Sapere aude

3 0 0
                                    

Neváhaj použiť svoj rozum.

Rozum, ten má každý z nás. Mali by sme ho vedieť použiť, ak nie sme vážne duševne chorý. Patríte medzi nich?

Čo si predstavíte pod pojmom rozum? Ja si ako prvé predstavím myšlienku či názor na určitú vec. Ďalej mi napadnú slová ako vedomosť, múdrosť, schopnosť myslieť.   

Skôr ako človek sformuluje názor či myšlienku, musí mať o danej veci určitý stupeň vedomostí. Vedomosti sa získavajú prácou, skúsenosťou, učením, čítanim. Človek môže byť akokoľvek sčítany, no keď nevie použiť získane vedomosti v praxi. Ako si dokáže vytvoriť vlastný postoj k problematike? Asi ťažko.

Ľudia, ktorí sú leniví použiť svoj rozum, nie sú novinkou. Po celé stáročia máme príklady ako sa ľudia riadili názormi iných. Boli ako stádo oviec. Poslúchali vrchnosť. Cieľ vrchnosti bol jednodychý- nechať ľudí v nevedomosti a tak ľahšie ovládať spoločnosť. Zmenilo sa niečo?

Ak niekto prišiel s revolučnými myšlienkami, vyslúžil si trest. Príkladom je Sokrates. Podľa obžaloby ovplyvňoval mladých, urážal umelcov a aj politikov. Dostal šancu na záchranu, ak by poprel svoje myšlienky. No stál si za svojími názormi.

V stredoveku sa ľudia utiekali k Bohu. Bolo to tu také zlé? Prečo zanevreli na to pozemské?

Našťastie prišiel novovek- vlna pokroku a revolúcií. Nové vynálezy, ktoré prispeli k väčšej vzdelanosti, ako napríklad kníhtlač.

V 17 storočí sa rozvíja osvietenstvo. Snaha zmeniť spoločnosť. Nastoliť nové hodnoty a ľudské práva. Rozum má byť zdrojom zmeny. Nové poznatky majú využívať všetci a nie len vyvolená skupina.
Práve sapere audi sa stalo mottom osvietenstva. Tento citát použil Imanuel Kant vo svojej eseji ako odpoveď na otázku: Čo je osvietenstvo?

V preklade sapere znamená vedieť a audi odvážny. Odváž sa vedieť.

Ľudia na to častokrát zabúdajú. Dnes na nás vplývajú rôzne zdroje v snahe vštiepiť ľuďom ich názor. Sú to napríklad televízia, články v novinách a na internete. Šíria to, čo vyhovuje im. A musím skonštatovať, že väčšina ľudí sa tým riadi. Bez toho, aby sa čo i len trochu zamysleli.

Ale preberáme cudzie myšlienky? Je ťažké vytvoriť si vlastný názor? Neváhajme použiť náš rozum. Neváhajme povedať vlastné názory a stáť si za nimi. Nemusia byť prijaté. Ale nezavrhnime ich len preto, lebo s nimi iní nesúhlasia. Sú súčasťou nás. Nikto nemá rovnaké myšlienkové pochody. Každý z nás je preto jedinečný. Ako povedal Aristoteles : Najpozohorudnejšia na človeku je jeho schopnosť myslieť. Každý nech myslí sám za seba.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jan 09, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Just ThinkingWhere stories live. Discover now