Julafton

473 7 1
                                    

Idag var det den 24:e december, alltså julafton. Min familj och jag skulle åka ut till Lidingö där mormor och morfar bodde, och fira jul med de och släkten, alltså min mosters familj och min morbrors familj.

Jag satt vid mitt sminkbord och sminkade mig. Jag brukade inte sminka mig ofta till skolan, oftast när jag skulle göra något speciellt som att fira jul.

Mitt hår var lockat, mitt smink var on fleak och min röda klänning satt perfekt på mig. Den var tajt hela vägen från axlarna till låren och ärmarna var trekvart. Jag tog en bild på mig själv i helkroppsspegeln och skickade till Shawn på Snapchat innan jag släckte lampan i taket och gick ut i hallen. Mamma och pappa stod redo med ytterkläderna på och flera kassar med julklappar i.

****

Vi var framme hos mormor och hade hälsat på alla som var där. Jag hade en kusin som var 17 år och hette Anton. Vi hade lekt mycket när vi var små och var jättetajta. Han hade hjälpt mig när jag hade det som jobbigast i skolan.

Jag tog upp min mobil och såg att Shawn hade skickat något. Mina fingrar sveptes över skärmen och klickade på den gula appen med ett vitt spöke. En bild på hans ansikte med ett rött hjärta under hade jag fått. Tillbaka skickade jag en bild på Anton som satt bredvid mig i soffan.

''Vem skickar du till?'' frågade han och kollade på mobilen.

''Shawn'' sa jag. Han såg förvirrad ut.

''En kille, hur lärde ni känna varandra?''

''Jag praktiserade hos Henrik och då var Shawn där'' sa jag kortfattat.

''Men jobbar inte Henrik med kändisar?'' Jag nickade. ''Så du skickar med en kändis?''

''Ja, jag gör ju det. Men det tänker jag inte på'' sa jag lågt.

''Nej, det förstår jag, är man kär så tänker man mer på personen än vad den har för bakgrund'' sa han och flinade mot mig.

''Va! Jag är inte kär, jag tycker han är en bra kompis, och jag är inte vän med honom för att han är känd utan för att han bryr sig om mig'' sa jag bestämt.

Varför sa alla att jag var kär i Shawn?

''Var bor han?''

''I Kanada'' sa jag.

''Oj, det är långt bort. Hur gammal är han?''

Jag blev lite nervös. Det skiljde trots allt tre år mellan oss. Skulle jag ljuga? ''16.''

Anton satt med sin mobil. ''Vad heter han på Insta?''

''Shawn Mendes'' sa jag kort.

Efter någon minut så kollade han upp på mig. Jag blev osäker och flackade med blicken mellan han och mobilen.

''16? Jag tycker han ser lite äldre ut'' sa han och tryckte sedan på hemknappen. Efter en kort stund vände han skärmen mot mig där det stod fakta om Shawn. 18 år.

''Varför ljög du för?''

''Jag var rädd att du skulle tycka att han var för gammal'' sa jag lågt.

''Du var rädd att jag skulle tycka att han var för gammal? Man brukar oftast inte vara nervös över vad ens familj ska tycka om ens kompisar som det kanske skiljer tre år mellan'' Jag kände hur mina kinder hettades upp.

''Ella, du är kär'' sa han och log mot mig. Jag skakade på huvudet.

****

Klockan var halv sju och vi hade precis öppnat alla julklappar. Av mormor och morfar hade jag fått pengar, av min morbror ett presentkort på NK, likaså av min moster, och av mamma och pappa hade jag fått allt möjligt, kläder, pengar, smycken osv.

Shawns paket hade jag inte öppnat än och tänkte gör det med honom, via FaceTime. Jag gick in på toan och låste dörren innan jag placerade mobilen mot väggen på handfatet och ringde upp honom. Efter en kort stund syntes hans ansikte på skärmen och jag sprack upp i ett leende.

''Hi, Merry Christmas'' sa han och log mot mig.

''Merry Christmas to you too, in advance'' sa jag. ''Ehm, I called you because I was going to open the Christmas gift I received from you.''

''Oh, I hope you like it'' sa han nervöst.

Jag drog bort det röda snöret med en rosett på toppen av den gråa lådan. Den var inte större än en skokartong. Jag lyfte på locket och fick syn på ett vitt kuvert och en cd-skiva som det stod Illuminate på.

Min blick mötte Shawns genom mobilen och han såg nervös ut. Jag log mot honom och tog sedan upp skivan. Den var signerad. Under skivan låg det en lapp som Shawn hade skrivit.

Now you can practice my songs so we can sing them together the next time we see.

Han ville alltså träffa mig igen?

Jag öppnade kuvertet och såg att det låg en flygbiljett där i, samt en biljett till Juno Award, som jag antog var en gala. Det låg även en papperslapp i som Shawn hade skrivit.

I will perform at the Juno Award on April 2nd, and I wonder if you want to check out? I have bought a flight ticket if you want to, but you don't have to.

Mina ögon vattnades. Jag kollade på flygbiljetten, det stod den 31:a mars på. Alltså skulle jag landa i Toronto två dagar innan hans framträdande.

''Do you like it'' frågade han nervöst.

''I love it'' sa jag lyckligt. ''I wish I could hug you now.'' Han pustade ut och log stort.

''I thought you didn't want to meet me more'' sa han.

''Dumbass, of course I want to see you more'' sa jag.

Efter det sa jag att jag behövde lägga på så släkten inte trodde att jag var död, och sa även att jag skulle ringa upp imorgon.

Jag la tillbaka allt i lådan och gick sedan ut från toan. Sedan gick jag tillbaka till vardagsrummet där alla vuxna pratade med varandra och barnen lekte med sina leksaker.

''Vad har du där'' frågade mamma nyfiket.

''Min julklapp från Shawn'' sa jag och satte mig bredvid henne.

''Jaså, vad var det då?''

''En inbjudan till en gala som han ska uppträda på och en flygbiljett till Toronto.'' Mormor kollade mot mig med en nyfiken blick.

''Vad pratar ni om, då?''

''Ella har en kompis som bor i Kanada, som hon ska hälsa på...när var det?'' sa mamma och kollade på mig.

''Den 31:a mars och några dagar framåt'' svarade jag.

''Jaså, vad heter denna personen då'' frågade mormor.

''Shawn'' sa jag kort. Alla vid bordet hade nu sin blick på mig. Jag blev genast obekväm.

''En kille'' sa morfar. ''Är ni ihop?''

''Nej morfar, vi är inte ihop och kommer aldrig bli, vi är bara vänner'' sa jag och suckade. Jag hade aldrig haft ett förhållande innan, och skulle därför inte klara av mitt första förhållande på distans.

--------------------------------------------------------------
Mysigt med julafton så här i sommaren, va? Hur är vädret hos er?

Praktikplatsen - Shawn MendesWhere stories live. Discover now