Tip #3 Genre: Fantasy

141 17 10
                                    

Na een hele tijd weer. Sorry!

Een ander veelvoorkomend thema op Wattpad is Fantasy. Waar ik zelf altijd moeite mee heb, is het verschil maken tussen Fantasy en Adventure, dus speciaal voor jullie een definitie van het genre fantasy: Een genre dat zich kenmerkt door fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden. Dit wil zeggen: dingen die niet bestaan.

Eerste fout die veel wordt gemaakt: Adventure boeken in fantasy zetten of andersom. Kort gezegd: heeft je boek de bovengenoemde kenmerken, dan is het fantasy, anders niet.

Waar je bij het genre fantasy heel erg op moet letten is het verhaal dat je verzonnen hebt. Het is heel moeilijk om een volledig nieuwe wereld te creëren, zeker als je veel fantasyboeken leest. Je krijgt snel de neiging om al die boeken te gaan mixen en onbewust dingen over te nemen. Daarom is tip #1 bij dit genre nóg belangrijker! Neem de tijd om je wereld te creëren. Bij fantasy komt het op het volgende neer: heel lang nadenken en veel herschrijven. Voordat je verhaal goed is (naar jouw mening), is er flink wat tijd verstreken. Probeer dus ook niet om je verhaallijn en/of wereld in één dag af te hebben, want dat lukt je niet. Je zult zien, de meeste ideeen zullen in je opkomen tijdens het douchen,  sporten, of werken. Probeer ze in een korte notitie vast te leggen zodat je ze later kan uitwerken. 

Als je tevreden bent over je wereld kun je beginnen aan je verhaallijn beginnen. Wat ik het handigste vind bij dit genre, is om eerst alle belangrijke punten die je in je boek wil, op een kladblaadje te schrijven. Vervolgens bedenk ik hoeveel hoofdstukken bij het verhaal passen. In fantasy kan dit heel erg verschillen. Ik heb zelf vaak langere hoofdstukken, maar dat zijn er dus wel minder. Probeer te zoeken wat jij prettig vindt. Je kunt het altijd nog veranderen, dus het aantal hoofdstukken hoef je niet persé te schatten. 
Op een A4-tje schrijf ik altijd het hoofdstuk, met daarachter wat ik er (in grote lijnen) in wil hebben. Als je klaar bent, kun je beginnen met schrijven!

Superbelangrijk in dit genre: Leg jezelf uit! Jij hebt de wereld bedacht, dus voor jou is het misschien allemaal vanzelfsprekend, maar anderen moeten jouw wereld nog leren kennen! Zorg dus dat je termen, landen en vooral de geschiedenis van jouw volk of wereld uitlegt. Waar je dan wel weer op moet letten, is dat het gelijkmatig gaat. Je wil niet in één klap alle informatie lezen, want dat is hartstikke saai. Jij hebt er ook lang over gedaan om je wereld te ontwerpen, dus geef je lezers die tijd ook. Vaak is het handig om iets pas uit te leggen als het aan bod komt. Je legt iets wat in hoofdstuk 24 voorkomt, niet in het eerste hoofdstuk uit. 

Last but not least: lezen, lezen, lezen. Kijk bij bekende schrijvers zoals Kiera Cass, J.K. Rowling of Cassandra Clare hoe zij dingen hebben uitgewerkt. Doe dit pas nadat je je verhaal hebt ontworpen, om te voorkomen dat je dingen kopieert. Niet alleen het lezen van andere verhalen is belangrijk, ook het herlezen van je eigen boek. Je hebt iets nieuws verzonnen, dus je maakt snel foutjes zorg dat je consequent bent in namen, hoofdletters en termen, zodat het overzichtelijk is voor je lezers. Verbeter je foutjes en pas als je helemaal tevreden bent over het boek, kun je het anderen laten lezen.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

#Challengeit!

How to challenge the obvious #netties2017Where stories live. Discover now