Argentina

99 19 1
                                    

Argentina, oficial Republica Argentina (în spaniolă República Argentina) este o republică federală din America de Sud. Se învecinează la nord cu Bolivia și Paraguay; la nord-est cu Brazilia, la est cu Uruguay și Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic și la vest cu Chile. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Buenos Aires. Cu o suprafață de 2.780.400 km², Argentina este ca mărime a doua țară din America de Sud (după Brazilia) și a opta țară din lume. Împreună cu Insulele Malvine și celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafață totală de 2.808.400 km². Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Țara ocupă cea mai mare parte din sudul Americii de Sud și are forma unui triunghi ascuțitunghic alungit, cu baza la nord și vârful la Punta Dungeness, extremitatea sudică a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar lățimea maximă este de aproximativ 1384 km. Argentina include și Țara de Foc, care cuprinde jumătatea estică a Insulei Mari a Țării de Foc și numeroase insule vecine (ca, de exemplu, Isla de los Estados).

Argentina a devenit, în iulie 2010, prima țară din America Latină care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex, transmite AFP. Dezbaterea de 15 ore din Senatul de la Buenos Aires a fost transmisă în direct la televiziunea națională, iar decizia este considerată "istorică". 

Legea, sprijinită de guvernul de centru-stânga al președintei Cristina Kirchner, a fost adoptată cu 33 de voturi "pentru" și 27 "împotriva".

"E o zi istorică", a declarat liderul partidului de guvernământ, Miguel Pichetto, în timp ce sute de persoane aflate în fața clădirii Congresului au strigat "Egalitate, Egalitate".

Unii dintre manifestanți, reprezentanți ai organizațiilor de stânga și al homosexualilor, au afirmat că Biserica "este un gunoi, o dictatură", în timp ce opozanți ai legii au afișat imagini cu Fecioara Maria rugându-se.

Biserica Catolică a încercat fără succes să ceară un referendum național în această chestiune. Kirchner a criticat argumentele bisericii, afirmând că acestea amintesc de "Inchizitie".

Potrivit noii legi, cuplurile de același sex vor avea aceleași drepturi ca și cele heterosexuale în termeni de adopție, asigurări sociale și familie.

Argentina, o țară în care 90% dintre locuitori se declară catolici, a devenit astfel prima țară din America Latină care a legalizat căsătoriile homosexuale.

Steagul Argentinei:

Steagul Argentinei:

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

-Dark

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

-Dark

Țări care aprobă căsătoria LGBTQ+Where stories live. Discover now