🌹 HZ. MERYEM 🌹

429 11 2
                                    

Tüm Dünya kadınlarına üstün kılınan, Mesih'in kutlu annesi; Hz. Meryem!

Ulul-Azm peygamberlerden biri olan Hz. İsa (a.s)'ın annesidir. İsrailoğullarının büyük peygamberlerinden biri olan Hz. Davut (a.s)'nın soyundan gelen İmran adlı bir zatın kızıdır: "Allah iman edenlere namusunu koruyan, İmran'ın kızı Meryem'i de misal gösterir." (Tahrim, 66/12) Meryem "dindar kadın" demektir. Erkeklerden sakınan, iffetli anlamında "Betül" adıyla da adlandırılır. İmran'ın hanımı Hanne, kısır bir kadın olup, hiç çocuğu olmamış idi. Birgün bir ağacın gölgesinde otururken yavrusunu doyurmaya çalışan bir kuş gördüğünde bu olay içindeki çocuk sahibi olma duygusunu alevlendirdi. (İbnül-Esir, el-Kâmil fi't-Tarih, Beyrut 1979, I, 298)

Kendisine bir çocuk ihsan etmesi için Allah'a dua etti ve duası kabul edilirse çocuğunu Beytül-Makdis'e (Günümüzün Mescid-i Aksa'sı) hizmetçi olarak adayacağını söyledi: "Bir zamanlar İmran'ın karısı şöyle demişti: Rabbim, karnımda taşıdığım çocuğu sadece sana hizmet etmek üzere adadım. Bunu benden kabul et. (Al-i İmran, 3/35) Hanne bu adamayı yaparken çocuğunun bir kız olma ihtimali aklına gelmemişti. Eğer çocuk kız olursa Beytül-Makdis'te hizmette bulunması mümkün olamazdı. Çünkü kadınların özel durumları buna müsaade etmediği gibi, kurallara göre de bu imkansız bir şeydi. Bunun içindir ki, Hz. Meryem dünyaya geldiği zaman annesi Allah Teâlâ'ya şöyle seslenmişti: "Rabbim! Ben onu kız doğurdum." Halbuki Allah onun ne doğurduğunu çok iyi biliyordu. "Erkek, kız gibi değildir. Ben onun adını Meryem koydum. Onu ve neslini kovulmuş Şeytanın şerrinden sana emânet ediyorum." (Al-i İmran, 3/30) Babası İmran, Hz. Meryem'in doğumundan önce vefat etmişti.

Hanne, çocuğu kundaklayıp, Beytül-Makdis'e götürerek, orada görevli bulunanlara teslim etti. Çocuğun gözetilmesi görevini Hz. Yahya (a.s)'ın babası Hz. Zekeriyya (a.s) üstüne aldı. Zira onun hanımı, Meryem'in teyzesi idi. (İbnül-Esir, a.g.e., I, 299; Ali Sabûnî, en-Nûbûvve vel-Enbiya, Dımaşk 1985, 201).

Böylece Hz. Meryem, bir peygamberin koruması altında yetişti. Hz. Zekeriyya (a.s) onun için mescidde özel bir yer (mihrab) tahsis etmişti. O burada sürekli ibadet ve dua ile meşgul olurdu. Yanına Hz. Zekeriyya (a.s)'dan başkası giremiyordu. Hz. Zekeriyya yiyecek bir şeyler vermek için yanına girdiğinde, her defasında yiyeceklerle karşılaşıyordu. Bu yiyecekler, yazın kış meyveleri ve kışın da bulunmayan yaz meyveleri idi. Allah Teâlâ, peygamber annesi yapacağı şerefli bir kadını bu şekilde rızıklandırıyordu. Olay Kur'an-ı Kerim'de şöyle anlatılır:

"Rabbi onu, güzel bir şekilde kabul etti. Ve onu güzel bir şekilde yetiştirdi. Zekeriyya'yı da onun bakımına memur etti. Zekeriyya, Meryem'in bulunduğu mihraba her girdiğinde onun yanında yiyecek rızık buldu. "Bu sana nereden geldi ey Meryem!" dedi. Meryem; "O, Allah tarafındandır. Şüphesiz Allah dilediğini hesapsız bir şekilde rızıklandırır" dedi." (Al-i İmran, 3/37)

Meryem validemiz, bu temiz ortam içerisinde iffetli ve şerefli bir şekilde yetişti. Allah Teâlâ'nın koruması altında Beytül-Makdis civasında hayatını sürdüren Meryem validemize melekler sürekli gelerek, kendisine Allah indindeki makamını ve Allah'ın onu diğer kadınlar arasından bir peygamber annesi yapmak için seçtiğini müjdeliyorlardı.

"Bir zaman melekler şöyle demişti: Ey Meryem! Allah seni kendi tarafından bir emirle meydana gelecek olan bir çocukla müjdeler ki, onun odı Meryem oğlu İsa Mesih'tir. Dünya ve ahirette şeref sahibi ve Allah'a yaklaştırılanlardan olacaktır. İnsanlara, beşikte iken de konuşacaktır. O, salih kimselerden olacaktır." (Al-i İmran, 3/45, 46)

Hz. Meryem, kendisine verilen bu haber karşısında hayretler içerisinde kalmıştı. Onun bu durumu Kur'an'da şöyle ifade edilir: "Meryem; "Rabbim! Bana hiç bir insan dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur" dedi. Allah da şöyle dedi: Bu böyledir. Allah dilediğini yaratır. O, bir şeyin olmasına hükmedince ona sadece 'ol' der ve o da hemen oluverir. " (Al-i İmran, 3/47)

Ümmehat-ül Mü'minin (Müminlerin Anneleri)Where stories live. Discover now