Tip #3: Genre: Romantiek/Chicklit

181 18 4
                                    

Inmiddels heb je een verhaal en personages. Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, behoort elk verhaal tot een bepaald genre. Ik ga de komende drie hoofdstukken toewijden aan de meest voorkomende genres.

Het bekendste genre in de boekenwereld is denk ik wel Romantiek. Wat bijna niemand weet, is dat dit genre eigenlijk een hele moeilijke kant heeft. Als je een boek wil gaan schrijven in dit genre (dat geld ook voor chicklit) kies dan alsjeblieft een hoofdonderwerp uit! Een hoofdonderwerp is niet simpelweg liefde, dat is een van de motieven. Wat veel mensen niet zien is dat het genre romantiek niet alleen over liefde gaat. Dat romantiek in het dagelijks leven met liefde wordt gekoppeld, wil niet zeggen dat het hetzelfde betekent. Soms gaat een roman zelfs helemaal niet over relaties. Later twee voorbeelden van goede thema's.

Waar je bij dit genre heel erg op moet letten (dit heeft opnieuw te maken met het verhaal), is dat je niet langdradig gaat schrijven. En dat bedoel ik niet langdradig als in te veel woorden, maar als in te veel gebeurtenissen. Ik noem het volgende verschijnsel een gebeurtenissenbom: Je hoofdpersonage ontmoet een nieuw iemand. Ze gaan uit, hebben het gezellig, krijgen een relatie. Er verongelukt iemand, maar hij wordt beter. Ze hebben ruzie, het gaat uit, dan houden ze zoveel van elkaar dat ze toch niet zonder elkaar kunnen. De een verhuist naar de andere kant van de wereld maar komt terug omdat hij/zij de ander nodig heeft. EINDE. iedereen is gelukkig.

Naast het feit dat dit boek totaal niet zou voldoen aan de voorwaarden van tip #1, is er nog een reden dat ik het niet zou willen lezen. Ten eerste: De schrijver van dit boek heeft, in plaats van over een bepaald onderwerp een boek te schrijven, heel veel gebeurtenissen aan elkaar geplakt om het interessant te houden. Bovendien, het leven heeft nou eenmaal geen happy endings. Houdt het een beetje realistisch alsjeblieft.

Voorbeeld van een goed thema met liefde als motief: Emotieloos, van Scepsis. Het boek is niet in een ander genre te plaatsen dan romantiek, laten we dat even vaststellen. Het is een van de beste boeken die ik in mijn twee jaar op Wattpad heb gelezen, alleen al doordat de schrijfster een onderwerp koos. Het onderwerp in dit geval is heel uitzonderlijk: Psychische stoornissen. Ik raad je aan om het te lezen, al is het maar om een idee te krijgen van hoe romans er uit zouden moeten zien.

Voorbeeld van een goed thema, zonder liefde als motief: Why he jumped. Dit mag misschien wel een Engels boek zijn, dat maakt niets uit. Het thema is zelfmoord, ingezoomd op de zelfmoord  van een tiener en de invloed die dat heeft op zijn omgeving. Het gaat niet over de liefde van zijn leven, het gaat over zijn suïcidale gedachten en waarom hij het heeft gedaan. Dit boek is nergens anders te plaatsen dan in romantiek, maar gaat niet over liefde.

Afsluiting: Dit hoofdstuk is anders dan de vorige twee, dat weet ik. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je voorbij de naam van een genre moet kijken, naar wat er echt mee bedoeld wordt.

- bedenk bij het creëren van je verhaal ook een goed thema. Doe er onderzoek naar als je het moeilijk vindt!

- probeer gebeurtenisbommen te voorkomen. Je zult zien dat dat veel makkelijker gaat als je een thema hebt. Je hebt genoeg andere dingen om over te schrijven!

- Ga in op de gevoelens van je personages. Vaak is er in romantiek een onderwerp dat iets met je personages doet; laat dat zien.

Een paar schrijvers van romans in alle soorten en maten:

- English-rain (engels) -> Why he jumped -Roman zonder liefde als motief

- Scepsis -> Emotieloos -Roman met liefde als motief

- Greenypots (engels) -> Jonah Clarke is not gay -Roman met liefde als thema (ja, het kan wel!)

- Undetected princess -> Candy's Crush -Roman met liefde als thema (maar dan Nederlands)

Ik ken er nog meer, maar dit zijn de leukste. Neem eens een kijkje!

(klein dingentje- een paar van deze boeken staan onder tienerfictie. Dat is een ding van Wattpad, maar wordt in het echt nooit als genre gebruikt!)

How to challenge the obvious #netties2017Where stories live. Discover now