ün bir sözü vardır: "Kendini Türk hisseden herkes Türk'tür."
Bu yüzden, son verin. Batı daha gelişmiş olabilir ama orada doğmak beyni de geliştirmez. Beyni geliştiren insandır.

5- Kendin olmak.
En en en saçma şeydir "kendin olmamak". Yazının başından sonuna kadar utanmamamız gerektiğini, bunun biz olduğumuzu anlatmaya çalıştım. Umarım anlamışsınızdır. Çünkü dünyada gelebileceğini en güzel nokta kendiniz olduğunuz noktadır. Watty'deki gibi olmadığınız ve çevrenin etkisiyle olmaya çalıştığınız kişi siz değilsiniz. Watty'ye özenip yarattığınız kişilik size ait değil. Ve o kişilik, gerçeği kadar harika değil. Sizin için en iyi olanı, en iyi bilen tarafından, en iyi şekilde seçildi. Belki bu seçimler biraz meşakkatli işlere sebep olacak ama sınav sonunda yüzümüz kim bilir, belki de gülecek. Ama biz sınav bitimini beklemeyelim. Şimdiden de gülelim. Gülmek herkese yakışır. Sen her nasılsan, şuan öyle gül. İçten ve kendin gibi.

Wattpad Klişe CümleleriWhere stories live. Discover now